kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Cercidiphyllum

Voor Cercidiphyllum japonicum bestaat geen algemene Nederlandse naam. Letterlijk betekent de naam het blad (phyllum) van de judasboom (cercis). Hij wordt ook wel katsuraboom of hartjesboom – vanwege het hartvormige blad – genoemd.

Wat is er bijzonder aan Cercidiphyllum japonicum?

Het blad van de Cercidiphyllum japonicum lijkt inderdaad op dat van de judasboom, maar is een stuk unieker. Volgens kenners is er geen mooiere lichtgroene kleur dan de bladkleur van deze boom. Het lijkt wat licht mosachtig groen. In het najaar verandert de kleur totaal in geel tot oranje. Het blad heeft een prachtige ronde vorm. Naast dit mooie uiterlijk zijn er nog twee bijzonderheden. In het najaar ruikt het blad namelijk naar kaneel. Verder groeien normaliter bladeren aan takken en de takken aan de stam. Heel bijzonder bij de Cercidiphyllum japonicum boom is dat er ook blaadjes groeien direct uit de stam.

Waar komt de hartjesboom vandaan?

Cercidiphyllum japonicum is een ‘wilde’ boom, die niet door kwekers is doorontwikkeld. De oorsprong van deze boom ligt in Japan en China, waar hij zeer gewaardeerd wordt. Van nature heeft hij vaak de neiging om verscheidene stammen te vormen, maar door de Cercidiphyllum japonicum snoeien kan worden gezorgd dat er slechts één stam ontstaat. Hij wordt dan niet de gebruikelijke 6 tot 10 meter, maar wel 20 meter hoog. De boom bloeit in het voorjaar, wat van een afstandje niet zo opvalt, maar van dichtbij een leuk rood accent oplevert.

Waar kan ik Cercidiphyllum japonicum planten?

Cercidiphyllum japonicum houdt van een niet te droge bodem en niet te veel schaduw. Omdat deze boom een echte natuurlijke soort is, heb je er geen onderhoud aan. Lees meer over het planten bij bomen planten.

Kan ik de katsuraboom snoeien?

Een katsuraboom Cercidiphyllum japonicum snoeien? Mocht je slechts één stam in plaats van verscheidene stammen wensen, dan kun je de werkwijze volgen beschreven onder boom snoeien. Het is aan te raden dit door een vakman te laten doen.

Wil jij misschien een Cercidiphyllum japonicum in jouw tuin? Lees ook eens het leuke artikel over Boom in de tuin om te bepalen welke boom het beste bij jou boom past.

 

Bestel de plant direct.

lfw5o9z8jto8_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Cercidiphyllum japonicum

Familie

Cercidiphyllum

Familie latijns

japonicum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciaal onderhoud nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

600

Maximaal

800

Beschrijving

6-8 meter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

rood

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend