Gipskruid Bristol Fairy

beeld vtwonen Beeld

Gipskruid Gypsohila paniculata ‘Bristol Fairy’ heeft relatief grote gevulde bloemen, die zuiver wit van kleur zijn.

Lees verder onder de advertentie

Welke soorten Gipskruid zijn er?

Het geslacht Gypsophila telt wel tachtig soorten die zowel een- als meerjarig kunnen zijn. De herkomst ligt in het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied en daarom zijn niet alle soorten even winterhard in ons klimaat. Ze komen daar vooral voor op kalkhoudende grond en hebben daar hun Latijnse geslachtsnaam Gypsophila aan te danken. Gypsos staat voor kalk en philos voor minnend, kalkminnend dus.

Is Gypsohila een snijbloem?

De soort Gypsophila paniculata wordt massaal als snijbloem geteeld en stond jarenlang in de top 10 van de meest populaire snijbloemen. De takjes werden van oudsher gebruikt als bijmateriaal in boeketten. Er zijn intussen vele andere soorten die geschikt zijn als bijmateriaal. Overblijvend gipskruid is een onmisbare borderplant als je veel bloemen uit eigen tuin gebruikt. Maar ook in de tuin zelf heeft deze plant een visuele functie. In bloei is er een luchtige wolk van witte bloemetjes te zien, die overal bij past. Daardoor kunnen ze goed worden gebruikt om planten met contrasterende bloemen met elkaar te verbinden.

Wat voor onderhoud heeft Gipskruid nodig?

Van oorsprong is gipskruid een kalkminnende plant, maar de tolerantie van geteelde soorten voor grond met weinig kalk is groot. De plant mag in elk geval niet te nat komen te staan. Daarom dient de grond poreus te zijn. Een zonnige standplaats is belangrijk. Voor het onderhoud is het voldoende de plant in het voorjaar af te snijden. Je kunt dan tevens een handje kalkhoudende meststof, zoals beendermeel, op de grond bij deze plant strooien.

Lees verder onder de advertentie

Naast het soort Gypsophila paniculata zijn er meer soorten gipskruid. In de plantenindex is hier meer informatie over te vinden. Daarnaast op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Neem dan eens een kijkje op het tuinblog. Hier vind je ook informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Gypsophila 'Bristol Fairy'

Cult

'Bristol Fairy'

Familie

gipskruid

Latijnse familie

paniculata

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snijd af in het voorjaar.

Bemesting

Geef elk voorjaar een handje kalkhoudende meststof.

Winterhard

volkomen

Bodem

tuingrond die vlot ontwatert

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

100

Beschrijving

75-100 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus