WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bergaster

Eigenschappen van de bergaster

De Aster amellus ‘Veilchenkönigin’, bergaster heeft vrij kleine donkerviolette bloemen. De Aster amellus, bergaster, bloeit in juli, augustus en september en is daarmee de meest voorkomende zomeraster. Hij komt uit Centraal- en Zuid-Europa, tot in Siberië. De bloei van de Aster amellus is erg rijk en de bloemkleur loopt van blauw tot roze. In ons land siert de bergaster menige border omdat hij goed combineert met veel andere vaste planten zoals Helenium, Rudbeckia, Solidago en Artemisia. Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen.Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van 25 centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Hoe onderhoud ik de Aster amellus?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur van de Aster amellus maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen.
Als de bloemen wegblijven bij de Aster amellus, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. Deze aster komt in de natuur vooral voor op kalkrijke grond en zonnige, tot heel licht beschaduwde plaatsen. Deze planten leven vaak niet erg lang (2-3 jaar). Snijd de planten af in het voorjaar. Doe dit niet in het najaar, want dit bekort de levensduur.

Vlinders lokken

Een leuk bijkomend artikel voor Aster amellus is vlinders lokken. Neem ook eens een kijkje bij ons tuinnieuws. Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

 

urz5e3z8gy2u_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aster amellus 'Veilchenkönigin'

Cult

'Veilchenkönigin'

Familie

Bbrgaster

Familie latijns

amellus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig

Snoeien

Afsnijden in voorjaar

Bemesting

Geen mest

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond, bij voorkeur

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

60

Beschrijving

50-60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

donkerviolet

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend