Kruiptijm Hall’s Variety

beeld vtwonen Beeld

Wat voor bloemen krijgt de Thymus praecox ‘Hall’s Variety’?

Kruiptijm Thymus praecox ‘Hall’s Variety’ is donkerder (lilaroze) dan de soort. Het is een bodembedekker, maar is ook terug te vinden tussen flagstones en ‘over’ muurtjes. Het is een kruipend wintergroen plantje dat ongeveer 5 centimeter hoog wordt. De ovale blaadjes zijn minder dan een ½ centimeter groot. Ze zijn donkergroen en meestal kaal. Ook de lipbloemetjes, roze van kleur, zijn klein van stuk. Ze zijn verzameld in enigszins bolvormige schijnaren. De bloeitijd is juni-juli.

Lees verder onder de advertentie

Is tijm wintergroen?

Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat je er het hele jaar plezier van hebt. Het zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn.

Tijm gebruikt voor honing

Thymus praecox komt uit Midden-, West- en Zuid-Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78%), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Ze hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82%). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vind je onder andere in Griekenland.

Hoe onderhoud ik de Thymus praecox ‘Hall’s Variety’?

De meeste soorten groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. Kruiptijm kan met weinig grond toe. Op den duur ontstaan ‘kale’ plekken. Je kunt dan de planten opnemen en jonge (groene) delen weer opplanten. Het artikel planten delen bevat een uitgebreide uitleg over hoe je planten kunt delen.Voor een goede bloei in de zomer is het raadzaam om in het voorjaar de ingevroren takjes te verwijderen.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Thymus 'Hall's Variety'

Cult

'Hall's Variety'

Familie

kruiptijm

Latijnse familie

praecox

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In maart ingevroren takjes verwijderen.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

matig

Bodem

zand

Vochtigheid

gering

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

5

Maximaal

5

Beschrijving

5 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lilaroze

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni