Exotisch paradijs in eigen tuin
Na een paar weken in het buitenland te hebben vertoefd, omringd door zon, kruidig eten en tropisch moois, is thuiskomen even wennen. Het vakantiegevoel voor altijd vasthouden? Richt je tuin in als exotisch paradijs met exotische planten!
On-Nederlands mooi
Palmbomen die tot hoog in de hemel reiken, een heus bamboebos en bananenplanten voor het betere junglegevoel. Klinkt on-Nederlands, of niet? Toch zijn het allemaal plantsoorten die prima in de Hollandse tuin gedijen. Het gaat erom dat je de juiste soorten uitkiest. Ofwel, planten en heesters die wel exotisch ogen maar ook gehard zijn tegen onze winters. Bamboe bijvoorbeeld wordt ten onrechte in verband gebracht met een tropisch klimaat, maar komt eigenlijk uit de koudste streken ter wereld. Ook de exotisch ogende palm Trachycarpus fortunei komt oorspronkelijk uit het Himalaya-gebergte en is niet ongewoon met sneeuw en kou. Bij echte exoten moet je wat nauwkeuriger te werk gaan en kiezen voor de sterkste cultivars uit de familie.
Warmte en goede grond
Wat exotische planten met elkaar gemeen hebben, is dat ze niet tegen natte voeten kunnen. Een goed doorlatende grondsoort is dan ook een voorwaarde. Zandgrond of zavel is perfect, maar op Boskoopse zompige klei of zware Zeeuwse klei, kun je het vergeten. Planten in potten zijn helaas geen alternatief; de wortels van exoten moeten diep de grond in kunnen om beschermd te zijn tegen de vrieskou. Daarbij komen we meteen bij voorwaarde twee: warmte. In de Friese polder waar de wind zo je tuin inslaat, is een exotische tuin geen succes. Grotere kans van slagen heb je doorgaans in Brabant, Limburg en Zeeland, waar het een paar graden warmer is. Maar ook op plekken waar een microklimaat heerst. In de binnenstad van Amsterdam bijvoorbeeld profiteren de planten van de warmte van omliggende bebouwing.
Exotisch & gehard
- Bananen plukken zit er bij tuinbanaan Musa basjoo niet in, maar winterhard is hij wel. De bladeren (die ’s winters afsterven) zorgen voor het ultieme junglegevoel.
- Vijgen plukken uit eigen tuin? Kies voor Ficus carica ‘Brown Turkey’.
- Kruiden in potten zorgen voor een instant mediterraan tintje en laten Italiaanse gerechten spreken. Tijm, rozemarijn en salie zijn winterhard en zorgen met hun grijstinten voor een mediterrane sfeer. Wissel ze in de border af met hortensia en wolfsmelk en de mediterrane border is geboren.
- De druiven aan witte druif Vitis ‘Vroege van der Laan’ zijn niet groot, maar wel sierlijk. Tegen een pergola komt het blad heel mooi uit.
Tip: Inspiratie opdoen? Bezoek op 26, 27 en 28 augustus de Middellandse Zeetuin in Buttinge (ZE), een tuin die volstaat met mediterrane planten, subtropische planten en fantasiebouwwerken ‘follies’ die eigenaar Wim Uilenbroek zelf vervaardigde.
Kristel blogt over tuinieren
Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.
Foto’s: Middellandse Zeetuin