WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kale plekken in het gazon

In het gazon kunnen door uiteenlopende redenen kale plekken komen. Het kan zijn door uitval van grasplantjes door een lange en koude winter, door verticuteren en het verwijderen van mos, door mollen, of door insecten die schade aanrichten aan het gazon.

Gazon opknappen

Gazon opknappen

Ligt je gazon er niet zo mooi meer bij? Dan is de vraag of je het gaat bijzaaien of het compleet gaat vervangen. Deze keuze kun je maken op basis van de staat van het gazon. Indien de grond erg ongelijk is, kun je het gazon beter compleet vervangen. Zijn er kleine kale plekken dan kun je die gewoon bijzaaien. Ook kuilen kun je vaak wel weer bijvullen. Last van plassen water? Kijk dan eens bij gazon draineren. Zorg vervolgens dat je de onderhoudskalender goed toepast, om lange tijd van een mooi gazon te kunnen genieten.

Bijzaaien

Kale plekken kun je bijzaaien. Dat ziet er niet alleen beter uit, maar zorgt er ook voor dat er geen onkruid gaat groeien. Vanaf half april kan er al bijgezaaid worden en dat kun je tot aan september nog steeds doen.

Om kale plekken opnieuw in te zaaien kun je een speciaal zaadmengsel gebruiken, bijvoorbeeld DCM Riparo. Met zo’n speciaal graszaadmengsel herstellen de kale plekken in je gazon extra snel.

  1. Eerst ga je het gazon maaien.
  2. Hark de grond van de kale plekken een beetje los en verwijder het oude gras.
  3. Vul gaten en putten met grond of bodemverbeteraar, bijvoorbeeld Vivimus Gazon.
  4. Vervolgens ga je de kale plek inzaaien, niet te zuinig.
  5. Hark het zaad lichtjes in.
  6. Druk stevig aan.
  7. En natuurlijk water geven.

Gazon opnieuw aanleggen

Je kunt er ook voor kiezen om het gazon compleet opnieuw aan te leggen. Dat kun je doen door het zelf te zaaien of door graszoden te leggen. Dit is natuurlijk wel een hele klus, maar als je het gazon daarna goed onderhoud heb je er jarenlang plezier van.

Graszoden leggen kan in principe het jaar rond, behalve als het vriest. Het gras groeit sneller en slaat beter aan als de temperatuur boven de vijftien graden is. Sla daarom liever de koude maanden over en leg de zoden tussen mei en september. Meer hierover kun je lezen bij zoden leggen.

Zaaien kan vanaf half april tot ver in de nazomer. Heel belangrijk is het om te zaaien bij windstil weer. Dit om te voorkomen dat het zaad in de border waait. Lees meer hierover bij gazon zaaien.

Gaten vullen

Heeft de hond een gat gegraven of is er een kuil ontstaan? Steek een zode uit en vul de kuil op met potgrond. Maak de grond nat, zodat de aarde kan inklinken. Sla de graszode terug en zaai zo nodig de plek met graszaad bij.

nog meer: tuinieren