kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Aalbes

De rode aalbes Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’ zou goed op een balkon kunnen groeien, omdat de takken tussen de balustrade gevlochten kunnen worden. De struik Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’ groeit krachtig en is zeer productief. De mooie bessen zijn al eind juni rijp en hebben een zure, maar frisse smaak. Hij vormt lange trossen, wat erg praktisch is wanneer je de bessen gaat ‘rissen’.

Welke soorten aalbessen zijn er?

Er vallen een heleboel bessenstruiken onder Ribes. Er zijn kruisingen die heel mooie bloemen hebben, maar ook de eetbare soorten vallen onder dit geslacht. Zo is daar de aalbes, zwarte bes en kruisbes. En wat zijn ze lekker, die aalbessen. Je kunt ze eten in vlaai, als jam, met slagroom. Echte zomerbessen.

Wanneer je een haag bezit met verschillende rassen, dan kun je een heel lange periode bessen plukken en eten. Onder Ribes rubrum vallen niet alleen rode aalbessen, maar ook witte bessen. Witte aalbessen als ‘Witte parel’ en ‘Blanka’ zijn lekker zoet en hebben weinig last van vogelvraat.

Waar moet ik een aalbes planten?

Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’ kan als haag, op stam en in kuip geplant worden. Je kunt er dus alle kanten mee op. Zet een aalbesstruik in de volle zon, zodat de bessen goed rijp kunnen worden. De struiken houden niet erg van kalk. Zet ze het liefst in voldoende vochthoudende grond, op een beschutte plek.

Moet ik de aalbes bemesten?

Bemest ieder najaar met organische mest. Voor de bloei en tijdens de vruchtzetting nog een beetje kunstmest komt de struik ten goede.

Hoe en wanneer moet ik de aalbes snoeien?

Snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en grootte van de bessen en de regelmatigheid van oogsten. In het vroege voorjaar kun je de struik snoeien. Om het struikje mooi compact te houden kun je uitgebloeide takken snoeien tot op een gezond zijtakje. Na het planten worden (als het tenminste niet vriest) de scheuten teruggenomen tot zo’n 25 centimeter. Aan het eind van het eerste jaar worden de scheuten gehalveerd. De volgende jaren snoei je tot op de gewenste hoogte. Pas jaarlijks een verjongingssnoei toe. Waar een nieuwe scheut ontstaat, kan het overgebleven deel van de oude tak worden gesnoeid. Lees meer over een bessenstuik snoeien.

 

Bestel de plant direct.

np35gvo8wo5f_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Ribes 'Jonkheer van Tets'

Cult

'Jonkheer van Tets'

Familie

aalbes

Familie latijns

rubrum

Onderhoud

Verzorging

Een net tegen vogels is aan te raden.

Snoeien

In het vroege voorjaar snoeien.

Bemesting

In het najaar bemesten met organische stalmest. Voor de bloei en tijdens de vruchtzetting kunstmest.

Winterhard

goed

Bodem

elke goede tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

200

Beschrijving

1,5-2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

groenwit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend