WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

In vier stappen naar een onderhoudsvrije tuin

Geen groene vingers? Of maar weinig tijd om te ploeteren in de tuin? Dan is een onderhoudsvrije tuin een ideaalplaatje. En dan hoef je niet meteen te denken aan een sfeerloos geheel. Wel genieten van een fijne (en zelfs groene) tuin? Maar daar niet al te veel werk aan hebben? Ga in vier stappen naar een onderhoudsvrije tuin.

vtwonen collectie buitentegels

Geen kale grond

Een onderhoudsvrije tuin betekent niet dat je de grond compleet onbedekt moet laten. Een kale grond vraagt vaak om narigheid. Als er geen planten geplant worden, dan kan de natuur haar vrije gang gaan. 

In veel onderhoudsvrije tuinen is daarom geen kale bodem meer te bespeuren. Kies voor tegels in combinatie met een border om toch een beetje beplanting in de tuin toe te voegen. Bedek de bodem met mulch en vul de border met bodembedekkers die langer dan een jaar meegaan. Kies voor planten die niet te veel woekeren. Zo ga je op de lange termijn de groei van onkruid tegen en dat betekent: minder onderhoud! 

LEES OOK
Stoeptegel eruit, geveltuin erin

Vermijd te veel voegen

Verkies grote tegels boven kleine tegels in een onderhoudsvrije tuin. Met tegels van een klein formaat creëer je alleen maar meer voegen. En daarmee alleen maar meer mogelijkheden voor onkruid om te groeien. Regelmatig onkruid plukken klinkt niet echt als een onderhoudsvrij klusje. Grote tegels dus!

De juiste beplanting

Een betonnen bak als achtertuin is niet bepaald het sfeervolle plaatje waar iedereen naar verlangt. Een beetje groen is dus wel wenselijk. Het moet wel als tuin blijven aanvoelen. Planten zijn dus een must, maar maken er een tuin qua onderhoud niet veel beter op. Je laten adviseren over de juiste planten is dus prioriteit. 

Ga in ieder geval voor meerjarige groeiers of langbloeiers die niet te veel zullen uitlopen. Dat scheelt weer een hoop snoeiwerk. Hou ook rekening met het licht in de tuin en de waterafvoer. Zorg bij het planten voor voldoende ruimte tussen de bloeiers, omdat elke plant wel iets zal uitlopen. Anders is er alsnog werk aan het terugsnoeien van de meerjarige groeiers. 

Een gazon, groot uitgroeiende planten of beplanting die je in vorm moet snoeien zijn dingen om te vermijden. Deze hebben namelijk allemaal veel aandacht en onderhoud nodig om er goed uit te zien.

LEES OOK
3x vaste planten combi’s

Bewatering

Nou hebben we in Nederland natuurlijk zeer regelmatig te maken met regenval. En dat kan voor een onderhoudsvrije tuin alleen maar een mooie kans zijn. Met de juiste planten is water geven dan nauwelijks nodig. Zeker niet als ze gewoon in de volle grond staan. Ontdek voor het aanschaffen van planten of de grond in de tuin goed water doorlaat of niet en maak op basis hiervan een keuze. 

In een onderhoudsvrije tuin kun je planten in pot beter mijden. Deze planten zijn namelijk afhankelijk van de mens als het om voeding en water gaat. Veel meer werk dus als planten die dat uit de grond kunnen halen. Toch planten met een water tekort of in potten? Dan is automatische bewatering toch wel heel makkelijk.

LEES OOK
Dit is de beste tijd om planten water te geven

Laatste tip

Om een onderhoudsvrije tuin helemaal af te maken, kleed je ‘m aan met een tuinset en decoratie. Denk bijvoorbeeld aan een mooi buitenkleed voor op de tegels. En kleed een kale schutting aan met gezellige lampjes of andere accessoires. Zo geef je de tuin net wat extra sfeer!

Alles voor jouw tuingeluk…

nog meer: tuinieren