Dit doe je met uitgebloeide bloembollen
Begint jouw groene hart ook altijd sneller te kloppen als de bloembollen eindelijk met hun kopjes boven de grond uitkomen? Na een lange winter is het vaak hét teken van een naderend voorjaar. Helaas zit er aan de bloei ook altijd weer een einde. En wat dan? Kun je de uitgebloeide bloembollen gewoon in de grond laten zitten tot volgend jaar? Je leest het hier.
Voorjaarsbollen
Voorjaarsbollen plant je in het najaar voorafgaand aan het nieuwe tuinseizoen, het liefst tussen september en december, en vóór de eerste nachtvorst. Als de grond te nat is, kun je beter even wachten. Anders kunnen de bollen gaan rotten.
Niet alle voorjaarsbollen bloeien natuurlijk op hetzelfde moment. Als je daar rekening mee houdt en verschillende bollen plant, heb je een lange periode kleur in je border of bloempot. Welke bol wanneer bloeit lees je hier.
Zomerbloeiers
Zomerbollen, zoals de calla en dahlia, plant je in mei, wanneer de kans op nachtvorst voorbij is. Deze bollen hebben warmte nodig om te groeien, dus zorg ervoor dat je ze niet te diep in de grond stopt. Vanaf juli komen de zomerbloeiers op en met een beetje geluk zorgen ze tot in oktober voor vuurwerk in de tuin.
BEKIJK DEZE TUINVIDEO
Zo plant je dahlia’s
Zittenblijvers en gevoelige bollen
Over het algemeen kun je stellen dat uitgebloeide voorjaarsbollen gewoon in de grond kunnen blijven. Alleen tulpenbollen houden niet van de vorstperiode en zijn gevoelig voor ziektes. Het is dan ook slim om deze tijdig uit de grond te halen als je er meerdere jaren van wilt genieten.
Voor de zomerbloeiers geldt dat je ze wél het beste kunt rooien – dus uit de grond moet halen – en bewaren op een droge plek. Deze bollen zijn vorstgevoelig en hebben wat extra liefde nodig om het volgende jaar weer te shinen.
Bloembollen rooien en bewaren
- Bloembollen haal je uit de grond als ze volledig uitgebloeid zijn en het blad en de steel helemaal afgestorven zijn.
- Schep ze voorzichtig uit de grond en veeg de aarde van bol af. Spoel ze niet af met water!
- Aan de onderkant van de uitgebloeide bloembollen zie je vaak nieuwe bolletjes ontstaan. Deze kun je er voorzichtig afhalen en bewaren. Volgend jaar kun je deze ook planten.
- Haal ook de oude huid en de wortels van de bol af.
- Laat de bollen goed drogen.
- Leg de bollen in een kistje of kartonnen doos en leg kranten tussen de lagen in. Zet ze daarna op een droge en donkere plek weg.
- Wil je in het najaar of voorjaar weten welke bollen je ook alweer in de doos hebt gestopt? Wikkel de bollen dan per stuk of per soort in een krant en schrijf hierop om welke bloemsoort het gaat.
- En dan begint in het najaar of voorjaar dezelfde routine van het planten van bloembollen weer.
Lees ook
tuininspiratie Creatief met bloembollen
Planten en bomen Ook zo gek op dahlia’s? Je kunt ze nu planten!