Hortensia Renate Steiniger

beeld vtwonen Beeld

Welke kleur bloemen krijgt de Hortensia?

De kleur van de bloemen van de hortensia Hydrangea macrophylla ‘Renate Steiniger’ is donkerblauw en verandert in het najaar naar bordeauxrood. De bloemkleur van hortensia’s varieert van rood en roze naar blauw (en wit). Als je roze bloemen wenst, kun je kalk strooien. Het verkrijgen van blauwe bloemen uit roze is lastiger. Daarvoor moet de grond voldoende zuur zijn. Toevoegen van zure mest of zwavel is de beste mogelijkheid. Daarnaast dient kaliumaluin toegevoegd te worden. Kijk uit bij het toevoegen van stoffen dat je niet te enthousiast te werk gaat. Een overdosis kan schadelijk zijn voor de wortels. Geef alle toevoegingen in het najaar.

Lees verder onder de advertentie

Welke soorten Hydrangea macrophylla zijn er?

De Hydrangea macrophylla is de meest voorkomende hortensia in ons land. Er zijn twee typen: de schermhortensia’s en de bolhortensia’s. De schermhortensia’s hebben bloemschermen die bestaan uit kleine vruchtbare bloemen in het midden met daar omheen grote onvruchtbare bloemen. De bolhortensia’s hebben alleen maar de grote onvruchtbare bloemen die tezamen een mooie bol vormen. Van nature zijn de bloemen van deze soort wit tot rood van kleur. Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen.

Welke bodem is geschikt voor de Hydrangea macrophylla ‘Renate Steiniger’?

De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats. De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is. Ze vragen voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond. De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond.

Hoe kan ik de Hortensia snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid, is verschillend. Je kunt de omvang van de hortensia beperken door ieder jaar in maart/april een vijfde van de oudste takken weg te knippen. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak af boven de hoogste knop die vlak onder de uitgebloeide bloem zit.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Hydrangea 'Renate Steiniger'

Cult

'Renate Steiniger'

Familie

hortensia

Latijnse familie

macrophylla

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In voorjaar 1/5 van oude takken wegknippen.

Bemesting

Eventueel kalk of zure mest ter bevordering van verkleuring.

Winterhard

goed

Bodem

zuur tot lichtzuur

Vochtigheid

gewoon

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

120

Maximaal

150

Beschrijving

120-150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Oktober