WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Knoflook kweken

Van beschermer tegen vampiers tot verlager van bloeddruk en cholesterol, knoflook staat om veel bekend. En deze smaakmaker bij uitstek is ook nog eens makkelijk zelf te kweken.

Check ook eens onze shop voor allerlei handige kweekbenodigheden.

Knoflook telen is makkelijk zelf te doen. Het beste resultaat krijg je met knoflookbollen die verkrijgbaar zijn bij leveranciers van zaden. Met knoflookbollen van de groentenafdeling gaat het vaak mis. Met deze tips kan het knoflook kweken niet misgaan.

Soorten knoflook

Er zijn twee basistypes knoflook: met en zonder bloemhoofd. Het verschil tussen die twee is zelfs in de winkel te voelen. Als de stam bij de bovenkant van de bol zacht en papierachtig is, is het er een zonder bloemhoofd (Allium sativum var. sativum). Knoflook met bloeiwijze (Allium sativum var. ophioscorodon) heeft een dikke en harde steel. Knoflook zonder bloemhoofd is langer houdbaar, produceert meer maar kleinere tenen per bol, en is wat moeilijker te pellen dan knoflook met bloemhoofd.

Knoflook kweken

Knoflook kun je niet zaaien, knoflook moet je poten. De beste tijd om knoflooktenen buiten in de volle grond te poten, is het najaar, vanaf half september tot half november. Hoe eerder gepoot, hoe eerder je kunt oogsten. Zo kun je knoflook kweken:

 1. Knoflook kan in principe op alle grondsoorten groeien, als die maar goed waterdoorlatend is. Een zonnig plekje is voor het knoflook planten heel belangrijk.
 2. Splits de bollen in teentjes en gebruik de mooiste en grootste als plantgoed. De kans op een oogst van grote knoflookbollen is dan het grootst.
 3. Steek met een stokje om de 10 cm gaatjes van 6 cm diep in de grond, houd tussen rijen een afstand van 30 cm aan.
 4. Nu kun je de knoflook planten. Poot de teentjes met de punt omhoog in de gaatjes.
 5. Vul op met grond.
 6. Houd de grond rond de knoflook onkruidvrij, verder heeft knoflook weinig verzorging nodig.

Knoflook in pot

Wil je de knoflook kweken in een pot, dan heb je het volgende nodig: een ruime pot (liefst terracotta), goede potgrond, hydrokorrels en een paar knoflooktenen. April is de beste periode voor knoflook kweken in pot; de bollen zijn dan in principe in augustus oogstbaar.

 1. Vul de pot eerst met een laag kleikorrels en daarna met potgrond.
 2. Je kunt de knoflook planten op 5 cm diep in de grond, met de punt naar boven.
 3. Zet de pot(ten) op een zonnige plek.
 4. Houd de grond licht vochtig.

Knoflook oogsten

Je kunt op zijn vroegst vanaf eind juni knoflook oogsten. Als tweederde van het loof van de plant geel verkleurt, is hij gereed om met loof en al te worden gerooid. Doe dat voorzichtig om de bollen niet te beschadigen. Laat de oogst in de wind drogen maar zorg ervoor dat die niet nat wordt. Vlecht daarna de bollen met het loof tot een streng of snijd het loof eraf en bewaar de bollen los van elkaar. Na ongeveer twee weken drogen zijn de bollen gereed om in gerechten te gebruiken.

Goed om te weten

 • Voor knoflook moet je ook wisselteelt toepassen: poot de teentjes niet elk jaar op dezelfde plaats; daar moet zo’n zes jaar tussen zitten.
 • Plant liever geen tenen van bollen uit de gewone supermarkt, omdat die vaak behandeld zijn tegen uitlopen. Bij de biologische supermarkt of groentezaak ben je aan het juiste adres.
 • Knoflook in de buurt van rozen geplant, houd luizen daarbij weg.
 • Zorg dat ze de ruimte krijgen, want na het planten vormt zich het smalle blad dat zodra het flink koud wordt, stopt met groeien. In het voorjaar groeit het weer blad door.
 • De smaak te pakken? Met de kweekbakken, kweektafels, moestuintjes en kassen uit onze shop kun jij je groene vingers aan het werk zetten.

nog meer: tuinieren