WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Boltrompetboom

De Catalpa bignonioides ‘Nana’ heet in het Nederlands ook wel boltrompetboom. Het is de vorm van de trompetboom met de mooie bolvorm. De echte vorm komt uit China. Deze heet Catalpa bungei, maar wordt niet in Nederland gekweekt. De combinatie van het grote blad en de compacte bolvorm heeft deze Catalpa bignonioides een enorme populariteit in korte tijd gegeven. Je ziet hem dan ook veel terug in tuinen, maar ook in parken en als straatboom. Helaas is de bloei een stuk minder dan bij de gewone trompetboom.

Hoe hoog wordt de Catalpa bignonioides?

De Catalpa bignonioides is een prachtige boom met zeer opvallende hartvormige bladeren die wel 20 centimeter groot kunnen worden. Hij komt voor in verschillende vormen. Als hoge boom tot wel tien meter. Hij bloeit rijk met grote mooie witte bloemen met gele en paarse accenten. Na de bloei verschijnen opvallende lange peulen aan de Catalpa bignonioides. Dat laatste maken we minder vaak mee doordat ons klimaat niet warm genoeg is. Daarnaast komt hij ook als struik voor en wordt hij als een bolvorm op een onderstam gekweekt.

Algemeen onderhoud Catalpa bignonioides

Deze Catalpa bignonioides stelt een aantal eisen aan zijn omgevingen voor een goede ontwikkeling. Een warme en zonnige plaats met weinig wind is het best. Hij ontwikkelt zich dan goed en de bladeren beschadigen minder snel dan wanneer de Catalpa bignonioides in de volle wind staat.

Wat voor een bodemgrond heeft de boltrompetboom nodig?

De grond is bij voorkeur kalkrijk en mag niet te nat zijn. Als deze boom op zure grond staat, kun je vanwege zijn voorkeur voor kalkhoudende grond in het voorjaar beendermeel strooien bij de voet van de stam. Lees ook eens onze interessante artikelen over bodemonderhoud.

Hoe kan ik de Catalpa Bignonioides snoeien?

Snoei dit boompje in het voorjaar. Kies voor een regelmatig snoeipatroon. Elk jaar, om het jaar of om de twee jaar. Doordat deze vorm op een onderstam staat, dien je de grootte in toom te houden. Als deze bol zich vrij kan ontwikkelen, wordt hij te groot voor de onderstam en valt hij er na verloop van tijd van af.  Een Catalpa bignonioides snoeien? Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

 

Bestel de plant direct.

bb95p1x8o1sd_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Catalpa 'Nana'

Cult

'Nana'

Familie

Trompetboom

Familie latijns

bignonioides

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In voorjaar snoeien per 1/2/3 jaar

Bemesting

Strooi op zure grond kalk in voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

bij voorkeur kalkrijk

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend