WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Citroentijm

Thymus x citriodorus keukentijm

De citroentijm Thymus x citriodorus ‘Aureus’ heeft geelgroen blad en karmijnrode bloemen. Thymus x citriodorus kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn.

Wat voor een bladeren heeft de Thymus x citriodorus?

Thymus x citriodorus is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat u er het hele jaar plezier van heeft.

Wanneer bloeit de Thymus x citriodorus?

Thymus x citriodorus zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn. Thymus x citriodorus tijm komt uit de gematigde en warme delen van Europa.

De bloemen van de Thymus x citriodorus

De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78 procent), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Ze hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (80-82 procent). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vind je onder andere in Griekenland.

Hoe hoog wordt de Thymus x citriodorus?

De Thymus × citriodorus (citroentijm) is een kruisingsproduct, ontstaan uit twee soorten rond de Middellandse Zee. De naam dankt dit plantje aan de citroengeur die vrijkomt als de blaadjes worden gekneusd. Bij ons is de Thymus x citriodorus een borderplant, die ook geschikt is voor de kruidentuin. Hier wordt hij 20 tot 30 centimeter hoog. De rechtopstaande stengeltjes hebben minieme ovaalronde blaadjes. De blaadjes blijven aan in de winter. In de zomer bloeit de plant overdadig met lichtroze bloemen. Bijen zijn er dol op.

Hoe onderhoud ik de Thymus x citriodorus?

De meeste soorten Thymus × citriodorus groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. Deze plant heeft nauwelijks onderhoud nodig. Na enkele jaren kun je hem verjongen. Thymus × citriodorus snoeien? Knip het oude hout eruit en laat de stengeltjes die over de grond groeien en wortelen staan.

 

Bestel de plant direct.

1wc50vp8u25a_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Thymus 'Aureus'

Cult

'Aureus'

Familie

citroentijm

Familie latijns

citriodorus (x)

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In maart ingevroren takjes verwijderen.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

zandgrond

Vochtigheid

vrij klein

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

30

Beschrijving

20 à 30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Lila

Kleurbeschrijving

karmijnrood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen