WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Heermoes: hoe kom je van dit lastige onkruid af?

Onkruid kan je tuingeluk soms flink verstoren. Heb je net een ochtendje onkruid wieden er opzitten, staan die lastpakken er een week later doodleuk weer. Heermoes is zo’n onkruid dat overal opduikt en bijna onbeheersbaar lijkt. Bijna. Want met onderstaande tips tegen heermoes kom jij uiteindelijk als winnaar uit de strijd. 

heermoes onkruid tuin
Onkruid heermoes

Wat is heermoes?

Heermoes (Equisetum arvense) wordt ook wel kattenstaart of paardenstaart genoemd. De plantengroep waartoe heermoes behoort, bestond al voor het verschijnen van moderne planten en tijdens het tijdperk van de dinosauriërs was deze groep de meest voorkomende. Zelfs op terreinen met veel vervuiling is heermoes vaak de eerste plant die de grond uitkomt. Een echte survivor dus.

Heermoes maakt veel wortelstokken die diep in de grond gaan en ook weer horizontale vertakkingen krijgen. Het onkruid kan maximaal 40 cm hoog worden en de wortels kunnen wel 6 meter lang worden. Niet zo gek dat heermoes wordt gezien als een van de lastigste onkruidsoorten.

Heermoes voorkomen

Heermoes groeit op arme grond. Wanneer je veel heermoes in je tuin hebt, dan heeft jouw grond dus waarschijnlijk een tekort aan mineralen. Heermoes haalt met zijn meters lange wortels de mineralen diep uit de bodem. Op heel lange termijn zou je zelfs blij kunnen zijn met het onkruid, want je grond wordt door zijn inspanning uiteindelijk vruchtbaarder. Maar wil je heermoes voorkomen, dan moet je ervoor zorgen dat de grond in balans is. 

Er zijn een aantal biologische middelen waarmee je het tekort aan mineralen kunt aanvullen. Een goed middel om de bodem te verbeteren en heermoes te voorkomen is lavameel: fijngemalen vulkanisch gesteente met silicium. Naast silicium bevat het nog 83 andere mineralen die samen de vruchtbaarheid en gezondheid van je bodem verbeteren. Lavameel strooi je over de tuin en het gazon, het liefst op een bewolkte of regenachtige dag. Over het lavameel kun je daarna een laagje wormenmest scheppen, zodat het meel niet wegwaait. Staat er veel heermoes in de tuin? Dan zal het niet meteen als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar je zult zeker effect zien in het nieuwe tuinseizoen.

Heermoes bestrijden

Zoals we hierboven al vertelden, een heermoesplaag is eigenlijk een signaal dat je grond een tekort aan mineralen heeft. Strooien met lavameel is dus het eerste wat je zou kunnen proberen. Daarnaast ging onze tuinvlogger Kristel in haar blog ook in op de aanpak van wortelonkruid. Volgens hoveniers zijn er nog 3 dingen die je kunt doen om heermoes te bestrijden:

  • Blijf het onkruid weghalen, met wortel en al. Zo put je heermoes uit en heeft het niet meer de kracht meer om zich te vermeerderen.
  • Zie je het wegplukken niet meer zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om de wortellaag van de border af te graven en alle tuinplanten waar de heermoes zich een weg doorheen heeft gebaand ook af te voeren. Zonde, maar wel effectief.
  • Vraag de kweker naar planten met sterke wortelgestellen. Deze overgroeien het onkruid waardoor ze minder ruimte krijgt zich te vermeerderen.

Bekijk hier een lijst van planten met sterke wortels:

  • Tuingeranium Geranium ‘Rozanne’ of ooievaarsbek: bloeit van mei tot november met kleine paarse bloemetjes. Ooievaarsbek doet het bijna overal goed doet, daarom zie je hem vaak in gemeenteplantsoenen.
  • Klokjesbloem (Campanula poscharskyana): heeft qua bloeiwijze wat weg van de tuingeranium. Bloeit uitbundig tijdens de zomermaanden.
  • Slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii): een ideale plant voor beschutte stadstuinen en beschaduwde plekken. Met zijn miniblaadjes is het een perfecte gatenvuller voor tussen tegels met brede voegen. Als een soort onkruid (maar dan een leuke!) verspreidt hij het zich door je tuin.
  • Kleine maagdenpalm (Vinca minor): een van de populairste bodembedekkers vanwege zijn sterke karakter. De paarse bloemetjes verschijnen in het voorjaar.
  • Woltijm (Thymus praecox ‘Pseudolanuginosus’): deze kruiper heeft wollige mini-blaadjes en paarse bloemetjes in de zomer. Kan net als slaapkamergeluk tussen de tegels groeien, alleen is deze wat meer geschikt voor zonnige plekken.
  • Ezelsoor (Stachys byzantina): soms verschijnen er bloemen in de plant, maar eigenlijk heeft hij die niet eens nodig! Het viltige, grijze blad is prachtig en blijft ook in de winter aan de plant.
nog meer: tuinieren