Grond frezen en zaaiklaar maken

beeld vtwonen Beeld

Als de temperaturen stijgen krijgen we massaal zin om te gaan zaaien, maar dan moet de grond natuurlijk wel bewerkbaar zijn. Je kunt de grond helemaal omspitten of de grond frezen om deze zaaiklaar en onkruidvrij te maken. Lees alle tips voor de grond frezen.

Lees verder onder de advertentie

Onkruid verwijderen voor het frezen

Kijk eerst de grond na op onkruid waarvan je niet wilt dat dat stuk gefreesd wordt. Denk aan paardenbloemen met lange penwortels of onkruid met ondergrondse uitlopers zoals zevenblad(kijk bij onkruid herkennen). Als je deze soorten onkruid stuk maalt, vermeerder je ze alleen maar. Deze haal je er met de hand uit en gooi je weg. Sommige soorten onkruid vermeerderen niet als deze gemalen worden en kunnen dus blijven staan, deze zullen na de grond frezen vanzelf afsterven.

Waarom de grond frezen?

Met de grond frezen wordt de grond makkelijk bewerkbaar. Daarnaast hak je ook het overgebleven onkruid stuk en krijg je een stuk mooier en schoner stuk grond wat geschikt is voor nieuwe zaailingen of planten. Met de grond frezen breng je ook meer zuurstof in de grond, waardoor de grond echt mooi rul wordt. Hierdoor wordt zaaien of het poten van sla heel gemakkelijk. De minuscule worteltjes kunnen gemakkelijk de grond in en op zoek naar water en voedingsstoffen. De grond frezen is dan ook ideaal voor een gazon zaaien of een moestuin zaaien.

Hoe werkt grond frezen

Je kunt de grond frezen met een tuinfrees. In deze video zie je hoe de machine voor grond frezen precies te werk gaat. Je kunt deze tuinfrees verstellen, zo kun je hem op de voor jouw ideale hoogte instellen. Ook kun je de stuurhendel inklappen, waardoor de machine een stuk minder groot is. Fijn als je hem wilt opbergen in je schuur, want dan houd je maar een klein pakketje over. Behalve een tuinfrees is dit ook een graskantensnijder of een verticuteermachine.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: Canva