WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Amberboom

Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ is van de Engelse kweekvorm van deze amberboom is het blad dieper ingesneden dan van de soort.

Hoe ziet de Liquliquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ eruit?

De amberboom  is een prachtige boom met veel attracties gedurende het seizoen. Toch is zijn oranjerode bladkleur in de herfst het belangrijkst. Tijdens de ‘Indian Summer’ in de VS speelt hij wel niet zo’n hoofdrol als de esdoorn maar een oscar voor de beste bijrol lijkt wel gerechtvaardigd. De herfstkleur is overigens het mooist als het overdag warm is en ’s nachts koud. Ook de vorm van het blad is prachtig bij de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’, net als bij de esdoorn een vijfpuntige ster, zodat je voordat de herfstkleur verschijnt al iets moois hebt om naar te kijken.

Heeft Liquliquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ mooie takken?

Als de bladeren gevallen zijn, kun je de takken eens van dichtbij bekijken. Op de oudere exemplaren en de stam heeft zich namelijk een mooie kurklaag gevormd. Ook van een afstandje is de boom zonder bladeren mooi. Zijn mooie piramidale vorm zorgt voor een prachtig wintersilhouet.

Wanneer bloeit Liquliquidambar styraciflua ‘Worplesdon’?

Enig minpuntje is de bloei. Die stelt weinig voor maar de vruchten die van september tot november aan de boom hangen zijn heel speciaal. Ze zijn bruin en zo groot als een grote knikker, hebben puntige uitsteeksels en laten hun gevleugelde zaden vaak vallen voordat ze zelf op de grond vallen.

Waar komt de naam Liquliquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ vandaan?

De hars van deze boom is goudgeel en werd door de Spaanse ontdekkers van de boom voor vloeibare amber (liquid ambar) aangezien. Amber was een dure stof afkomstig van de potvis. Daar heeft deze hars niets mee van doen, maar het was een goedkopere vervanger in lakken en cosmetica.

Hoe hoog kan Liquliquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ worden?

In de natuur kunnen deze bomen wel 30 meter hoog worden. Doordat ze langzaam groeien, blijven ze lang onder de tien meter en zijn daarom ook te planten in middelgrote tuinen.

Hoe moet ik Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ verzorgen?

Hoe onderhoud je de Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’? De amberboom komt van nature voor in moerasachtige gebieden en staat het best in vochtige grond. Hij heeft geen bijzondere verzorging nodig.

Hoe moet ik Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ snoeien?

Om een mooie kroon te vormen kun je in juni lage takken verwijderen. Kijk in het boekje ‘Snoeien in detail’ voor de werkwijze of schakel een hovenier in. Kijk ook in ons artikel over bomen snoeien voor meer snoeitips.

 

Bestel de plant direct.

lgg558o8stjn_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Liquidambar 'Worplesdon'

Cult

'Worplesdon'

Familie

amberboom

Familie latijns

styraciflua

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel opkronen in zomer.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

liefst geen kalk

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

2000

Beschrijving

bij ons 10-20 meter, in natuur tot 40 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend