Mieren bestrijden
De gewone mier komt overal voor in tuinen. Mieren zijn nuttig, maar kunnen soms ook zorgen voor overlast. Zo kun je mieren bestrijden.
Harde werkers
Mieren in de tuin zijn harde werkers en gebruiken de eerste warmte en zonnestralen om op zoek te gaan naar voedsel om het nest te verzorgen. In de winter zijn mieren in rust, tenzij er een warmtebron in de buurt is. Mieren nemen bijvoorbeeld de zoetstoffen op die luizen afscheiden om de larven in het nest mee te voeden. Ook eten mieren zachte fruitsoorten en insecten en maken dit tot voeding voor het nest en de koningin.
Overlast
Mieren hebben vaak een drang om het nest uit te breiden en dat kan voor problemen zorgen. Een nest wat onder de tegels zit, zal alleen gemaakt worden als het zand onder de tegels vandaan gewerkt wordt. Heel herkenbaar is dan ook een terras waarop zich allemaal zandhopen bevinden en dit verwijderde zand zorgt ervoor dat tegels gaan verzakken.
Mieren bestrijden
Mieren kun je bestrijden op een aantal manieren. Ten eerste kun je kokend water over mieren gieten, maar daarmee pak je alleen de werkers aan en niet het gehele nest. Maar er zijn ook ecologisch verantwoorde manieren om het volledige nest aan te pakken.
Als je het gehele nest mieren bestrijden wilt kun je gebruik maken van mierenpoeder. Strooi het poeder rondom nestopeningen of op de looppaden van mieren. Het poeder is onprettig voor de mieren om doorheen te lopen en beschadigd de waslaag van de mier. De mieren nemen het poeder mee het nest in, waarna ze het nest zullen verlaten. Gebruik bijvoorbeeld Luxan mierenpoeder, dit is een milieuvriendelijk product gemaakt van gesteentemeel.
Mieren in huis
Last van mieren binnenshuis of wil je liever geen mierenpoeder strooien? Dan kun je gebruik maken van een lokdoos. De mierenlokdoos bevat een zoetstof die de mieren aantrekt en die meegenomen wordt naar het nest. In de zoetstof zit een stof van natuurlijke oorsprong verwerkt die de mieren doodt en waardoor het hele nest verdwijnt.
Mieren kun je alleen maar bestrijden als ze er al zijn, preventief bestrijden is niet mogelijk.
Bron: Fotografie: Wikimedia Commons