WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Groot avondrood

Groot avondrood is een schitterende nachtvlinder die overdag verstoppertje speelt. Pas bij het vallen van de avond komt hij in actie; dan tankt hij met zijn lange roltong nectar uit de bloemen.

groot-avondrood

iStock_000032881602Medium

Groot avondrood

  • Naam: Groot avondrood (Deilephila elpenor)
  • Uiterlijk vlinder: olijfgroen met fuchsiaroze
  • Vleugelspanwijdte: 45 tot 60 mm
  • Menu vlinder: nectar van kamperfoelie en andere buisvormige bloemen
  • Menu rups: het groen van onder andere wilgenroosje, kattenstaart, moeraswalstro en fuchsia
  • Uiterlijk rups: tot 80 mm lang, bruin of groen met opvallende oogvlekken
  • Natuurlijke vijanden: vogels (voelt de rups zich bedreigd dan trekt hij de kop in)

Groot avondrood is een grote nachtvlinder, die je in het hele land van mei tot half augustus tegenkomt. Dat je hem zo zelden ziet, komt omdat hij pas tegen het vallen van de avond uit zijn schuilplaats tevoorschijn komt. Dan gaat hij op zoek naar bloemen vol nectar.

Tong als rietje

Heb je een kamperfoelie in de tuin, let dan goed op zodra het donker wordt. Kamperfoelie is een van de favoriete planten van groot avondrood. Hij blijft voor de bloemen in de lucht hangen. Vervolgens gebruikt hij zijn lange roltong als rietje om de nectar uit de buisvormige bloemen te zuigen. Overdag moet je echt speuren naar groot avondrood. Hij rust tussen het groen en valt helemaal niet op. De rups is ook vrijwel alleen ’s avonds en ’s nachts actief. Hij doet zich te goed aan het blad van wilgenroosjes, kattenstaart, fuchsia en moeraswalstro. Weet je een plek waar wilgenroosjes groeien? Dan is de kans groot dat je de rups daar overdag rustend aantreft. Wilgenroosjes staan bovenaan zijn menu.

Enge ogen

De groene of bruine rups is fors. Dat groot avondrood een pijlstaartvlinder is, is goed te zien aan het puntje op het achterlijf van de rups. De rups heeft een spits toelopende kop. In combinatie met de vier vlekken achter op zijn lijf lijkt het net of hij een slurfje heeft. Daaraan heeft hij zijn Engelse naam Elephant hawk-moth te danken. Voelt de rups zich bedreigd, dan trekt hij de kop in. De vlekken worden daardoor nog groter en lijken op echte ogen. Dat is de truc om vogels af te schrikken die wel trek hebben in een lekkere, dikke rups. De rupsen zie je in de periode juli tot oktober. Als de rups groot genoeg is, zal hij zich verpoppen. Groot avondrood overwintert als pop tussen takjes, bladeren of holletjes in de grond. Daar valt de oranjebruine cocon niet op en wacht hij het voorjaar af om als vlinder tevoorschijn te komen.

Het groen van wilgenroosjes, het favoriete voer van een opgroeiende rups.

Tip: zoek op Youtube op elephant moth

nog meer: tuinieren