WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bruidsbloem

Deutzia lemoinei is een kruising tussen de Deutzia gracilis en Deutzia parviflora.

Eigenschappen van de Deutzia lemoinei

Deze lijkt sterk op de gracilis maar is groter en heeft grotere bladeren. Deze bladeren zijn groen in de zomer en worden geel in de herfst. Deutzia lemoinei is een vrij kleine, rechtop groeiende struik. De oudere takken hebben een bruine afbladderende schors. De bloemen zijn maagdelijk wit, vandaar de Nederlandse naam, en staan in vrij ronde tuilen aan het einde van het blad.

Wanneer bloeit de Deutzia lemoinei?

Deutzia is een heestergeslacht dat naar een Amsterdammer werd vernoemd: Johan van der Deutz (1743-1788). Die eer had hij te danken aan zijn Scandinavische beschermeling Karl Thunberg; Linnaeus heeft deze naam later gehandhaafd. Deutzia’s of bruidsbloemen zijn allemaal heesters die op het tweejarige (overjarige) hout bloeien. Dat doen ze vooral in een periode waarin veel tuinplanten zijn uitgebloeid of nog moeten gaan bloeien, de zogenaamde voorzomerrust. Dat maakt ook de Deutzia lemoinei heel belangrijk in een tuin. Ze lijken wel wat op de jasmijn (Philadelphus) maar die hebben wit merg in de takken. Die van de bruidsbloem zijn hol. Er zijn zo’n 50 soorten bekend. Ze komen uit ver van elkaar verwijderde streken: de Himalaya, Mexico, de Filippijnen en Oost-Azië.

Wat voor een bodemgrond heeft de Deutzia lemoinei nodig?

Deutzia lemoinei groeien in iedere normale tuingrond, mits die voldoende voedselrijk is en niet snel uitdroogt. Lemige of kleiige grond is het beste voor de Deutzia lemoinei. Vooral op zandgrond moet de bruidsbloem goed bemest worden. Om veel bloemen te krijgen dient de Deutzia lemoinei in de volle zon te staan.

Hoe moet ik de Deutzia lemoinei verzorgen?

Elk jaar dienen direct na de bloei de uitgebloeide takken weggenomen te worden vlak boven een punt waar een jonge scheut ontspringt. Verwijder tevens zwakke scheuten. Zo blijft de struik compact en zal hij beter bloeien. Geef een goede basisbemesting in het voorjaar en nog eens met mate tijdens de bloei. De Deutzia lemoinei is niet zo gevoelig voor ziekten maar kan last van spint hebben. Hiertegen helpt een insecticide op basis van tebufenpyrad. Bij aanhoudende droogte extra water geven.

us75xjk8h53y_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Deutzia lemoinei

Familie

bruidsbloem

Familie latijns

lemoinei

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in de zomer de uitgebloeide takken weg.

Bemesting

Jaarlijks bemesten.

Winterhard

zeer goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

100

Beschrijving

0,5-1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

zuiverwit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen