De olijfboom als binnenplant? Zo kan het niet misgaan

‘gewone’ hoekbank, Hoekbank Kick, grote salontafel, kleine salontafel, rotan fauteuil Egg Chair (hetkabinet.nl). Gestreept kussen op fauteuil (sissy-boy.com). Groene linnenmix plaid (hm.com).Vloerkleed Vietnam Days, Stonewashed Blue Cotton Block (aaimadewithlove.nl). Boompjes: olijfboom en Eucalyptus (kwekerij). Naturel-groene mand (manggisliving.nl) met plant Schefflera Elegantissima (tuincentrum). Blauw houten gelakte plantenpot (hetkabinet.nl) met plant Kalanchoë (tuincentrum). Blauwe glazen karaf per 3, blauwe fruitschaal van keramiek, hoge blauwe glazen, lage glazen (hkliving.nl). Grote vintage vaas (mippies.com). Kussens op de bank van links naar rechts; vlakken multicolour (hkliving.nl), langwerpig groen gedessineerd (sissy-boy.com), groen stonewashed kelim (hetkabinet.nl), met bladprint (hm.com), met vlakken Patch (hkliving.nl), groen stonewashed Kelim (hetkabinet.nl). Poster (hkliving.nl). Bankje, grote plantenpot links, houten kruk en boeken privébezit.  Beeld vtwonen 05-2019 | styling Moniek Visser | fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 05-2019 | styling Moniek Visser | fotografie Stan Koolen

De olijfboom is sensationeel mooi. Met z’n grijsgroene bladeren past hij helemaal binnen de trend van de vergrijsde kleuren. Je kunt een olijfboom aanschaffen om de mediterrane sferen naar je eigen huis te krijgen. Kan de olijfboom ook binnen goed groeien, of doe je hem meer plezier met een plek op het terras of balkon?

Lees verder onder de advertentie

Olijfboom binnen

Als de olijf zelf mocht kiezen, zou hij lekker in zijn thuisland blijven: in het zonovergoten Griekenland, Spanje of Italië. De zonaanbidder houdt van warmte – niet van droge verwarmingslucht en zeker niet van tocht. Het binnenklimaat is daarmee niet ideaal, maar ook niet onmogelijk: kies een zeer zonnige plek uit, bijvoorbeeld voor een groot raam. Houd de olijfboom op afstand van tochtige deuren en de centrale verwarming (en vloerverwarming), dan zou hij het zomaar goed naar z’n zin kunnen krijgen.

In de winterstand

In de winter is het in de thuislanden van de olijf net zo koud, maar vriezen doet het er niet of zelden. Probeer je een olijfboom in de tuin levend te houden, dan moet je hem beschermen tegen de vorst door hem in te pakken. Als een olijfboom in een pot op het terras staat dan kun je hem eenvoudigweg naar de garage of schuur verplaatsen. Daar is het boven het vriespunt, maar koud genoeg zodat de olijf ‘door heeft’ dat het winter is.

Fake de seizoenen

Dat is ook de reden dat je de olijfboom beter niet het hele jaar in de woonkamer kunt laten staan: de plant ervaart geen seizoenen. Het beste is om hem van november tot april ook te laten ‘overwinteren’ in de garage. Of hij nou van binnen of van buiten komt, hij ervaart hier de koelere temperaturen.

Lees verder onder de advertentie

De olijf verzorgen

Een olijf die voor het eerst kennis maakt met de woonkamer laat een schrikreactie zien. Hoewel de plant niet bladverliezend is, zal hij wat van zijn mooie blaadjes laten vallen. Jammer, maar geen nood: dit herstelt vanzelf. Zorg dat de pot goed kan afwateren en geef wekelijks een scheutje water. De kluit mag niet te nat staan, maar zeker ook niet uitdrogen. In de wintermaanden mag hij iets droger staan. Voeg ongeveer eens per maand wat voeding aan het gietwater toe.

Kristel blogt over tuinieren

null Beeld vtwonen
Beeld vtwonen

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/bloggers/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor de plant...