WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bamboe

De bamboe Pseudosasa japonica geeft een exotisch accent aan de tuin. Pseudosasa is een geslacht van sterke, grote bamboes met meestal grof blad.

Welke bamboe soorten zijn er?

Bamboes zijn grassen (vaste planten) met verhoutende stengels. Ze hebben dus ook heesterachtige kenmerken. Pseudosasa heeft ook Arundinaria, Sasa en Bambusa geheten. De juiste indeling van de bamboesoorten in geslachten was tot voor kort erg lastig omdat dat vooral op grond van bloeikenmerken gebeurde. Het kan namelijk tientallen jaren duren voor de planten gaan bloeien. Nu het genetisch kan, blijken veel planten, waaronder de Japanse bamboe Pseudosasa japonica, toch andere verwantschappen te hebben dan vaak werd gedacht. Na de bloei sterft de hele plant als regel af. Iedere soort bloeit op een eigen tijdstip. Als het om gestekte planten gaat, bloeien die allemaal tegelijk en volgt massale bamboesterfte binnen die soort.

Is Pseudosasa japonica wintergroen?

Pseudosasa japonica is een wintergroene soort uit Japan en Zuid-Korea die zeer winterhard is, ongeveer 2,5 meter hoog wordt en vrij breed en groot blad bezit waarvan de randen vaak indrogen, wat heel decoratief kan zijn. De Pseudosasa japonica is een zich uitbreidende soort die zelfs kan gaan woekeren als de kruipende wortels te ver weglopen. Deze soort heeft in de jaren ’80 van de vorige eeuw gebloeid. De exemplaren die nu worden gekweekt, zijn klonen van de planten die na die bloei uit zaad zijn ontstaan. Wanneer de soort Pseudosasa japonica weer gaat bloeien, weet niemand. Dat kan eventueel nog tientallen jaren duren.

Waar kan ik Pseudosasa japonica planten?

Pseudosasa houdt van iets vochtige, voedzame en humusrijke grond. De planten van de o.a. de Pseudosasa japonica groeien zowel goed in zon als zelfs wat zwaardere schaduw. De soorten die in onze contreien worden toegepast, zijn goed winterhard. Vaak heeft wel het groenblijvende blad door indroging van de vorst te lijden. Planten beschermen tegen vorst? Lees dan ook eens het artikel op onze site. Lees meer over bamboe planten.

Moet ik Pseudosasa japonica snoeien?

Je kunt deze bamboe wel snoeien, maar ingekorte stengels lopen niet meer uit. Dat ziet er niet zo mooi uit, dus neem je beter een gehele stengel weg. Bij droogte tijdig water geven. Weglopende wortels van de Pseudosasa japonica kun je eventueel afsteken.

 

Bestel de plant direct.

zjq5wfl8lkgt_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Pseudosasa japonica

Familie

Bamboe

Familie latijns

japonica

Onderhoud

Verzorging

Geef water bij droogte.

Snoeien

Neem eventueel hele stengels weg en steek wortels af.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

uitstekend

Bodem

gewone, niet te droge, voedzame

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Minimaal

250

Maximaal

250

Beschrijving

2,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geelbruine bloeiaren

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

wintergroen