Framboos snoeien

Frambozen zijn typische zomervruchten. Er zijn twee soorten frambozen die in verschillende maanden rijpen. Maar hoe moet je een framboos snoeien?

Tip: Kies voor een goede basis snoeigereedschap, deze vind je in onze shop.

 

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Framboos snoeien

Soorten

Er zijn twee soorten frambozen (Rubus idaeus). Zomerframbozen oogst je in juni-juli en herfstframbozen oogst je van juli tot september. Plant beide soorten en geniet tot laat in de nazomer van verse frambozen. Ze groeien met lange slappe takken die je moet ondersteunen. Zet ze tegen een zonnige schutting of span draden tussen palen waarlangs je ze leid.

Voor een rijke oogst moet je ze allebei op een andere manier snoeien. Twijfel je welk soort je hebt? Herfstframbozen dragen vrucht in een tros aan het eind van de tak. Zomerframbozen groeien aan zijscheuten van de hoofdtak. Dit zijn een aantal goede rassen:

  • Herfstframboos Polka®
  • Zomerframboos ‘Malling Promise’
  • ‘Tulameen’, lekker zoet , grote vruchten

Zomerframbozen

Deze framboos draagt vruchten midden in de zomer, in juni-juli. Deze groeien aan tweejarige scheuten. Dit zijn takken die in de vorige zomer gegroeid zijn.

Frambozen worden vaak als jonge plant verkocht, waaraan nog niet veel bloemscheuten zitten. Plant ze in voedzame grond. Span draden tussen palen waarlangs je de lange ranken kunt aanbinden. Uit de grond groeien grondscheuten, kies de sterkst groeiende scheuten en bind verticaal aan de draden.

  1. Snoei in het voorjaar de zwakker groeiende scheuten weg, vlak boven de grond.
  2. Aan de scheuten groeien zijscheuten met bloemen en later vruchten. Ook groeien er weer nieuwe scheuten uit de grond, laat deze staan. Hier groeien volgende zomer de vruchten aan.
  3. Maak in het najaar de takken los waar de frambozen aan gegroeid zijn en knip ze laag bij de grond af. Deze takken sterven altijd af na de vruchtdracht.
  4. In het voorjaar begint het weer opnieuw. Kies de sterkst groeiende grondscheuten aan en knip de zwakgroeiende scheuten weg.

Herfstframbozen

Herfstframbozen krijgen vruchten op takken die in één zomer gegroeid zijn.

  1. Knip na de winter alle scheuten af. In de loop van het voorjaar komen er nieuwe scheuten uit de grond.
  2. Als ze ongeveer 20 cm. hoog  zijn kies je ca. 10 sterk groeiende scheuten per strekkende meter. Bind deze verticaal aan draden of gaas die je tussen palen spant.
  3. Knip de andere grondscheuten weg.

De vruchten groeien aan het eind van de scheuten, ze worden ongeveer 1,25 m hoog.

Lees ook het artikel over frambozen kweken voor nog meer tips!

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop om de collectie snoeigereedschap te bekijken.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Els op 17 september 2018 om 12:10

Ik heb eigenlijk nog een vraagje, ik heb net de oude takken frambozen weggeknipt. De nieuwe scheuten zijn erg lang. Mag ik die ook wat korter knippen??

>

vtwonen (tuinieren) op 21 september 2018 om 07:56

Beste Els, dat kan best. Bedenk wel dat op deze takken volgend jaar de vruchten gevormd worden. Maar als het jou helpt om de struik compact te houden, mag je dit zeker doen!

>

Anoniem op 6 juni 2016 om 22:10

Onze frambozenstruik is behoorlijk de hoogte in aan het groeien. Mag ik de toppen (waar geen vruchtjes in zitten) nu (06 juni) nog snoeien? Alvast bedankt voor uw reactie!

>

Anoniem op 10 juni 2016 om 13:30

Hoi Renate, het is inderdaad groeizaam weer. Als je nu topt, stopt de lengtegroei en gaat alle energie naar de vruchten, gewoon doen dus. ~Marie

>

Anoniem op 8 oktober 2015 om 08:29

Hoi, ze staan blijkbaar op een goede plek en je zorgt er goed voor, dat moet volgend jaar een nog grotere oogst geven. De bovenste scheuten mag je op gelijke lengte afsnoeien. Knip ongeveer 2 cm boven een blad de tak af. Zodra het overdag kouder wordt, stopt de groei en rijpen ook de laatste frambozen niet meer. ~Marie

>

Anoniem op 3 oktober 2015 om 09:58

Ik heb in Maart rode en gele jonge plantjes frambozen gepland, heb heel veel vruchten gehad tot eind Juli,dan even niets en nu weer enorm veel ,heeft met de goede na-zomer te maken waarschijnlijk. De nieuwe scheuten heb ik vastgebonden of verplaatst,omdat er enorm veel uit de grond kwamen op verschillende plaatsten ,sommige op paar meter van de hoofdplant. Maar nu is mijn vraag ,de hoofdplanten zijn nu boven de 2 meter en ik zou deze graag inkorten omdat er enorm veel blad aan is,maar de meeste vruchten van beide kleuren zijn zo goed als uitgebloeid. Mag ik deze op willekeurige hoogte afknippen ,of moet ik naar iets speciaals kijken ? Want ik zou graag volgend jaar terug vruchten hebben ,en ben bang als ik zomaar knip ,dat er misschien niets meer van komt... Alvast bedankt

>

Anoniem op 21 september 2015 om 08:54

Hoi Jeannette, gelukkig is framboos een sterke plant, je doet het niet snel verkeerd. Als je dit jaar frambozen kon plukken, kan je alle oude takken wegknippen. De jonge scheuten die hard gegroeid zijn, bind je aan. Hier groeien volgend jaar weer vruchten aan. Als je twijfelt, snoei dan de ene helft, maak er een foto van en kijk komend voorjaar wat de meeste opbrengst geeft. Snoei voortaan op deze manier en tijdstip. ~Marie.

>

Anoniem op 12 september 2015 om 17:46

Hoe herken ik de takken die vruchtgedragen hebben als de knoppen er zijn afgeknipt? Ik wilde hem snoeien maar ben nu bang dat ik de verkeerde takken afknip.

Bedankt voor je reactie :)

>

Anoniem op 10 september 2015 om 07:57

Hoi Cindy, zo te horen heb je een zomerframboos. Door de warme zomer bloeien de jonge scheuten nu al. Pluk ze en geniet ervan. Volg verder de snoeiadviezen voor een zomerframboos. ~Marie

>

Anoniem op 3 september 2015 om 11:29

Beste, ik weet niet welk soort framboos wij hebben en dus ook niet hoe en wanneer te snoeien! Onze struik heeft vructen gegeven BEGIN juni en dan juli en half augustus niets meer, nu echter groeien er weer vruchtjes aan. er zijn scheuten die in maart/ April uit de grond geschoten zijn en nu ook voor het eerst (begin september) reeds vruchtjes dragen.
Dank voor de hulp

Cindy

>

Anoniem op 3 september 2015 om 08:18

Hoi Jolande, laat ze eerst maar groeien. Bind de jonge scheuten aan de draad. Komend voorjaar kun je zien of de planten grondscheuten maken, dan kun je de oude takken wegsnoeien. Die zien er dan wat minder goed uit. Als je zomerframbozen hebt, zie je in juni de eerste vruchten al verschijnen. Bekijk hier ook de andere vragen: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien/framboos-snoeien ~Marie

>

Anoniem op 31 augustus 2015 om 12:45

ik heb in mei twee jonge frambozenplantjes gekocht die nu flink gaan uitlopen. Hebben nog niet gebloeid dus ik weet niet welke soort het is. Moet ik ze nu als zomer- of als herfstframboos behandelen/snoeien?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties