Keukentijm Compactus

beeld vtwonen Beeld

Hoe groeit De Thymus?

Tijm Thymus vulgaris ‘ ‘ kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat u er het hele jaar plezier van heeft. Het zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn. Tijm komt uit de gematigde en warme delen van Europa.

Lees verder onder de advertentie

Trekt tijm bijen aan?

De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78%), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Ze hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82%). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vindt u onder andere in Griekenland.

Hoe hoog wordt de Compactus?

De Thymus vulgaris komt uit de Maquis van het Middellandse-Zeegebied. Keukenkruid, bijenplant, eventueel in de border. Struikje van 15 à 30 cm, waarvan de blaadjes al bij de geringste aanraking sterk geuren. De kort behaarde twijgjes dragen eironde blaadjes van ± 1 cm groot. De randen zijn ingerold en aan de onderzijde zijn de blaadjes enigszins viltig. De lichtlila, soms bijna witte lipbloemen bevinden zich in korte schijnaren. Bloeitijd (mei-)juni-juli. ‘Compactus’ wordt slechts 10 cm hoog.

Hoe kan ik de Thymus planten? 

De meeste soorten groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. zonnig en warm. groeit ook goed in voedselarme grond. kan ’s winters invriezen, in april terugsnoeien. Naast keukenkruid zijn er meer kruiden die je kan kweken. Leg hiervoor bijvoorbeeld je eigen kruidentuin aan.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Thymus vulgaris 'Compactus'

Cult

Compactus

Familie

keukentijm

Latijnse familie

vulgaris

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In maart ingevroren takjes verwijderen.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

redelijk

Bodem

zandgrond

Vochtigheid

gering

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

10

Beschrijving

10 centimeter

Kleuren

Tweede kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lichtlila

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli