WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Grond frezen

Als de temperaturen stijgen krijgen we massaal zin om te gaan zaaien, maar dan moet de grond natuurlijk wel bewerkbaar zijn. Je kunt de grond helemaal omspitten of de grond frezen.

grond fgrond frezenrezen

Kijk uit met onkruid

Kijk eerst de grond na op onkruid waarvan je niet wilt dat dat stuk gefreesd wordt. Denk aan paardenbloemen met lange penwortels of onkruid met ondergrondse uitlopers (kijk bij onkruid herkennen). Als je deze soorten onkruid stuk maalt vermeerder je ze alleen maar. Deze haal je er met de hand uit en gooi je weg. Het onkruid dat er nu nog staat vermaal je gewoon en sterft vanzelf af.

Waarom frezen?

Behalve dat je de grond makkelijk bewerkbaar maakt, hak je ook het overgebleven onkruid stuk en je krijg je een mooi schoon veld. Ook breng je met frezen veel zuurstof in de grond. Je maakt de grond echt mooi rul. Hierdoor wordt zaaien of het poten van sla heel gemakkelijk. De minuscule worteltjes kunnen gemakkelijk de grond in en op zoek naar water en voedingsstoffen. Ideaal voor een gazon zaaien of een moestuin zaaien.

Gazon frezen

Je kunt de grond frezen met een tuinfrees. In deze video zie je hoe dat gaat.

Je kunt deze tuinfrees verstellen, zo kun je hem op de voor jouw ideale hoogte instellen. Ook kun je de stuurhendel inklappen. Fijn als je hem wilt opbergen in je schuur, want dan houd je maar een klein pakketje over. Behalve een tuinfrees is dit ook een graskantensnijder of een verticuteermachine.

nog meer: tuinieren