Zo bescherm en help je jouw moestuinplanten
We moeten nog een paar weken wachten en dan mogen alle plantjes naar buiten. Mijn kweekkast staat dan ook helemaal vol met heel veel groen dat bijna groot genoeg is om buiten te zetten. In de tussentijd kun je buiten veel voorbereiden. In de moestuin zijn er veel planten die namelijk hulp nodig hebben om te groeien of juist beschermd moeten worden om niet opgegeten te worden. Ik laat je hieronder zien aan welke planten je dan zoal kunt denken.
Bamboestokken
Dit zijn mijn helden in de tuin, je kunt er namelijk echt alles mee. Het maken van een bonenstaak, versteviging voor een rekwerk of een hele kooi van maken; ze zijn overal goed voor. Deze stokken zijn supersterk en ik gebruik ze ieder jaar weer opnieuw. Ze vergaan namelijk niet, terwijl ze bijna 6 maanden met een heel deel gewoon in de grond zitten. Het is dus een eenmalige aanschaf waar je super lang mee doet. Je gebruikt bamboestokken onder andere voor de volgende soorten groenten en fruit:
- Bonen: met 3 of 4 stokken maak je een bonenstaak, de bonen wikkelen zich vanzelf naar boven toe.
- Tomaten: een tomaat heeft altijd een steun nodig, want als je hem enkel uitplant zonder versteviging, zal hij knakken. Zet de bamboestok in de grond en wikkel aan de bovenkant van de stok een lang touw. Het uiteinde van het touw knoop je aan de voet van de plant. Je wikkelt iedere keer de plant om het touw heen. Zo groeit de plant goed omhoog en houd je hem in toom.
Kippengaas
Dit kun je gebruiken voor veel soorten groenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gewassen waar vogels en konijnen bij kunnen. Bij veel soorten planten is het belangrijk dat de bijen en de hommels nog wel bij de bloemen van de planten kunnen komen. Dit is essentieel vanwege de bevruchting. Daar is kippengaas dan ook ideaal voor, want het is stevig en je kunt het in alle compacte vormen buigen. Denk aan de volgende soorten groente- en fruitplanten die je kunt afdekken met kippengaas:
- Aardbeien
- Sla
- Tuinbonen (als ze nog klein zijn)
- Alle soorten peulen (als ze nog klein zijn, de vogels zijn namelijk dol op kleine plantjes)
Rekwerk
Er zijn veel planten die wat steun nodig hebben om naar boven te klimmen. Denk bijvoorbeeld aan de doperwt. Dit is echt een klimmer, want door middel van grijpertjes klimt hij helemaal omhoog. Kies daarom een rekwerk met grote gaten. Bij iedere bouwmarkt kun je allerlei soorten rekwerken kopen in verschillende hoogtes. Achterop de verpakking van de zaden staat altijd vermeld hoe hoog de plant uiteindelijk wordt als hij volgroeid is. Houd hier dus rekening mee als je het rekwerk gaat plaatsen. De volgende groentesoorten hebben onder andere ondersteuning nodig van een rekwerk:
- Doperwten
- Kapucijners
- Peulen
- Sugarsnaps
- Komkommers
- Cucameloen
Netten (grote gaten)
Veel vogels zijn dol op bessen, net zoals wij. Daarom is het ook niet zo gek dat als ze een besje zien hangen, ze er meteen mee vandoor gaan. In mijn eerste moestuinjaar had ik 1 blauwe bessenstruik staan in een pot. Ik hoorde dat vogels de besjes met rust zouden laten, omdat ze die toch niet lekker vinden. Dat bleek dus niet het geval, want nadat de bloemen waren bevrucht, waren in 2 dagen tijd alle bessen weg. Ze hoeven maar paars te kleuren en daar komen de vogels al. Bescherm je struiken dus goed met netten. Kies hiervoor een net met grote gaten, want hier kunnen de bijen en hommels doorheen, waardoor ze de bloemetjes wel gewoon kunnen bevruchten. Gebruik dus netten voor het volgende:
- Alle bessenstruiken (maak een soort kooi van bamboestokken waar het net overheen kan)
- Aardbeien (gebruik daarbij dan wel pvc-buizen in bogen)
Netten (kleine gaten)
Er zijn ook groenten die door vliegjes aangevallen en opgegeten kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de wortelvlieg, koolvlieg en uienvlieg. De kolen zijn ook erg gevoelig voor rupsen. Door een net met kleine gaatjes over de kolen te spannen voorkom je dat het hele blad wordt opgegeten. Voor uien en wortels kan er ook een net gebruikt worden. Denk bij het gebruik van netten met kleine gaten aan de volgende gewassen:
- Kolen
- Wortels
- Ui-achtigen
Floors Moestuin
Floor heeft een passie voor moestuinieren. Twee keer per maand neemt ze je mee haar moestuin in, waar ze groente en fruit kweekt. Ze deelt handige tips en laat je zien hoe makkelijk het is om in je eigen achtertuin een moestuin te starten. Wat is er fijner dan supervers koken met eigen groenten uit de tuin? Je kunt haar ook volgen op haar eigen blog Floors Moestuin voor nog veel meer inspiratie, recepten, tips en leuke verhalen.
Bron: tekst en fotografie Floor Korte.