Kattenstaart

beeld vtwonen Beeld

De kattenstaart Lythrum salicaria ‘Robert’ bloeit karmijnrood en is de laagste van zijn soort.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor bloemen krijgt de Lythrum salicaria ‘Robert’?

Kattenstaart is een gemakkelijk groeiende plant die ook goed tegen de schaduw kan. De plant heeft kleine, stervormige roze of rode bloemetjes die dicht in lange aarvormige trossen staan. De felgekleurde bladeren zijn aan het eind van de zomer een opvallende verschijning in uw border, aan de rand van de vijver, in graslanden en duinvalleien. Houd er rekening mee dat de oudere planten onderaan gaan verhouten.

Wat voor soorten kattenstaart zijn er?

Kattenstaart is een geslacht met maar liefst 35 soorten, waarvan de twee belangrijkste Lythrum salicaria en Lythrum virgatum zijn. Kijk voor meer informatie over de verschillende soorten eens in de plantenindex. Kattenstaart zijn voornamelijk kruidachtige overblijvende planten, maar ook enkele eenjarige en kleine heesters. De planten komen, met uitzondering van Zuid-Amerika, in alle continenten voor, variërend van kleine kruipplanten tot hoge, tot 1.80 cm, en forse planten. En als je van vlinders in je tuin houdt, dan zit je goed want Lythrum trekt opmerkelijk veel vlinders aan.

Is de kattenstaart een borderplant?

Lythrum salicaria komt uit Noordelijk halfrond. Het is een mooie borderplant, die in wilde vorm geschikt is voor de natuurtuin (zaait zich massaal uit). Lythrum is zeer bruikbaar langs vijvers.De donkerroze bloemen staan dicht opeen in lange aarvormige trossen ingeplant. De tweede naam salicaria dankt de plant aan Linnaeus. Het betekent zoveel als: met blad dat lijkt op die van een wilg. En als je goed kijkt, zie je dat het blad daar inderdaad veel op lijkt. Het is langwerpig of lancetvormig en staat of verspreid of in kransen langs de steel. Het blad wordt geel in het najaar.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor standplaats is geschikt voor de kattenstaart?

Ga je kattenstaart planten? Maak dan eerst een goed beplantingsplan. Een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats komt het meeste in aanmerking. De stengels kun je aan het einde van de winter of in het begin van het voorjaar afknippen. Groeit het beste in zeer vochthoudende grond (zelfs in water dat tot 10 centimeter diep is). In niet te droge, normale tuingrond is de groei ook goed. Een zonnige tot licht beschaduwde standplaats heeft de voorkeur. Kan heel lang blijven staan. De wilde soort zaait zich sterk uit. Kijk dus uit dat de plant niet gaat woekeren.

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Lythrum 'Robert'

Cult

'Robert'

Familie

kattenstaart

Latijnse familie

salicaria

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geeft u bij warm weer extra water om uitdroging te voorkomen.

Snoeien

Stengels afknippen aan het eind van de winter of begin van het voorjaar.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

120

Beschrijving

80 tot 120 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Lila

Kleurbeschrijving

karmijnrood

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus