AalbesRibes 'Jonkheer van Tets'

Welke soorten aalbessen zijn er?

Er vallen een heleboel bessenstruiken onder Ribes. Er zijn kruisingen die heel mooie bloemen hebben, maar ook de eetbare soorten vallen onder dit geslacht. Zo is daar de aalbes, zwarte bes en kruisbes. En wat zijn ze lekker, die aalbessen. Je kunt ze eten in vlaai, als jam, met slagroom. Echte zomerbessen.

Wanneer je een haag bezit met verschillende rassen, dan kun je een heel lange periode bessen plukken en eten. Onder Ribes rubrum vallen niet alleen rode aalbessen, maar ook witte bessen. Witte aalbessen als ‘Witte parel’ en ‘Blanka’ zijn lekker zoet en hebben weinig last van vogelvraat.

Waar moet ik een aalbes planten?

Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’ kan als haag, op stam en in kuip geplant worden. Je kunt er dus alle kanten mee op. Zet een aalbesstruik in de volle zon, zodat de bessen goed rijp kunnen worden. De struiken houden niet erg van kalk. Zet ze het liefst in voldoende vochthoudende grond, op een beschutte plek.

Moet ik de aalbes bemesten?

Bemest ieder najaar met organische mest. Voor de bloei en tijdens de vruchtzetting nog een beetje kunstmest komt de struik ten goede.

Hoe en wanneer moet ik de aalbes snoeien?

Snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en grootte van de bessen en de regelmatigheid van oogsten. In het vroege voorjaar kun je de struik snoeien. Om het struikje mooi compact te houden kun je uitgebloeide takken snoeien tot op een gezond zijtakje. Na het planten worden (als het tenminste niet vriest) de scheuten teruggenomen tot zo’n 25 centimeter. Aan het eind van het eerste jaar worden de scheuten gehalveerd. De volgende jaren snoei je tot op de gewenste hoogte. Pas jaarlijks een verjongingssnoei toe. Waar een nieuwe scheut ontstaat, kan het overgebleven deel van de oude tak worden gesnoeid. Lees meer over een bessenstuik snoeien.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 20 juni 2014 om 09:07

Het zou een ziekte kunnen zijn, maar dat kunnen we zo niet zeggen. Stuur even een foto van de plant. Tuindokter Stefaan Bingé zal zich erover ontfermen.

>

Anoniem op 15 juni 2014 om 10:32

Geachte,

Ben alweer 4 jaar in het bezit van een jonkheer van tets,snoei elk jaar netjes terug..maar geen aalbessen.
Wat doe ik fout?