WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Daglelie

Wat zijn eigenschappen van de Hemerocallis ‘Bonanza’?

De daglelie Hemerocallis ‘Bonanza’ heeft van juli tot en met september gele bloemen met een roodbruin centrum. Ze worden een halve meter hoog. Een bloem die maar één dag bloeit. Gelukkig verschijnen er maandenlang nieuwe bloemen. De Nederlandse naam is toepasselijk: daglelie. Iedere lelieachtige bloem opent zich bij voldoende licht in de ochtend en bloeit in één dag uit. De bloemen verschijnen aan het eind van een stevige stengel en torenen hoog boven het sierlijk overhangende blad uit. Per bloeistengel kunnen vele tientallen bloemen na elkaar worden gevormd: een enorme bloeiprestatie.

Kweekvormen van Hemerocallis

Het geslacht Hemerocallis, dat zijn naam ook dankt aan de schoonheid (kalos) voor slechts één dag (hemera), komt overal voor op het noordelijk halfrond. De laatste jaren zijn deze planten zeer trendy. Er zijn daarom veel kweekvormen te krijgen in talloze kleurvariaties en afmetingen van 30 centimeter tot wel 2 meter. De planten verbreiden zich via de uitgroeiende wortelstok die steeds nieuwe scheuten produceert. Zo kunnen hele groepen eendagsbloemen uit één plant ontstaan.

Wat voor een grond heeft de Hemerocallis ‘Bonanza’ nodig?

Gekweekte daglelies zijn sterke vaste planten voor volle zon en halfschaduw. Voorwaarde voor de groeiplek is wel dat de grond nooit mag uitdrogen. Deze moet voldoende voedsel bevatten, liefst humusrijk zijn, verder worden weinig eisen gesteld. Lichte of zware grond maakt niet uit, deze mag zelfs vrij nat zijn. De grondsoort is dus belangrijk voor de daglelie. Lees hier meer over in het artikel grondsoorten.

Hoe kan ik de Hemerocallis ‘Bonanza’ bemesten?

Geef in het voorjaar een organische basisbemesting. De planten breiden zich in groepen uit en kunnen op den duur hele perken met hun wortelstokken vullen. De oudste delen worden op den duur minder bloeirijk en kunnen dan worden afgestoken en verwijderd.

Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan om bijzondere dingen te maken? Kijk dan eens bij zelf maken op de site. Hier vind je leuke tips en adviezen.

9gf5dan8t2md_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Hemerocallis 'Bonanza'

Cult

'Bonanza'

Familie

daglelie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Afknippen in het voorjaar.

Bemesting

Organische mest in voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal, 's zomers aan de vochtige kant

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon tot heel lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

50 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel met roodbruin centrum

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend