WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips voor zelf tuinbonen kweken

Hoe kweek je tuinbonen? Vanaf februari kun je al tuinbonen zaaien in de volle grond. De zaden van tuinbonen (Vicia fabia) ontkiemen zich bijvoorbeeld al bij temperaturen vanaf vijf graden en kunnen lichte vorst verdragen. Lees alle tips voor zelf tuinbonen kweken. 

tuinbonen kweken

Wanneer en waar tuinbonen zaaien

Je kunt al tuinbonen zaaien vanaf februari. Zaai het liefst op een koele, zonnige plaats met vochthoudende grond. Binnen twee tot vier weken gaan de tuinbonen ontkiemen. Voordat de echte tuinbonen aan de plant verschijnen, geniet je in mei van de witte of roze bloemtrossen. 

Bruine bonen zaaien

Er zijn bruinkokende en blankblijvende tuinbonen, je zaait deze allemaal op dezelfde manier. De eerste zijn te herkennen aan de wit met zwarte bloemen: ‘Witkiem’, ‘Suprifin’, ‘Leidse Hangers’, ‘Manita’. De blankblijvers hebben een wat mildere smaak, maar een harde schil. Daardoor zijn ze niet geschikt om in te vriezen. Deze bloeien met zuiver witte bloemen: ‘Driemaal Wit’, ‘Stereo’, ‘Vectra’. Ook van de roodbloeiende ‘Crimson Flowered’ blijven de bonen na het koken blank.

Soorten tuinbonen

 • ‘Aguadulce’: extreem winterharde soort die je al in oktober-november kunt zaaien. De oogst is daardoor veel vroeger. De bonen zijn heel licht van kleur.
 • ‘Giant Exhibition’: sterke groeier met reuzelange peulen (20 cm) met daarin de dikste en meeste bonen, zo’n zeven in één peul.
 • ‘Red Epicure’: heeft lange peulen met dieprode, bijna kastanjebruine zaden en een zachte smaak.
 • ‘Sutton Dwarf’,’The Sutton’ of ‘Scorpio’: compactgroeiende dwergvorm die mooi vertakt en zo’n 50 cm hoog wordt. Ook geschikt om in een pot te kweken.
 • ‘Violetta’: peul met paarse bonen. Sterke, stevige groeier met een goede smaak.
 • ‘Yellow Aztec’: tuinboon met gele zaden. Sterke en stevige groeier en een verfijnde smaak.

Hoe werkt tuinbonen zaaien

 1. Leg de zaden een nachtje in (regen)water. Ze worden dan tweemaal zo groot, wat het uitzetten (nog) makkelijker maakt.
 2. Plant tuinbonen met een tussenruimte van tien centimeter. Als je in rijtjes zaait, houd dan dertig tot veertig centimeter tussen de rijen aan. Lees meer bij moestuin zaaien.
 3. Duw de zaden vijf centimeter, op lichte grond zelf negen centimeter, diep in de grond.
 4. Breng rond de voet van de plant wat extra aarde aan. Zo krijgen de planten meer wortels, waardoor ze beter groeien en steviger staan.
 5. Afhankelijk van het ras kunnen de tuinboon planten tussen de 70 en 140 cm hoog worden. Geef ze, zo nodig, extra steun tegen het omvallen.

Tuinbonen oogsten

Vanaf juni kun je de peulen oogsten. Pluk geregeld, want jonge tuinbonen zijn het lekkerst. De oogstperiode is kort. Wil je langer kunnen oogsten, dan kun je het best nog een paar keer bonen zaaien met een tussenpoos van een maand, dat kan tot april. 

Tuinbonen verzorgen

Voor een goede oogst, moet je planten goed verzorgen. Bij vorming van de onderste peulen de toppen verwijderen (na de achtste bloemtros). Zo bevorder je vruchtzetting en beperk je aantasting door zwarte bonenluis. Of plant naast een rij tuinbonen een rij dille of bonenkruid. Met de laatste heb je dubbel plezier: het is een natuurlijke luizenbestrijder én een goed kruid bij het koken van bonen.

 

Kijk ook eens hoe je je eigen moestuin kunt aanleggen.

 

nog meer: tuinieren