WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Graszoden leggen

Op zich is het niet moeilijk om een gazon van graszoden aan te leggen. Wel vereist het graszoden leggen een gedegen voorbereiding en een goede nazorg.

Je kunt naast graszoden leggen ook kiezen om het gazon te zaaien. Het artikel gazon soorten helpt je bij het maken van de keuze tussen zaaien of zoden.

Wanneer zoden leggen?

Graszoden leggen kan in principe het hele jaar rond, behalve als het vriest. Het gras groeit sneller en slaat beter aan als de temperatuur boven de vijftien graden Celsius is. Sla daarom liever de koude maanden over en leg de zoden tussen mei en september.

Graszoden leggen

Zoden leggen kan nog best veel werk zijn, dus zorg dat je er wat tijd voor vrij maakt. Loop eerst de stappen bij gazon aanleggen door, voordat je de zoden gaat neerleggen. Zorg dat je de zoden direct kunt leggen als ze geleverd worden en let op dat ze niet uitdrogen. De volgende vijf stappen begeleiden je met het leggen van graszoden.

  1. Leg de graszoden strak tegen elkaar en laat ze ten opzichte van elkaar verspringen. Snijd ze in vorm met een graszodensnijder of broodmes.
  2. Rol de graszoden aan voor een goed contact met de grond eronder.
  3. Strooi potgrond in de naden, zodat de zoden tegen elkaar aan groeien.
  4. Geef de zoden nu zoveel water, dat ze door en door nat zijn.
  5. Wacht met lopen op het gras totdat de zoden zijn vastgegroeid. Dit kan twee tot drie weken duren. Of de zoden zijn vastgegroeid, is te zien en te voelen door een hoekje van een zode op te tillen. Besproei de zoden in de tussentijd minstens één en zo nodig twee keer per dag.

Graszoden kopen

Zoden worden opgerold geleverd. Uitgerold zijn ze 2,5 meter lang en veertig centimeter breed. Elke graszode is dus één vierkante meter groot. Meet van tevoren hoeveel je nodig hebt. Zorg dat de rollen meteen na levering kunnen worden gelegd om uitdrogen te voorkomen. In opgerolde toestand blijven ze maximaal 24 uur in goede conditie. 

Gazon onderhouden

Na vijf weken kan het gras voor het eerst gemaaid worden, voorzichtig, en altijd in lengterichting van de zoden. Met een goede grasmaaier natuurlijk. Na zes weken kun je het gazon voor de eerste keer bemesten. Vervolgens kun je de onderhoudskalender gazon aanhouden voor het juiste onderhoud van je gazon.

Alles voor jouw groene mat…

nog meer: tuinieren