Pompoen kweken

Pompoenplanten zijn makkelijke planten. Om straks te kunnen oogsten, zaai je in april of mei.


pompoen kweken

Voorzaaien

Voorzaaien doe je in april of mei, binnen of in een muurkas. Stop de zaden ongeveer één duim diep in grond. Als de eerste echte bladeren verschijnen, kunnen ze overgeplant worden.

Pompoen kweken

Vanaf half mei kun je ook in de volle grond zaaien, vanaf circa 15 graden. De jonge plantjes zijn nog wat kwetsbaar voor bijvoorbeeld slakkenvraat.  Zodra ze vijf echte blaadjes of meer hebben worden de planten stugger en niet meer aantrekkelijk voor slakken. Pompoen (Cucurbita) houdt van warme voeten. Als de grond voldoende opgewarmd is, zie je de plant elke dag  groeien.

Geef ze de ruimte

Pompoenen vragen veel ruimte, reken op zeker 1,5 a 2 vierkante meter per plant. Pompoen kweken doe je het best in een warme, humusrijke, vochtige maar goed afwaterende losse bodem. Langs de rand van de composthoop bijvoorbeeld is een prima plek voor een pompoen. Met zijn grote blad begroeit de pompoenplant de composthoop snel. Geef ze in het begin voldoende water.

Weinig ruimte

Heb je minder ruimte, maar wil je wel pompoenen oogsten, leid ze dan over een rek. Zorg voor een stevige constructie, er hangen straks kilo’s pompoenen aan. Ranken wortelen vaak door op de grond. Om te zorgen dat ze niet  je hele tuin overnemen, knip je ze terug voorbij het punt waar ze wortel schieten. Ze maken dan zijscheuten en blijven doorbloeien. Op deze manier kun je ook op een kleiner oppervlak kweken.

Op onze website kun je nog evel meer lezen over pompoenen. Zo zijn er lekkere recepten en mooie zelfmakers voor bijvoorbeeld Halloween. Lees bijvoorbeeld meer over de veelzijdigheid van pompoenen.

Bij een tuincentrum zijn vaak jonge pompoenplanten te koop of koop zaden bij bijvoorbeeld Zadenier. Courgette en pattisson kweek je op dezelfde manier.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Wil Smit op 8 januari 2019 om 14:46

Kan ik de zaden uit een pompoen gebruiken of moeten die eerst worden gewassen/gedroogd en hoe bewaar ik ze vervolgens?
Wil

>

vtwonen op 10 januari 2019 om 08:27

Beste Wil,
Je kunt de pitten inderdaad gebruiken. Haal ze met een lepel uit de pompoen, haal het vruchtvlees eraf, was ze schoon en dep ze droog. Je kunt ze roosteren in de oven door ze 20 tot 25 minuten op 150 graden in de oven te doen. Natuurlijk kun je ze ook aan de lucht laten drogen.
Hartelijke groet,
vtwonen

>

R.Bens op 16 augustus 2017 om 13:30

Heb 2 pompoenplanten in de tuin, hebben al ontzettend veel bloemen gehad maar er komen geen vruchten aan .Wat is hiervan de oorzaak?

>

vtwonen op 28 augustus 2017 om 11:10

Beste, ik denk meteen aan onderbemesting of te weinig vocht, zou dat kunnen? Pompoenen groeien bij voorkeur op mesthopen, zo hongerig zijn ze. Daarbij hebben ze een niet te stillen dorst. Als je de enorme pompoenen soms ziet, is dat ook helemaal niet vreemd. Zonlicht is ook een cruciaal factor. Ga eerst eens na of jouw plant gezond en tevreden is, anders komen er ook geen baby’s (het zijn net mensen).

>

Anoniem op 26 juli 2016 om 15:13

hallo Marie, ik heb 3 pompoenplanten staan in een betonnen bak 2 meter lang- 1 meter breed en 60 cm diep (ondergrond is waterdoorlatend)gevuld gedeeltelijk met gewone bloemaarde en gedeeltelijk met aarde voor groenten . ze groeien goed , hebben veel bloemen en krijgen pompoenen. deze worden geel en vallen af als ze ongeveer 6 cm zijn. wat is er mis ?
alvast bedankt voor Uw reactie. Claudia

>

Anoniem op 18 augustus 2016 om 11:17

Hoi Claudia, vervelend is dat. Pompoenen houden van warmte, dat hebben ze deze zomer niet veel gekregen. Daar kan het aan liggen. Geef ze wat kalimest, dit zit ook in de as uit je vuurkorf. Dar zorgt ervoor dat de vruchten beter rijpen. ~Marie

>

Anoniem op 7 juli 2016 om 19:57

Hallo, ik heb in een stukje grond 2 oranje pompoenenplanten staan en 1 flessen pompoenplant. De flessen pompoen hangt overdag erg slap, alsof hij water gebrek heeft. 's Avonds trekt hij wat bij en 's ochtends hangt hij weer heel erg slap. De overige 2, in hetzelfde stukje grond hebben dit niet en staan er fier en gezond bij. Ik heb er al verschillende gieters water bij gegooid, maar er veranderd niets.
In een ander stukje grond staan nog andere flessen pompoenen en die staan er ook gezond en fier bij. Heeft iemand een idee wat deze flessen pompoen mankeert of wat ik hieraan zou kunnen doen?

>

Anoniem op 13 juli 2016 om 14:50

Hoi Sofie, als de plant niet opknapt nadat je water geeft, bekijk dan de wortels eens. Het kan zijn dat eraan geknaagd wordt. Gelukkig doen de anderen het wel goed, een paar planten levert al een rijke oogst op. ~Marie

>

Anoniem op 6 april 2016 om 08:49

Beste.
Wij wonen in portugal en hebben veel pompoenen geplant.
Overdag is het hier 22 graden, maar s'nachts is het hier amper 5 graden.
Zou ik de pompoenen buiten mogen planten?
jonas

>

Anoniem op 11 april 2016 om 09:30

Hoi Jonas, de nacht temperatuur is nog best koud. Als het kan, laat de jonge planten nog even binnen staan. Wat je ook kan doen, is ze afdekken met vliesdoek. Dit is ook online te koop. Het beschermt de jonge planten tegen de kou en felle zon. Als ze voldoende vocht en mest krijgen, gaan ze enorm hard groeien. ~Marie

>

Anoniem op 19 oktober 2015 om 11:04

Hoi Jessica, dat kan. Je hebt nog een paar maanden om dit voor te bereiden. Pompoenplanten zet je in mei buiten. Ze kruipen, leidt ze langs de grond of langs de balustrade. Heb je al aan courgette gedacht, deze maken kortere ranken en nemen minder plaats in. Kijk eens bij veeken.nl en maak een keuze. ~Marie

>

Anoniem op 12 oktober 2015 om 09:37

Hallo, ik zou graag een pompoen plant op mijn balkon willen. Is dit mogelijk? Bedankt.

>

Anoniem op 10 september 2015 om 08:04

Hoi Ria, het is goed dat je het probeert. Groter groeien zal niet lukken, maar rijpen dat kan wel. ~Marie

>

Anoniem op 5 september 2015 om 21:10

ik vraag me af of een pompoen waarvan de steel is gebroken zo ook nog rijp gaat worden.{ik probeerde er wat stro onder te leggen} ik heb hem nu op een warme droge plek gelegd .

>

Anoniem op 31 augustus 2015 om 09:42

Hoi Peter, dat doe je goed! Pompoenen gebruiken de zomer om te groeien en de nazomer om te bloeien en vruchten te maken. Knip de top uit de lange scheuten, als je ze lang genoeg vindt. De bloemen worden vanzelf pompoenen. Knip wat blad weg, rondom de pompoenen, dan vangen ze zoveel mogelijk zonnestralen. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties