Lekker buiten: zo geniet je maximaal van de nazomer in de tuin

Teakhouten tafel, 140×75 cm (Øxh), kommen, diepe borden, platte borden, grote kommen met penseelstreek (hkliving.nl). Metalen stoelen (extravert.nl). Gordijnen Hilja, 145×300 cm (ikea.com). Hanglamp Torch, 40×64 cm, tafelkleed van HKliving 150×250 cm, bruine linnen theedoek van vtwonen (vtwonen.nl). Olijfkleurige schaal, walnoten saladeset (householdhardware.nl). Rest privébezit. Beeld vtwonen special tuin 03 2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen special tuin 03 2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge

Je dacht misschien dat je het op je buik kon schrijven, maar naar het schijnt krijgen we in september toch nog een stevige portie zon. Nazomer in de tuin! Wanneer je daar het maximale uit wilt halen, check dan even of jouw tuin of balkon nazomerproof is. Zo kun je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat genieten van het buiten zijn.

Lees verder onder de advertentie

Wel chill, niet chilly

Voordat het definitief herfst wordt, met bijbehorende stormen en regenbuien, wil je als buitenliefhebber uit de tuin halen wat erin zit. Van een kop koffie op een koele septemberochtend hoef je je echt niet laten afschrikken. Heerlijk juist! Net als tot in de late uurtjes op het balkon of in de tuin zitten. Een warm vest, fijn plaid en terrasverwarmer trekken je met gemak door de afgekoelde uren heen. Zorg ervoor dat ze voor het grijpen zijn, zodat je zo min mogelijk moeite hoeft te doen om het lekker warm te houden.

Hou je van fikkie stoken? Dan staat een vuurkorf of buitenhaard garant voor veel gezelligheid. Houd bij het gebruik wel rekening met de buren en het milieu.

LEES OOK

Alles wat je moet weten over tuinkachels

Lees verder onder de advertentie

Overkapping

Dé plek om fijn uit de wind te zitten die bovendien regenbui-proof is? Een overkapping in de tuin! Dat kan al een kleine veranda zijn, als ie maar bestand is tegen weer en wind. Je offert er een paar vierkante meters tuin voor op, maar op het heetst van de dag, als de temperatuur begint te dalen of wanneer er onverwachte wolkbreuk is, lach jij in je vuistje. Zo’n overkapping is ideaal voor een hangmat, eettafel of loungeset, het is maar net waar jij het liefst in de luwte zit of ligt.

LEES OOK
Vier de seizoenen onder een veranda

Droog over

Als die veranda of overkapping er niet in zit, dan kom je met een dikke trui en warm drankje ook een heel eind. En trekt die regenbui een streep door de rekening? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk kunt verkassen. Lichtgewicht bijzettafels verhuis je in een mum van tijd naar binnen en tuinkussens doe je in een handige tuinkussentas. Zo’n kussentas neemt niet veel plek in beslag en is handig wanneer je een klein balkon of terras hebt.

Tuinieren in het najaar

Is stilzitten in de tuin niet jouw ding, dan kun je in het najaar ook nog volop tuinieren. De late bloeiers laat je nog langer stralen door regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zo geef je ze de kans om een tweede of zelfs derde keer te bloeien. En plukken mag, dus verwen jezelf in deze periode met een boeket dahlia’s en rozen uit eigen tuin. Zet altijd een emmertje of mand bij je in de buurt voor het plukwerk dat je tussen de bedrijven door doet.

Lees verder onder de advertentie

Voor nieuwe aanwas is september ook een perfecte maand, want de najaarsbollen mogen de grond in. En zijn er grotere klussen te doen in de tuin, zoals een nieuwe heg of het verbeteren van het gazon? Daar is het najaar ook perfect voor, dus duik de tuin in als het zonnetje schijnt!

BEKIJK DE VIDEO

Hoe kun je bloembollen planten & wanneer?

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen special tuin 03 2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge

Lees verder onder de advertentie