Kruiskruid Desdemona

beeld vtwonen Beeld

Het blad van het kruiskruid Ligularia dentata ‘Desdemona’ gaat van bruin naar purperrood. De bloemkleur is iets warmer geel dan bij de soort.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een indicatieplant?

Ligularia, oftewel kruiskruid, is een indicatieplant. Dit houdt in dat de plant aangeeft wanneer de grond (te) droog is. Zijn bladeren zullen dan slap gaan hangen en het wordt tijd dat je de planten gaat besproeien. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden op onze site. Ligularia is een vaste plant en valt op vanwege de decoratieve bladeren en de mooie bloemen. Soms ontstaan in dat mooie blad flinke gaten, omdat slakken er zo dol op zijn. Gelukkig vinden ze lang niet alles soorten Ligularia lekker.

Hoe groot wordt kruiskruid?

Er zijn verschillende soorten kruiskruid en zij variëren behoorlijk in hoogte. Ze worden ongeveer tussen de meter en anderhalve meter hoog. De Ligularia dentata komt uit Japan, China. Zeer goede borderplanten die echter veel plaats innemen. De buren moeten sterk zijn. In aanmerking komen bijvoorbeeld Carex pendula, Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’ en Filipendula rubra. Ongeveer 125 tot 150 cm hoge, grove en sterke vaste plant. De ronde tot niervormige bladeren zijn sterk getand (dentata betekent getand). De meeste bladeren zijn wortelstandig en hebben uitzonderlijk lange stelen. De bloemhoofdjes zijn oranjegeel van kleur en zijn verzameld in flinke tuilen. De planten bloeien in de maanden juli en augustus. Ze zaaien zich op gunstige plaatsen soms massaal uit.

Waar kan ik kruiskruid planten?

Een vochtge grond die bij voorkeur veel humus of kleideeltjes bevat, is een voorwaarde voor een goede ontwikkeling van de plant. De planten kunnen wat schaduw verdragen. Planten kunnen heel lang op dezelfde plaats blijven staan en zaaien zich soms uit.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Ligularia 'Desdemona'

Cult

'Desdemona'

Familie

Ligularia

Latijnse familie

dentata

Onderhoud

Verzorging

Goed vochtig houden tijdens droogte.

Snoeien

Terugknippen in het voorjaar.

Bemesting

In voorjaar goede basisbemesting.

Winterhard

volledig

Bodem

humusrijk of kleiachtig

Vochtigheid

groot

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

125

Maximaal

150

Beschrijving

125-150 centimeter

Kleuren

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

oranjegeel

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus