WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bruidsbloem

Eigenschappen van de Deutzia

De bladeren van de bruidsbloem Deutzia scabra zijn vrij ruw (scabra betekent ruw in het Latijn), gekarteld, licht getand en enigszins V-vormig met de hoofdnerf als laagste punt. Ondanks de opgaande groei kunnen de struiken bijna even breed als hoog worden. De soort Deutzia scabra komt uit Japan. Het is een nogal stijf omhoog groeiende struik die circa 3 meter hoog kan worden. Opvallend is de afschilferende, mooi roodbruine schors bij wat oudere planten. De bloemen zijn wit, ze verschijnen in pluimen langs de opgaande takken (juni-juli).

Wanneer bloeit de Deutzia?

Deutzia is een heestergeslacht dat naar een Amsterdammer werd vernoemd: Johan van der Deutz (1743-1788). Die eer had hij te danken aan zijn Scandinavische beschermeling Karl Thunberg; Linnaeus heeft deze naam later gehandhaafd. Deutzia’s of bruidsbloemen zijn allemaal heesters die op het tweejarige (overjarige) hout bloeien. Dat doen ze vooral in een periode waarin veel tuinplanten zijn uitgebloeid of nog moeten gaan bloeien, de zogenaamde voorzomerrust. Dat maakt de bruidsbloem heel belangrijk in een tuin. Ze lijken wel wat op de jasmijn (Philadelphus), maar die hebben wit merg in de takken. Die van de bruidsbloem zijn hol. Er zijn zo’n 50 soorten bekend. Ze komen uit ver van elkaar verwijderde streken: de Himalaya, Mexico, de Filippijnen en Oost-Azië. De soort Deutzia scabra komt uit Japan. Het is een nogal stijf omhoog groeiende struik die circa 3 meter hoog kan worden. Opvallend is de afschilferende, mooi roodbruine schors bij wat oudere planten. De bloemen zijn wit, ze verschijnen in pluimen langs de opgaande takken (juni-juli).

Wat voor een bodemgrond heeft de Deutzia nodig?

Deutzia’s groeien in iedere normale tuingrond, mits die voldoende voedselrijk is en niet snel uitdroogt. Lemige of kleiige grond is het beste. Vooral op zandgrond moet de bruidsbloem goed bemest worden. Om veel bloemen te krijgen, dient de bruidsbloem in de volle zon te staan.

Deutzia snoeien

Elk jaar dienen direct na de bloei de uitgebloeide takken weggenomen te worden vlak boven een punt waar een jonge scheut ontspringt. Verwijder tevens zwakke scheuten. Zo blijft de struik compact en zal hij beter bloeien.

Hoe kan ik de Deutzia bemesten?

Geef een goede basisbemesting in het voorjaar en nog eens met mate tijdens de bloei. De bruidsbloem is niet zo gevoelig voor ziekten, maar kan last van spint hebben. Hiertegen helpt een insecticide op basis van tebufenpyrad. Bij aanhoudende droogte extra water geven.

 

Bestel de plant direct.

q3z5he08hefy_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Deutzia scabra

Familie

bruidsbloem

Familie latijns

scabra

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei in de zomer de uitgebloeide takken weg.

Bemesting

Jaarlijks bemesten.

Winterhard

goed

Bodem

liefst lemige, voedselrijke, voc

Vochtigheid

normaal, grond mag niet uitdrogen

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend