Tomaten kweken

Tomaten zijn lekker en gezond én je kunt zelf tomaten kweken. Struiktomaten kun je goed in een pot kweken. Natuurlijk kun je ook zelf tomaten kweken door ze te zaaien.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Tomaten kweken

Check ook eens onze shop voor allerlei handige kweekbenodigheden.

Tomaten

Tomaten heb je in vele kleuren en soorten. Je kunt verschillende tomaten kweken, want naast de klimtomaten bestaan er ook struiktomaten. Opvallend genoeg minder bekend, terwijl maar liefst 95% van alle tomatensoorten struiktomaten zijn. Met uitzondering van heel grote tomaten zijn struiktomaten er, net als klimtomaten, in alle soorten en maten, van kerstomaten en Italiaanse kruiptomaten tot vleestomaten. Je kunt zelf beide soorten tomaten kweken. En ook voor deze soorten geldt: de rode zijn het gezondst.

Wanneer tomaten kweken?

Later zaaien dan half mei kan, maar grote kans dat de oogstopbrengst dan kleiner is, want de vruchten krijgen minder tijd om te rijpen. Microtomaatjes vormen een uitzondering, omdat die heel snel vrucht zetten en geoogst kunnen worden kun je die nog begin juni zaaien. Over het algemeen kun je echter onderstaand schema aanhouden.

 • Zaaien: van eind maart/begin april tot half mei
 • Naar buiten: vanaf half mei / begin juni
 • Oogsten: augustus/september

Tomaten kweken

Struiktomaten kun je in de volle grond langs een eenvoudig hekwerk zetten. Help ze hier en daar wel een beetje door ze aan het hek vast te binden. Plant kleine struiktomaten 25 centimeter van elkaar, voor grotere tomaten geldt een afstand van vijftig centimeter.

Met onderstaande stappen kun je gemakkelijk zelf tomaten kweken.

 1. Strooi het zaad dun in gewone potgrond (bijvoorbeeld in een kweekbakje) en dek het af met een laagje potgrond van één centimeter. Maak de grond vochtig, dek het bakje af met doorzichtig plastic en zet het op een warme plaats. De planten kiemen het snelst bij een temperatuur van zo’n 20 °C.
 2. Zet het kweekbakje in het licht zodra de zaailingen de kop opsteken. Als ze de eerste blaadjes hebben gekregen, zijn ze groot genoeg om te worden verspeend.
 3. Zet de sterkste zaailingen elk in een pot met een doorsnee van zeven tot negen centimeter. Microtomaatjes kunnen in een pot met deze maat blijven staan, grote struiktomaten moeten later worden overgeplant. Zet ze in een bak, een kas of een tunnelkas.
 4. Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met organische meststof voor tomaten.
 5. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter ze zijn bestand tegen tomatenziektes.
 6. Als het tijd is om de tomaten te oogsten, draai je ze stuk voor stuk voorzichtig van hun steel.

Je kunt het zaaien ook overslaan en direct planten kopen, bemesten is dan belangrijk. In organische meststof voor tomaten zit kalium, daar worden je tomaten stevig en sappig van.

In pot of bak

Struiktomaten doen het perfect in een pot. Zet grote soorten in een pot van vijftig centimeter hoog en vijftig centimeter in doorsnee, kleine soorten passen in potten van 25 bij 25 centimeter. De kleine ‘microtomaten’ kunnen in een pot van zeven tot negen centimeter in doorsnee. Op de soorten na die te groot zijn, passen struiktomaten ook goed in een hangende bak. In een bak kun je verschillende tomatensoorten combineren, let daarbij vooral op de bladvormen. In een pot of bak kun je prima de volgende soorten tomaten kweken.

 • Varenbladtomaat: één van de productiefste struiktomaten met opvallend diep ingesneden blad dat aan een varen doet denken
 • Fuzzybabytomaat: een compacte grijsbladige tomaat, schattig klein en donzig
 • Tigerette tomaat: compacte struik met geel/groen blad
 • Gewone tomaat

Groeien

Struiktomaten groeien over het algemeen minder hard dan andere tomaten en stoppen al vrij snel met groeien in de lengte. De grootste rassen worden ongeveer vijftig centimeter hoog en één meter in doorsnee. De meeste rassen worden echter vijftig centimeter hoog en vijftig centimeter in doorsnee, dit zijn meteen de rassen die vroeg gezaaid en geoogst kunnen worden. De microtomaten, worden maar zo’n twaalf centimeter hoog en twintig centimeter in doorsnee, terwijl ze toch nog zo’n dertig kleine tomaatjes leveren. Gemiddeld krijgt elke struiktomaat vijf trossen met vijf tot zes tomaten.

Tomatengroeizak

Op een zonnige plek op terras of balkon is een tomatengroeizak de ideale minimoestuin (o.a. verkrijgbaar bij tuincentra) voor tomaten kweken. In de zak zit een mix van tuinturf, turfstrooisel en startvoeding, genoeg voor drie tomatenplantjes. Snijd de zak open, zet de plantjes er rechtstreeks in en geef ze royaal water. Geef ze na zes tot acht weken regelmatig vloeibare plantenvoeding of langwerkende mestkorrels, zodat ze de lekkerste tomaten blijven produceren. Ook speciale tomatenvoeding laat de tomaten goed groeien.

Tomatenplant verzorgen

Als je een goede oogst wilt met rijke sappige tomaten, dan moet je je tomatenplant goed verzorgen. Klimtomaten moet je goed opbinden en je moet ze dieven. Daarnaast moet je alle soorten tomaten voldoende water geven. Lees meer bij tomatenplant verzorgen.

Tomatenzaden bestellen

Je kunt zaden bestellen, maar natuurlijk ook volgroeide planten kopen. Zaden bestellen kun je doen bij een van onderstaande adressen.

Tip: In het boek ‘Tomaten, pepers & aubergines’ van Peter Bauwens lees je alles over het kweken van tomaten.

De smaak te pakken? Met de kweekbakken, kweektafels, moestuintjes en kassen uit onze shop kun jij je groene vingers aan het werk zetten.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 7 maart 2013 om 13:35

je legt de tomaten kweken goed uit!

Anoniem op 7 maart 2013 om 13:35

leuke site

Anoniem op 1 april 2013 om 07:54

Aan deze informatie heb ik veel gehad.

Anoniem op 10 april 2013 om 12:53

Ik kweek ook tomaten, dit jaar in totaal 4 soorten: Marmande (vleestomaat), Yellow Pearshaped, Supersweet 100 en de Tiny Tim. Ik doe ze allemaal in grote potten in de folietunnelkas. Heb ik vorig jaar ook gedaan, werkt prima!

Anoniem op 25 april 2013 om 21:10

Heel leuk artikel. Ik kweek ook al een paar jaar zelf heerlijke tomaatjes. Heb dit jaar black cherry (een bruine cherry tomaat) en ildy (een gele cherry tomaat) gezaaid.
Ik bestel mijn tomatenzaden trouwens bij Zadenier. Snelle service, goede prijs (veel goedkoper dan de in dit artikel genoemde webshop)
http://www.zadenier.nl/c-1702241/tomatenzaden/

Anoniem op 17 juni 2013 om 10:19

Wat voor bemesting voor tomaten in balkonbak?

op 17 juni 2013 om 10:26

Dag Nelleke, kijk eens bij moestuin bemesten, daar kun je een video bekijken over groenten bemesten. Er is ook speciale mest voor tomaten, zoals DCM Organische meststof voor tomaten.

Anoniem op 26 juli 2013 om 10:05

Hallo,
DIt jaar is het 2e jaar dat ik tomaatjes kweek. Dit jaar de Black Cherry en Tigerette. Gezaaid volgens aanwijzingen op de verpakking en eind mei in potten buiten gezet.
Vorig jaar had ik zo laat vruchtjes dat ik eind september alleen nog maar groene tomaten had.
Nu is het eind juli en net sinds een paar dagen zitten er bloemetjes in de planten. Waar gaat het mis?

op 1 augustus 2013 om 10:26

Hallo Belinda, wanneer je ze al in februari hebt voorgezaaid, moeten ze inmiddels zeker al vruchtjes dragen, al dan niet rijp zijn. Staan de tomaten wel op een zonnige plek? En heb je de okselscheuten regelmatig weggehaald? En heb je de plant op tijd getopt? Dat is nogal belangrijk voor de groei. Doe je dit niet, dan blijft de plant investeren in de aanmaak van nieuw blad, en niet in de vruchten. Je kunt dit nog steeds doen. Haal de okselscheuten alsnog weg en laat slechts een paar bloemtrosjes zitten. De energie van de plant richt zich nu tot de rijping van die paar trosjes. Zet de plant op een zonnige plek. Het kan t/m oktober nog warm zijn, wie weet redden ze het nog om voor die tijd te rijpen. Zo niet; pluk ze dan groen, vaak rijpen ze binnen gewoon nog rood. Succes ermee!

Anoniem op 12 september 2013 om 16:00

De tomaten in de volle grond, zijn groen.
Maar ze worden niet rood?
Zijn in Juni gezaaid.
Marianne

Anoniem op 13 september 2013 om 09:10

ik wil van de Tomaten die ik heb de zaadjes weer gebruiken
volgens kenners welke ik heb ontmoet in het Aboretum in Braschaat moeten ze 3 dagen net onderwater wachten tot de schimmel erop staat en dan afspeoelen drogen en bewaren tot volgend jaar
klopt dit

op 13 september 2013 om 10:58

Dag Marianne, kijk even bij het antwoord op de vorige vraag en de vragen onderaan het artikel tomatenplant verzorgen. Daar is deze zelfde vraag ook twee maal gesteld en beantwoord.

op 19 september 2013 om 13:08

Hoi Willem, dat klopt. Zeker als de kenners in Braschaat dat zeggen dan is dat zo. Misschien schijf ik hier nog een blog over, houd daarvoor onze website in de gaten.

Anoniem op 9 oktober 2013 om 13:00

laat je de rode tomaatjes vanzelf uiteenvallen of snijd je ze open om zaad te kunnen winnen?

Anoniem op 9 oktober 2013 om 14:47

bij het verwerken van de tomaten komnen de zaadjes vrij
deze direct its onder water zetten

op 9 oktober 2013 om 17:50

Hoi Gerda, snijd de rijpe tomaten open, laat het zaad eerst een week met wat water gisten (schimmelen), was en droog het zaad vervolgens, lees hier meer. Beter is het echter om zaad van rastomaten te kopen, dan weet je zeker wat er opkomt. Kijk eens op de site van vreeken.nl en laat je verrassen door de vele soorten en rassen.

Anoniem op 23 april 2014 om 13:36

Vroeg voorgezaaid dit jaar en afgelopen week de plantjes uitgezet in grotere potten. Er is geen nachtvorst geweest. Ik heb de potten op een zonnige plek onder een plastic tunnel buiten gezet. Te vroeg? Enkele bladeren kleuren nu gelig/ wittig. Moet ik ze terug binnen zetten?

Anoniem op 25 april 2014 om 22:32

ben begonnen met een bescheiden moestuintje en wil graag wat informatie

op 2 mei 2014 om 08:55

Dag Getty. Speciaal daarvoor hebben wij Moesie de Moestuincoach: http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/ideeen/moestuin-beginnen.html.

Anoniem op 6 juli 2014 om 10:48

Beste redactie,

In de tuin heb ik meerdere tomatenplanten naast elkaar staan.
Ze groeien bijzonder goed, maar door de veelheid aan bladeren zijn de tomaten als het ware “verstopt”.
Ik dief heel trouw, maar kan ik aan de onderkant van de planten ook de grote zijtakken afknippen, of dat dat afbreuk aan het groeiproces van de plant?

Met vriendelijke groet,
Anna Eshuis

op 14 juli 2014 om 15:49

Beste Anna. Haal de bladeren die het zonlicht van de trossen wegnemen gerust weg. Zonder zon kleuren de tomaten nooit rood. Grote zijtakken zou ik laten zitten, dun ze alleen uit.

Anoniem op 5 augustus 2014 om 21:47

Wij hebben ook tomaten alleen blijven ze erg groen en worden niet rood hoe kan dat ?

op 19 augustus 2014 om 13:29

Hoi Heanna, de zon zorgt voor de rode kleur. Knip zoveel mogelijk blad weg rondom de tros, zo krijgen ze meer licht. Ze staan graag de hele dag in de zon. Zoek voor volgend jaar een plek in de zon. De groene tomaten zijn wel te gebruiken in chutneys en tomatensoep.

Anoniem op 19 augustus 2014 om 14:08

van al die zaadjes van Aboretum
is er geen een gelukt

Anoniem op 19 augustus 2014 om 14:09

van al die zaadjes van het Aboretum is er niet een gelukt

Anoniem op 1 september 2014 om 12:32

Tomaatjes barsten allemaal open, is dit het gevolg van een ziekte?

Anoniem op 10 september 2014 om 10:49

Beste E. Bolt. Dit is geen gevolg van een ziekte, maar het gevolg van de overload aan regen die we afgelopen weken gehad hebben. Zodra tomaten in de rijpingsfase zitten (rood kleuren) mag je nooit teveel water geven omdat ze dan opblazen en openbarsten. De regen houd je zonder afdakje helaas niet tegen, dus daar kon je niets aan doen.

Anoniem op 10 februari 2015 om 07:45

De inhoud is zeer leerzaam ,maar de website laad nogal langzaam op firefox.
Hopelijk kan dat een keertje verholpen worden.
su6

op 11 februari 2015 om 09:20

Hoi Mitch, bedankt voor je reactie. Dat is niet de bedoeling! We gaan kijken of we er iets aan kunnen doen. ~Clarissa

Anoniem op 11 april 2015 om 15:39

hoe ver moeten grote tomatenplanten van elkaar staan

anneleenpeeters op 16 april 2015 om 15:35

Hoi Mathis, zorg dat er tenminste zestig centimeter tussen de onderlinge planten zit. Tussen de rijen kun je extra afstand aanhouden zodat je er nog gemakkelijk tussendoor kunt.

Anoniem op 22 april 2015 om 08:35

Ik heb een cherry tomatenplant gekocht waaral rijpe tomaatjes aanzitten. nu is mijn vraag, hoe pluk ik deze er af?
Alleen de vrucht er afhalen of ook het steeltje.

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:44

Hallo Sieta. Als de tomaten echt goed rijp zijn (mooi rood), hoef je nauwelijks te plukken en rollen ze vanzelf in je hand. Op dat moment geplukt zijn ze ook het zoetste van smaak! Een stukje steel mee plukken mag overigens gerust.

Anoniem op 24 april 2015 om 15:04

wat raad u mij aan om de tomaten te behoeden voor rot we gebruiken altijd een product tegen aardappelziekte of is er iets anders wat milieu vriendelijker

Anoniem op 24 april 2015 om 15:08

je hebt me nooit geantwoord op mijn opmerking dat alle zaad van het Aboretum waren mislukt maar wel degene welke ik zelf heb gewonnen maar geen man overboord we boeren gewoon verder en er staan er al weer een 15 gereed om verder teplanten
suses metuw blog

Anoniem op 27 april 2015 om 10:16

ik heb een tomaten boom is voor het 2 e jaar is 2 meter hoog en als het goed is komen er tomaten aan waar kan ik de foto er van plaatsen

Anoniem op 4 mei 2015 om 14:19

Heb cherry-tomaten opgekweekt met zaadjes van de moestuinactie van AH.
Ik wil ze ’t liefst in een pot gaan zetten maar weet niet of het pot-
of klimtomaten zijn.
Kan iemand mij hiermee helpen?

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:31

Beste Wim. Je kunt ze gewoon overplanten naar een pot. De meeste cherrytomatenplanten hoeven niet te klimmen en gaan ook niet hangen. Succes!

Anoniem op 10 mei 2015 om 15:06

Hallo, nu heb ik 2 planten waarvan de tomaten al rijp zijn en al bijna allemaal geplukt. Maar het is pas bijna half mei. Wat doe ik dadelijk met de kale plantjes? Ga ik ze al inkorten, of pas later in het jaar? Komen er weer nieuwe vruchten aan deze zomer nog of zijn deze plantjes voor dit jaar al klaar met bloeien? Dank u voor uw antwoord.

Anoniem op 10 mei 2015 om 18:37

Moeten er ook gaatjes in het plastic?

anneleenpeeters op 18 mei 2015 om 12:28

Beste Roos. Gaat je vraag over de tomatengroeizak? Als de groeizak nog niet voorzien is van afwateringsgaten, en het water kan niet weglopen, dan moet je de zak inderdaad van gaten voorzien. Tomaten zijn dorstige planten maar kunnen niet tegen zompige grond waar het water in blijft staan.

anneleenpeeters op 20 mei 2015 om 09:52

Beste Wendy, normaal gesproken zijn tomaten nog niet rijp in mei, zelfs nog niet in juni. Heb je een cherrytomatenplant gekocht waar de tomaatjes al in zitten? Deze zijn flink voorgetrokken in een kas. Kijk of er nieuwe scheuten aan komen, vaak komen er weer tomaten uit de okselscheuten. Omdat de plant waarschijnlijk voorgetrokken is, zal hij minder sterk zijn. Kijk het nog even aan, de komende weken zijn er nog volop tomatenplanten te koop.

Anoniem op 30 mei 2015 om 14:10

Wij willen in juni tomaat zaaien in Bulgarije. Soort project voedselvoorziening. Iemand tips? Hoeveel tomaat voor 1m2?

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 11:50

Wat een geweldig initiatief! I.v.m. het regenachtige klimaat in Nederland wordt vaak aanbevolen om wat meer afstand tussen de planten aan te houden, het liefst zo’n 75 cm. Zo kunnen de takken goed opdrogen en zijn de planten minder gevoelig voor ziektes. Natuurlijk is het klimaat in Bulgarije anders en je wilt zo’n groot mogelijk rendement halen, dus wellicht kunnen ze wat dichter op elkaar geplant worden. Houd er wel rekening mee dat je er ook nog langsaf moet kunnen! Bel eens met een Bulgaarse tomatenboer, die kan je vast alle ins en outs vertellen.

Anoniem op 1 september 2015 om 19:34

hallo ik ben Darina
heb jij veel plantjes of kweek jij groenten of fruit

groetjes darina

Anoniem op 30 september 2015 om 11:53

wat voor aarde moet er in de potten in een hobby kas voor tomaten

anneleenpeeters op 2 oktober 2015 om 08:48

Hoi, er bestaan speciale kweekzakken met grond voor tomaten. Maak anders een mengsel van 3 delen potgrond met 1 deel Vivimus grond, dan geef je de tomaten voldoende voeding mee. ~Marie

Anoniem op 10 november 2015 om 14:36

Hallo, ik heb sinds een tijdje ook tomaten plantjes in een bloempot en hij is goed gegroeid, maar nu vallen de bloempjes er verwelkt af. Hoort dit of wat moet ik er tegen doen?
Hij staat op mn kamer, bij het raam die meestal open staat. Ik geef hem een eierdopje per dag water.

anneleenpeeters op 12 november 2015 om 08:43

Hoi Thomas, een tomaat leeft maar 1 zomer lang. Hij krijgt nu te weinig licht, zelfs voor het raam. Dat betekent dat hij doodgaat. Komend voorjaar kun je het opnieuw proberen. Zet in de winter een cyclaam voor je raam, dat is een mooie woonplant. ~Marie

Anoniem op 17 juni 2016 om 09:24

uw heeft hele slechte tips ik kan me niet voorstellen dat iemand ze goed vindt

astrid op 7 augustus 2017 om 15:19

Ik heb een vraag ben tomaten in pot aan het kweken en dat wel goed maar nu is er een tak geknakt dus heb ik die er af gehaald er zaten 5 tomaten aan maar die zin nog groen ik heb ze in een bakje gedaan nu is min vraag zullen ze nog rijp worden of kan ik ze weggooien.

Beste Astrid, tomaten rijpen binnen verder na de pluk, echter moet er dan wel al een vleugje lycopeen aanwezig zijn. Als ze nog helemaal groen zijn, zie ik het somber in. Maar ik zou zeggen: probeer het uit!