WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Citroentijm

Wat zijn eigenschappen van Thymus ‘Silver Queen’?

Citroentijm Thymus x citriodorus ‘Silver Queen’ heeft zilverbont blad en lilaroze bloemen. De Thymus × citriodorus (citroentijm) is een kruisingsproduct ontstaan uit twee soorten rond de Middellandse Zee. De naam dankt dit plantje aan de citroengeur die vrijkomt als de blaadjes worden gekneusd. Bij ons is  Thymus ‘Silver Queen’ een borderplant, die ook geschikt is voor de kruidentuin. Hier wordt hij 20 tot 30 centimeter hoog. De rechtopstaande stengeltjes hebben minieme ovaalronde blaadjes. De blaadjes blijven aan in de winter. In de zomer bloeit de  Thymus ‘Silver Queen’ overdadig met lichtroze bloemen. Bijen zijn er dol op.

De bladeren van de Thymus ‘Silver Queen’

Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes, zo ook aan de  Thymus ‘Silver Queen’, zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat u er het hele jaar plezier van heeft.

Wanneer bloeit de Thymus ‘Silver Queen’?

Thymus ‘Silver Queen’ zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn.  Thymus ‘Silver Queen’ komt uit de gematigde en warme delen van Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78 procent), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven.  Thymus ‘Silver Queen’ hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82 procent). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vind je onder andere in Griekenland.

Hoe onderhoud ik de Thymus ‘Silver Queen’?

De meeste  Thymus ‘Silver Queen’ groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. Deze plant heeft nauwelijks onderhoud nodig. Na enkele jaren kun je hem verjongen. Knip het oude hout van de  Thymus ‘Silver Queen’ eruit en laat de stengeltjes die over de grond groeien en wortelen staan. Meer over snoeien lees je op onze site.

fl9560k8jtqj_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Thymus 'Silver Queen'

Cult

'Silver Queen'

Familie

citroentijm

Familie latijns

citriodorus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In maart ingevroren takjes verwijderen.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

zandgrond

Vochtigheid

vrij klein

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

30

Beschrijving

20 à 30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lilaroze

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen