WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Daglelie

De daglelie Hemerocallis lilioasphodelus komt uit Oost-Azië, Siberië. In Europa en Noord-Amerika hier en daar verwilderd. De Hemerocallis lilioasphodelus is een aardige borderplant voor verzamelaars.

Welke kleur hebben de bloemen?

De moderne cultivars overschaduwen deze wilde soort volkomen. Sterke soort die lancetvormig blad bezit, dat 1 à 1½ cm breed is en tot 60 cm lang. De bloemen zijn klok- tot trechtervormig en botergeel van kleur. De bloeiwijze bezit slechts 6 tot 10 bloemen. De groeihoogte bedraagt 80 à 90 cm. De bloeitijd is (mei-)juni.

Bloeit daglelie maar één dag?

Een bloem die maar één dag bloeit. Gelukkig verschijnen er maandenlang nieuwe bloemen. De Nederlandse naam is toepasselijk: daglelie. Iedere lelieachtige bloem opent zich bij voldoende licht in de ochtend en bloeit in één dag uit. De bloemen verschijnen aan het eind van een stevige stengel en torenen hoog boven het sierlijk overhangende blad uit. Per bloeistengel kunnen vele tientallen bloemen na elkaar worden gevormd. Een enorme bloeiprestatie.

Is Hemerocallis lilioasphodelus  trendy?

Het geslacht Hemerocallis, dat zijn naam ook dankt aan de schoonheid (kalos) voor slechts één dag (hemera), komt overal voor op het noordelijk halfrond. De laatste jaren zijn deze planten zeer trendy. Er zijn daarom veel kweekvormen te krijgen in talloze kleurvariaties en afmetingen van 30 centimeter tot wel 2 meter. De planten verbreiden zich via de uitgroeiende wortelstok die steeds nieuwe scheuten produceert. Zo kunnen hele groepen eendagsbloemen uit één plant ontstaan.

Hoe kan ik Hemerocallis lilioasphodelus verzorgen?

Elke normale tuingrond die met name gedurende de groei- en bloeiperiode niet te droog mag zijn. in de zon groeien de mooiste exemplaren. Kan lang vast staan, maar scheuren gaat heel gemakkelijk.

Er zijn meerdere soorten van de daglelie. In onze plantenindex lees je meer over de verschillen en de overeenkomsten. Daarnaast vind je op de site nog veel meer informatie over de inrichting van je tuin. Maak bijvoorbeeld gebruik van een van de beplantingsplannen die we op de site hebben staan, bij het aanleggen van een nieuwe tuin. Of doe inspiratie op voor je eigen tuin door de kijktuinen te bekijken.

pm45shd838sq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hemerocallis lilioasphodelus

Familie

daglelie

Familie latijns

lilioasphodelus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Afknippen in het voorjaar.

Bemesting

Organische mest in voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale tuingrond

Vochtigheid

normaal, 's zomers wat meer

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon tot heel lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

90

Beschrijving

80-90 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

botergeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend