WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bekervaren

De Matteuccia struthiopteris, bekervaren, gewone struisvaren, Europese struisvaren, komt uit Europa en West-Azië. De Matteuccia struthiopteris is fraai langs vijvers en beeklopen en zeer geschikt om grote stukken grond snel te laten begroeien.

Waar komt de naam bekervaren vandaan?

Het is een echte achtergrondvaren voor de bostuin. De enkelvoudige steriele bladeren van deze zeer sterke varen vormen met z’n allen een trechter (daarom de naam bekervaren). Matteuccia struthiopteris kunnen onder gunstige omstandigheden wel meer dan een meter hoog worden. Ze staan fier rechtop en zijn aan de toppen iets gebogen. De fertiele bladeren verschijnen pas in de zomer. Ze bereiken slechts de helft van de lengte van die van de steriele bladeren. Ook blijven de Matteuccia struthiopteris ’s winters groen en staan in het midden van de koker. Een enkele plant vormt via de uitlopers snel een hele groep.

Waarom staat mijn varen op een andere plek?

Matteuccia: de bekervaren tref je niet elk voorjaar op dezelfde plaats in je tuin. Ze ‘wandelen’ via hun wortelstokken door de tuin. Het zijn mooie, sterke, vaak hoog oprijzende varens waarvan de wortelstokken opvallend geschubd zijn. Eén soort (de Europese) vormt veel uitlopers, de andere niet of nauwelijks. De steriele bladeren vormen met z’n alle een trechter. De wortelstokken liggen soms bijna boven op de grond. De steriele bladeren zijn steeds enkelgeveerd. De fertiele bladeren wijken qua vorm sterk af van de steriele.

Hoe hoog kan een bekervaren worden?

De hoogte van de soorten varieert van 75 tot 200 centimeter. De herkomst van de Matteuccia struthiopteris varieert van Noord-Azië via Europa tot Noord-Amerika en toch gaat het maar om drie soorten.

Waar kan ik Matteuccia struthiopteris planten?

Vochtbehoudende, humusrijke grond is een vereiste. De soorten groeien graag op koele, beschaduwde plaatsen. De planten verdragen zelfs erg veel schaduw. Deze soort  struisvaren is niet bestand tegen blijvend drijfnatte grond. Schaduw wordt uitstekend verdragen. De bladeren worden bij droogte snel bruin. De Matteuccia struthiopteris planten kunnen heel oud worden.

 

Bestel de plant direct.

e7k5ytm83kpm_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

halfwintergroen

Latijns

Matteuccia struthiopteris

Familie

bekervaren

Familie latijns

struthiopteris

Onderhoud

Verzorging

Zorg voor voortdurend vochtige grond.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Schaduw

Beschrijving

schaduw

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

100

Beschrijving

75-100 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

niet van toepassing

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

halfwintergroen