kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Aster

De Aster tongolensis is te beschouwen als de Chinese variant van de alpenaster, maar een klein beetje hoger en wat grover.  De bloemen van de Aster tongolensis bestaan uit twee delen: lichtblauwe tot lila lintbloemen om een oranjegele schijf van buisbloemen. De bloei is soms zo rijk dat de hele aster  bedekt is met bloemen.

Aster tongolensis combineren

In de border combineert hij goed met bijvoorbeeld Geranium phaeum, Astrantia major en Euphorbia polychroma. Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen in de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters, waaronder  Aster tongolensis, met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt.

Hoe hoog wordt de Aster tongolensis?

De groeihoogte van asters varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. De Aster tongolensis een middelmaatje.

Wanneer bloeit de Aster tongolensis?

Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters. Het is een vroeg bloeiende soort (mei-juni), dus een voorjaarsaster.

Waar kan ik Aster tongolensis planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen.

Hoe kan ik Aster tongolensis verzorgen?

Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. Deze aster staat het best in goed ontwaterende kalkrijke grond en zon is een must. Meer over grond lees je bij bodemonderhoud. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de 2 à 3 jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit direct na de bloei. In het voorjaar kun je alle delen die niet meer mooi zijn verwijderen.

 

ahj5nke8r83d_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aster tongolensis

Familie

aster

Familie latijns

tongolensis

Onderhoud

Verzorging

Om de 2-3 jaar delen

Snoeien

Fatsoeneren in het voorjaar

Bemesting

Geen mest

Winterhard

volkomen

Bodem

elk normale voedzame tuingrond

Vochtigheid

normaal, grond 's winters vlot ontwaterend

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

55

Beschrijving

40-55 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

geel tot oranjegeel hart en lilablauwe of violette lintbloempjes

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend