vtwonen

Knoflook kweken

Van beschermer tegen vampiers tot verlager van bloeddruk en cholesterol, knoflook staat om veel bekend. En deze smaakmaker bij uitstek is ook nog eens makkelijk zelf te kweken.

Check ook eens onze shop voor allerlei handige kweekbenodigheden.

Soorten_kruiden_Knoflook_420

Knoflook telen is makkelijk zelf te doen. Het beste resultaat krijg je met knoflookbollen die verkrijgbaar zijn bij leveranciers van zaden. Met knoflookbollen van de groentenafdeling gaat het vaak mis. Met deze tips kan het knoflook kweken niet misgaan.

Soorten knoflook

Er zijn twee basistypes knoflook: met en zonder bloemhoofd. Het verschil tussen die twee is zelfs in de winkel te voelen. Als de stam bij de bovenkant van de bol zacht en papierachtig is, is het er een zonder bloemhoofd (Allium sativum var. sativum). Knoflook met bloeiwijze (Allium sativum var. ophioscorodon) heeft een dikke en harde steel. Knoflook zonder bloemhoofd is langer houdbaar, produceert meer maar kleinere tenen per bol, en is wat moeilijker te pellen dan knoflook met bloemhoofd.

Knoflook kweken

Knoflook kun je niet zaaien, knoflook moet je poten. De beste tijd om knoflooktenen buiten in de volle grond te poten, is het najaar, vanaf half september tot half november. Hoe eerder gepoot, hoe eerder je kunt oogsten. Zo kun je knoflook kweken:

 1. Knoflook kan in principe op alle grondsoorten groeien, als die maar goed waterdoorlatend is. Een zonnig plekje is voor het knoflook planten heel belangrijk.
 2. Splits de bollen in teentjes en gebruik de mooiste en grootste als plantgoed. De kans op een oogst van grote knoflookbollen is dan het grootst.
 3. Steek met een stokje om de 10 cm gaatjes van 6 cm diep in de grond, houd tussen rijen een afstand van 30 cm aan.
 4. Nu kun je de knoflook planten. Poot de teentjes met de punt omhoog in de gaatjes.
 5. Vul op met grond.
 6. Houd de grond rond de knoflook onkruidvrij, verder heeft knoflook weinig verzorging nodig.

Knoflook in pot

Wil je de knoflook kweken in een pot, dan heb je het volgende nodig: een ruime pot (liefst terracotta), goede potgrond, hydrokorrels en een paar knoflooktenen. April is de beste periode voor knoflook kweken in pot; de bollen zijn dan in principe in augustus oogstbaar.

 1. Vul de pot eerst met een laag kleikorrels en daarna met potgrond.
 2. Je kunt de knoflook planten op 5 cm diep in de grond, met de punt naar boven.
 3. Zet de pot(ten) op een zonnige plek.
 4. Houd de grond licht vochtig.

Knoflook oogsten

Je kunt op zijn vroegst vanaf eind juni knoflook oogsten. Als tweederde van het loof van de plant geel verkleurt, is hij gereed om met loof en al te worden gerooid. Doe dat voorzichtig om de bollen niet te beschadigen. Laat de oogst in de wind drogen maar zorg ervoor dat die niet nat wordt. Vlecht daarna de bollen met het loof tot een streng of snijd het loof eraf en bewaar de bollen los van elkaar. Na ongeveer twee weken drogen zijn de bollen gereed om in gerechten te gebruiken.

Goed om te weten

 • Voor knoflook moet je ook wisselteelt toepassen: poot de teentjes niet elk jaar op dezelfde plaats; daar moet zo’n zes jaar tussen zitten.
 • Plant liever geen tenen van bollen uit de gewone supermarkt, omdat die vaak behandeld zijn tegen uitlopen. Bij de biologische supermarkt of groentezaak ben je aan het juiste adres.
 • Knoflook in de buurt van rozen geplant, houd luizen daarbij weg.
 • De grootste collectie knoflookbollen om te poten is te vinden bij Vreeken’s zaden en Leven van het land.
 • Zorg dat ze de ruimte krijgen, want na het planten vormt zich het smalle blad dat zodra het flink koud wordt, stopt met groeien. In het voorjaar groeit het weer blad door.

De smaak te pakken? Met de kweekbakken, kweektafels, moestuintjes en kassen uit onze shop kun jij je groene vingers aan het werk zetten.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Peter op 1 juni 2018 om 14:04

Hallo

Voor het eerst heb ik knoflook geplant.
Dit was begin september vorig jaar, de plantjes begonnen meteen te groeien en overleefde de winter.
Na de winter groeide ze gestaag verder en staan nu ongeveer 50 tot 60 cm hoog.
Helaas zijn een klein van een klein gedeelte, de stengels om geknakt en liggen nu plat op de grond.
Wat kan ik hier nog aan doen ? of moet ik ze ruimen.

Vertrouwend op u kennis wacht ik af.

Peter

>

vtwonen.nl/tuinieren op 7 juni 2018 om 07:53

Beste Peter, eigenlijk is dit net wat te vroeg gebeurd he? Als de planten echt geel worden en afsterven kun je er eens voorzichtig één omhoog halen. Met een beetje mazzel heb je al een bolletje, al vormen de meeste vroege soorten pas bolletjes tegen eind juni. Ik zou het nog even aankijken om te zien of de plant toch nog wat groeit. Ik voel met je mee, zo zonde na dat lange wachten!

>

Belinda op 13 april 2017 om 13:59

ja ik wil ermee gaan beginnen, uien en knoflook en andere bruikbare soorten, daarom wil ik wel reacties ontvangen

>

Anoniem op 24 oktober 2016 om 10:50

Hoi, zag Olifanten knoflook op marktplaats staan.
Dit soort geeft mooie grote tenen.

>

Anoniem op 20 november 2015 om 08:43

Hoi Deborah, graaf ze op en kijk hoe de knol eruit ziet. Normaal plant je in het najaar verse knollen. Deze moet je of opeten of weggooien. Begin komend jaar weer met verse. ~Marie

>

Anoniem op 17 november 2015 om 13:25

Ik heb rond april/mei geheel onvoorbereid knoflook geplant. Deze geeft wel een dun sprietje loof en ik heb ze laten staan. Kan ik ze nu buiten laten staan (in de grond) tot volgend jaar of heeft het geen zin meer en kan ik nu beter nieuwe planten?

>

Anoniem op 18 augustus 2015 om 08:02

Hoi Jelle. Als het er koud genoeg is moet het kunnen, de bollen hebben twee maanden kou nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Je moet wel een flinke bloempot gebruiken die diep en ruim genoeg is. Over de geur zou ik me niet zo’n zorgen maken; pas zodra de plant bovengrond gaat groeien, zal je hem sterker gaan ruiken, maar vanaf dat moment kun je hem ook buiten zetten. Je kunt hem overigens ook gewoon buiten op het terras in potten poten!

>

Anoniem op 6 augustus 2015 om 13:09

Is het ook mogelijk de knoflook binnen in potten te kweken? Ik heb een keuken zonder eigen verwarming, dus de temperatuur is daar redelijk gelijk met buiten. Gaat dat erg ruiken bijvoorbeeld?

>

Anoniem op 20 juli 2015 om 13:30

Ik kweek mijn eigen knoflook nét zoals ik de uien en de prei kweek, van eigen gewonnen zaad. Als je de knoflook laat bloeien vormen zich bovenin de zaden, ongeveer eind juli. De zaadbollen haal je van de plant af en leg ze te drogen, je kunt ze ook verder voorzichtig uit elkaar pulken. elke plant geeft zeker 100 zaadjes. Deze stop je in september weer in de grond en vóór de winter al zie je een sprietje de grond uit komen die winterhard is. In het voorjaar gaat ie verder groeien en bloeien en heb je én een knoflookui onderin én zaad bovenin. Neem het zaad van de sterkste planten, dan verbeter je de soort ook elk jaar ietsje meer.

>

Anoniem op 11 juni 2015 om 14:03

Hallo Mary. Leuk he, je eigen smaakmakers kweken! Ik denk alleen niet dat je met je verjaardag al knoflook gaat oogsten. De eerste knoflook wordt meestal in juli geoogst en dat gaat dan om soorten die in het najaar gepoot zijn. Jij hebt ze pas in maart gepoot dus ze zullen ook pas later rijpen. Ga pas oogsten als het loof volledig geel geworden is; alle energie zit dan in de bol. Dit kan nog wel een paar maanden duren dus nog even geduld!

>

Anoniem op 5 juni 2015 om 15:55

Ik heb nu 2 knoflook planten op mijn balkon staan. Ik had eerst een paar tenen in een glaasje met water gedaan omdat ik best wel koud vond in maart. En ik heb er 2 van over gehouden en die staan nu heerlijk in een bloembak aan mijn balkon, en vandaag heb ik er bieslook bij geplant. Die waren ook al klaar om verpot te worden. Ik ben benieuwd hoe groot de bollen zijn eind deze maand. Zou wel gaaf zijn als ik met mijn verjaardag (30-06) mijn knoflook kan oogsten.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties