Historische zuilentuin

beeld vtwonen Beeld

Bij een monumentale woning hoort een bijpassende tuin, vond tuinontwerpster Marion Ruigrok van MQM Tuinontwerp. Zo kwam ze op het idee voor een pergola van 14 gemetselde zuilen. In de stijl van Berlage. Maak zelf ook een zuilentuin!

Kenmerken

  • De zuilenpergola stamt uit de tijd van de Amsterdamse School, het werk van architect Berlage.
  • Het is een flinke klus om 14 zuilen te metselen en een behoorlijke kostenpost. Als alternatief kun je houten staanders gebruiken, maar het effect is natuurlijk minder.
  • In het begin is het even wennen, de zuilen zien er nog wat ‘steriel’ uit. Maar baksteen verweert langzaam en de zuilen raken steeds meer begroeid, hier met blauweregen.

Wat kost het?

De reden dat gemetselde zuilen in de kosten kunnen lopen, heeft te maken met het vakmanschap dat erbij komt kijken. Alles valt en staat met de stabiliteit van de bouwwerken; de fundering moet nauwkeurig berekend worden. In deze tuin was één vakman twee weken bezig met het metselen van veertien zuilen. De totaalkosten voor de zuilen bedroegen € 8.000,-. Hieronder vallen de bakstenen, het metselwerk en de fundering (betonplaat van 80 x 80 x 10cm). Hier kwam nog €1.000 euro bovenop voor de mergelstenen. Kies een goede metselaar met ervaring want een ondiepe fundering van beton kan bomen, planten en gras in groei belemmeren.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

De kweekkas wordt gebruikt voor het opkweken van tomaten, aubergines, komkommers, aardbeien en sla. Voor de kas groeit hortensia Hydrangea macrophylla ‘Tovelit’.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Het leefterras is ruim genoeg voor een complete pottenborder. Met o.a. Zeeuws knoopje Astrantia major ‘Rubra’, bellenplant (Fuchsia), Buxus sempervirens, kleefzaad (Pittosporum tenuifolium) en een platte bak met lage Sedum– soorten.

beeld vtwonen Beeld
  • Het tuinhuis bij het achterterras valt dankzij de donkergroene schutkleur vanaf de woning nauwelijks op.
  • De muur van de schuur wordt bedekt door blauwe druif Vitis ‘Boskoop Glory’, die hier van de zon en van de warmte van de muur profiteert.
  • Over een paar jaar, als de houten liggers volledig begroeid zijn met blauweregen (Wisteria sinensis), verandert de pergola in april en mei in een zoetgeurende tunnel van lange, violette trossen.
Lees verder onder de advertentie

Bron: Fotografie Marion Ruigrok