WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Boerenjasmijn

Hoe hoog wordt de Philadelphus coronarius ‘Aureus’?

De  Philadelphus coronarius ‘Aureus’ is een witbloeiende, tot 1 meter hoge struik met goudgele bladeren. Oorspronkelijk komt de Philadelphus coronarius ‘Aureus’ voor van Azië tot Noord-Amerika, waar hij zelfs de bloem is geworden van de staat Idaho. Hij komt ook van nature in Zuid-Europa voor, maar niet bij ons.

De bloemen van de Philadelphus coronarius ‘Aureus’

Het grootste deel van het jaar is de Philadelphus coronarius ‘Aureus’ geen spectaculaire boom, maar in het voorjaar kun je optimaal genieten. Hij bloeit dan niet alleen prachtig met meestal witte bloemen, maar vrijwel alle soorten geuren uitzonderlijk goed. De Latijnse naam Philadelphus verwijst hiernaar. Het heeft niets te maken met Philadelphia of de letterlijke vertaling naastenliefde, maar met een Egyptische koning uit het begin van onze jaartelling die feesten placht te geven met schalen voor welriekende bloemen. Philadelphus coronarius ‘Aureus’ heeft wel wat weg van de bruidsbloem (Deutzia) maar voor een kenner is het verschil snel te zien door een takje af te breken. De Philadelphus coronarius ‘Aureus’ heeft twijgen en takken gevuld met wit merg. Het zijn perfecte struiken voor de heesterborder, maar ook als solitair voldoen ze prima. Verwar Philadelphus niet met Jasminum, die ook jasmijn wordt genoemd. Deze gevelplant bloeit met gele bloemen in de winter.

Hoe onderhoud ik de Philadelphus coronarius ‘Aureus’?

De verschillende jasmijnsoorten, waaronder de Philadelphus coronarius ‘Aureus’ komen op zoveel plaatsen voor omdat ze zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. Ze groeien in vrijwel alle soorten grond, bij voorkeur een beetje vochtig maar niet te nat en zeker niet langdurig nat. De Philadelphus coronarius ‘Aureus’ staat graag in de zon. Lichte schaduw verdragen ze goed, maar dan bloeien ze wel minder.

Boerenjasmijn snoeien

Na de bloei kun je de Philadelphus coronarius ‘Aureus’ terugsnoeien. Knip ongeveer een derde tot de helft van de oudste takken tot de grond af. De struiken bloeien alleen aan de éénjarige twijgen.

Philadelphus cornarius ‘Aureus’ in de tuin

Wil jij misschien een Philadelphus coronarius ‘Aureus’  in jouw tuin? Lees ook eens het leuke artikel over Boom in de tuin om te bepalen welke boom het beste bij jou boom past.

Bestel de plant direct.

uig5owx82js4_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Philadelphus 'Aureus'

Cult

'Aureus'

Familie

boerenjasmijn

Familie latijns

coronarius

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei na de bloei.

Bemesting

In het voorjaar goede basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

iedere, normale, niet te natte t

Vochtigheid

normaal tot iets vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend