Graszoden leggen

Op zich is het niet moeilijk om een gazon van graszoden aan te leggen. Wel vereist het graszoden leggen een gedegen voorbereiding en een goede nazorg.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Je kunt naast graszoden leggen ook kiezen om het gazon te zaaien. Het artikel gazon soorten helpt je bij het maken van de keuze tussen zaaien of zoden.

Wanneer zoden leggen?

Graszoden leggen kan in principe het hele jaar rond, behalve als het vriest. Het gras groeit sneller en slaat beter aan als de temperatuur boven de vijftien graden Celsius is. Sla daarom liever de koude maanden over en leg de zoden tussen mei en september.

Graszoden leggen

Zoden leggen kan nog best veel werk zijn, dus zorg dat je er wat tijd voor vrij maakt. Loop eerst de stappen bij gazon aanleggen door, voordat je de zoden gaat neerleggen. Zorg dat je de zoden direct kunt leggen als ze geleverd worden en let op dat ze niet uitdrogen. De volgende vijf stappen begeleiden je met het leggen van graszoden.

  1. Leg de graszoden strak tegen elkaar en laat ze ten opzichte van elkaar verspringen. Snijd ze in vorm met een graszodensnijder of broodmes.
  2. Rol de graszoden aan voor een goed contact met de grond eronder.
  3. Strooi potgrond in de naden, zodat de zoden tegen elkaar aan groeien.
  4. Geef de zoden nu zoveel water, dat ze door en door nat zijn.
  5. Wacht met lopen op het gras totdat de zoden zijn vastgegroeid. Dit kan twee tot drie weken duren. Of de zoden zijn vastgegroeid, is te zien en te voelen door een hoekje van een zode op te tillen. Besproei de zoden in de tussentijd minstens één en zo nodig twee keer per dag.

Tip: om de graszoden goed op maak te maken kun je een graszodensnijder gebruiken.

Graszoden kopen

Zoden worden opgerold geleverd. Uitgerold zijn ze 2,5 meter lang en veertig centimeter breed. Elke graszode is dus één vierkante meter groot. Meet van tevoren hoeveel je nodig hebt. Zorg dat de rollen meteen na levering kunnen worden gelegd om uitdrogen te voorkomen. In opgerolde toestand blijven ze maximaal 24 uur in goede conditie. Hieronder vind je een aantal goede leveranciers van graszoden.

  • Graszoden.com
  • Bos Graszoden
  • Hendriks Graszoden
  • Queens Grass: te koop bij tuincentra
  • Van Waes Graszoden

Gazon onderhouden

Na vijf weken kan het gras voor het eerst gemaaid worden, voorzichtig, en altijd in lengterichting van de zoden. Na zes weken kun je het gazon voor de eerste keer bemesten. Vervolgens kun je de onderhoudskalender gazon aanhouden voor het juiste onderhoud van je gazon.


Bron beeld: Queens Grass

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 6 mei 2013 om 16:54

Hallo,

vorig jaar mei zijn bij ons graszoden gelegd (laten doen), ca. 180 m2. Was toen vrij warm weer dus moest ik veel sproeien (staat ook in jullie stappen-plan). Gezien oppervlak moest ik per sproeisessie de sproeier wel 5-6 keer verplaatsen en moest ik dus wel (zo min mogelijk) op het nieuwe gras lopen.
Afgelopen najaar had ik al zo’n idee en vorig weekend tijdens het maaien werd het weer bevestigd: we hebben een knollen veld, de grasmaaier hobbelt er vrolijk op los. Gras is wel egaal van kleur/ soort maar ondergrond is gewoon hobbelig. Voel je ook als je er over heen loopt. Is hier nu sprake van fout in de aanleg (niet goed geëgaliseerd bijv.), heb ik er te veel over heen gelopen in het begin (al zou ik niet weten hoe ik dan had moeten sproeien) of kan er sprake zijn van en combinatie van – of andere faktoren?
bedankt alvast.

op 8 mei 2013 om 20:23

Hoi Nico. Dit ligt absoluut niet aan het af en toe belopen van het gazon. De grond eronder was waarschijnlijk niet goed ingeklonken voordat de grasmatten gelegd werden. Na het omspitten van de grond moet het nog aangestampt of gewalst worden. Doe je dit niet, dan gaat het op den duur verzakken. Je kunt de onderliggende laag alsnog aanvullen met nieuw zand en egaliseren met een wals, die je huurt bij het tuincentrum. Maar ik zou het bedrijf ook zeker benaderen. Wanneer je dit laat doen, mag je toch verwachten dat het goed gebeurt.

Anoniem op 12 oktober 2013 om 20:01

Het kan ook heel goed zijn dan de hobbels veroorzaakt zijn door pieren en regenwormen, deze werken stukje bij beetje de grong omhoog waardoor hobbels kunnen ontstaan, corrigeren kan altijd nog met een zware wals op meen vochtige ondergrond maar met een droge grasmat.

Anoniem op 7 mei 2015 om 08:39

Hallo, ik heb graszoden gelegd, en heb direct daarna het gazon bemest met kunstmest. Nu lees ik dat het gazon pas na 6 weken bemest moet worden, wat moet ik nu doen? Mvg. Ruud

op 7 mei 2015 om 20:58

Hoi Ruud. Na het inzaaien van een nieuw gazon is het inderdaad uit den boze om kunstmest te strooien omdat de jonge grasworteltjes erdoor zullen verbranden. Maar bij graszoden lijkt me dit toch anders liggen. Natuurlijk is het wel zo dat er zich nieuwe wortels gaan vormen die zich moeten hechten aan de grond, maar deze wortels zijn lang niet zo pril als jong gras. Wacht het rustig een paar weken af, ik denk dat de schade reuze meevalt!

Anoniem op 8 mei 2015 om 08:16

Hallo Kristel, oke dan wacht ik het af. Ik hoop dat het goed komt. Moet ik nu wel alsnog over 6 weken het gras bemesten, of moet ik dat overslaan om dat ik het nu al heb bemest?

Anoniem op 18 mei 2015 om 08:58

Hallo Kristel, het lijkt er op dat het goed gaat. Het gras zit al vast gegroeid en is al best hoog. Moet ik het nu nog een keer bemesten, over 3 weken ongeveer?

Anoniem op 17 juni 2015 om 18:52

Hallo,

Ik wou graag voor een tentoonstelling graszoden binnen in een kantoorruimte leggen. Hoelang houdt het gras ongeveer vol? Overdag is het gewoon licht in de ruimte.
En moet er nog extra grond onder gelegd worden of overleven ze het met alleen een zeil als ondergrond.
De tentoonstelling duurt ongeveer 3 weken.
Groetjes 🙂

anneleenpeeters op 26 juni 2015 om 12:23

Hoi Mary, ik denk dat dikke graszoden het wel vol moeten houden zonder grond, mits je ze elke dag goed besproeit. De vraag is echter; wordt het ook intensief belopen? Ik denk dat het dan namelijk een minder lang leven beschoren is. Zan eronder leggen heeft in dat geval ook geen nut want de zoden krijgen niet te kans om te wortelen (tenzij je het ver van tevoren aanlegt, maar dat zal je bedoeling niet zijn? Leg je vraag ook even voor aan een graszodenleverancier.