Zelf composteren

In plaats van het groente-, fruit- en tuinafval aan de straat te zetten, kun je ook  kiezen voor het thuis zelf composteren.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!
composteren

Zelf composteren

Zelf composteren verkleint de afvalberg en levert gratis plantenvoeding op, bijvoorbeeld om het gazon te bemesten. Bovendien kan zelf composteren overal, zelfs op het balkon of in de keuken.Tuinman Jurgen Smit vertelt je in deze video alles over de voordelen en de werking van zelf composteren. Door compost over je tuin te verspreiden, zorg je voor een gezonde tuin zonder dat je er zelf veel werk aan hebt.

Hoe composteren

Compost bestaat uit afgebroken groen-afval (GFT). Bacteriën, schimmels en beestjes als wormen en slakken zetten het afval om tot een voedzame bron voor de planten. Let bij de aanleg van een eigen composthoop op dat hij zo gevarieerd mogelijk moet zijn. Zorg voor de juiste verhouding van vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Sorteer je tuinafval op kleur, groen en bruin, en leg die om en om in lagen op de hoop, de zogenoemde lasagnemethode. Gebruik eventueel een hakselaar om grof tuinafval klein te krijgen.

 • Voldoende lucht in de composthoop versnelt het proces en voorkomt nare geurtjes. Keer de hoop daarom elke zes weken ondersteboven. De meeste compostbakken hebben onderin een klep, zodat je de compost eruit kunt scheppen en bovenop kunt gooien. Je kunt ook een beluchtingsstok in de hoop steken om hem te beluchten, doe dat ongeveer een keer per week.
 • Voorkom dat de composthoop te nat of te droog wordt. Bij te veel regen spoelen de voedingsstoffen weg of ontstaat een tekort aan lucht. En als de hoop te warm wordt, werken de bio-organismen minder goed. Plaats de hoop of het vat daarom onder een boom of een afdak, half beschut tegen zon en regen, is een goede plek.
 • Plaats een composthoop minimaal vijf meter van een vijver vandaan. De meststoffen kunnen het water vervuilen.
 • Je kunt mest, gips of kalk toevoegen aan de composthoop. Daarmee kun je het composteren versnellen, zonder dat je speciale compostversnellers nodig hebt. Bovendien gaat kalk verzuring tegen. Bij natuurlijk composteren is dit niet nodig.
 • Zeef de verzamelde compost met bijvoorbeeld kuiken- of centimetergaas. Het fijne compost is geschikte voeding voor planten.

Wat composteren?

Niet al het groenafaval mag op de composthoop. Zie hieronder wat je over het algemeen wel en niet mag zelf composteren. Als je een roterende composter gebruikt, kun je meer afval zelf composteren dan hieronder genoemd. Moet je groenafval (bijvoorbeeld snoeiafval) verplaatsen, huur dan een speciale groenaanhanger.

Wel composteren

 • Snoeiafval in kleine stukjes
 • Grasmaaisel
 • Herfstbladeren
 • Eierschalen
 • Koffiefilters en theezakjes
 • Rauwe groenten en fruit
 • Houtsnippers

Niet composteren

 • Gekookte etensresten
 • Vetten
 • Schillen van niet-biologische aardappelen en citrusvruchten
 • Kattenbakkorrels en –poep
 • Onkruid en zieke planten
 • Coniferentakken
 • Bloeiende of zaaddragende planten
 • Vlees en botjes

Compost strooien

Verspreid ongeveer twee centimeter compost over je gehele tuin. De wormen komen hierdoor naar boven en nemen het materiaal in zich op. Het verteerde afval van de wormen, ook wel humus genoemd, vormt het voedsel voor de planten en bomen in de tuin. De snelle verspreiding van de wormen zorgt voor veel gangen in de grond, daardoor verdwijnt wateroverlast en kunnen planten en bomen hun wortels dieper nestelen. Ze krijgen een mooier wortelgestel en kunnen makkelijker zuurstof, voedingstoffen en water opnemen.

De planten en bomen in de tuin worden sterker, gezonder, bloeien langer en zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen. Als je eenmaal een keer begonnen bent met composteren, moet je de wormen elk jaar voorzien van eten. Je moet dus elk jaar opnieuw compost verspreiden over je tuin. Maar verder kun je de natuur zijn werk laten doen.

Lees ook hoe je een composthoop kunt maken.

Meer informatie kun je vinden bij Milieu Centraal, Compostmeester en Bodem academie.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 3 maart 2013 om 20:18

wij stoken hout dus veel as mag dit op de composthoop gr uit portugal

op 5 maart 2013 om 12:18

Dag Wim, ja dat mag, zolang het om asresten van ongebeitst en ongeverfd hout gaat. Zorg verder dat de as goed vermengd wordt door de rest van de composthoop. Met vriendelijke groet, Kristel (tuinieren.nl)

Anoniem op 22 juni 2013 om 19:37

Ik heb een standaard kunststof compostbak in de tuin, zoals je ook bij de Gamma kunt vinden. Overdag staat de hele dag de zon in de tuin, dus ook op de bak. Kan dit kwaad? Of moet ik de bak dan eens in de X-tijd besproeien met water o.i.d? Ik heb namelijk geen andere plek voor de bak.
Verder nog even de vraag, hoelang duurt het ongeveer voordat je goede compost hebt?

Anoniem op 9 juli 2013 om 11:12

Ik lees hierboven dat je geen coniferen op de composthoop mag gooien. Behoren tuja’s ook tot deze groep?

op 12 juli 2013 om 09:45

Dag Diane, Thuja’s behoren inderdaad tot de coniferen. Coniferen composteren erg langzaam, je kunt ze dus beter niet op de composthoop gooien.

op 15 juli 2013 om 11:50

Dag Klaas, bij composthoop maken lees je meer over de soorten compostbakken en de werking. Als de hoop te warm wordt, werken de bio-organismen minder goed, dus dan is afkoelen inderdaad een goed idee. Of nog beter: maak een afdak boven je compostbak.

Anoniem op 16 februari 2015 om 19:58

Waarom mag je onkruid niet in de compost bak gooien? Ik doe dat altijd wel namelijk.

anneleenpeeters op 23 februari 2015 om 10:49

Hoi Daphne, zo houd je jezelf lekker bezig. Als het onkruid al zaden heeft, kunnen die mooi narijpen in de compostbak. Als je de compost daarna verspreidt over je tuin, strooi je overal onkruidzaden neer. En dan kan je weer wieden. Wat je dan weer op de hoop kunt gooien. Een echt goede composthoop gaat broeien, de damp slaat ervan af. Helaas is het niet warm genoeg om de onkruidzaden te stoppen. Daarvoor moet je hete stoom door de hoop blazen. ~Marie

Anoniem op 10 mei 2015 om 14:16

ik woon op een flat met een balkon, hoe kan ik daar compost maken?

anneleenpeeters op 20 mei 2015 om 09:54

Beste Desiree, je kunt zelf compost maken in een compostbak – of vat, die nemen niet zoveel ruimte in beslag en zijn mooi afgesloten. Vanwege het ruimtegebrek is de balkonton misschien een fraai alternatief? http://balkonton.nl/producten/

Anoniem op 28 mei 2015 om 18:42

ik gebruik vooralsnog een emmer om een composthoopje in te maken voor balkongebruik. Als het goed lukt, dan schaf ik pas een andere ton aan. Vooralsnog wil ik weten of het goed werkt en geen overlast geeft voor medebewoners en mezelf.

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 11:46

Beste Nicole, het keukenafval simpelweg in een emmer doen en wachten tot het compost is, werkt niet. In de tuin kun je composteren met behulp van een composthoop of compostbak, altijd met het idee om van onderaf beestjes in je hoop toe te laten. De beestjes en schimmels zorgen er namelijk voor dat het tuin- en gft-afval wordt omgezet in humusrijke grond. Op het balkon heb je speciale systemen nodig, zoals een wormenbak of de Bokashi. De eerste werkt met behulp van wormen, de tweede met behulp van micro-organismen. Een gewone compostemmer is vooral bedoeld om je keukenafval tijdelijk in op te slaan, bijvoorbeeld om in het kastje van je gootsteen te zetten.

Anoniem op 29 augustus 2015 om 13:37

wij hebben 2 geitjes in een grasweide en ’s nachts in een stal met hooi . Kunnen we het stal-afval (poep en hooi) ook op de composthoop gooien?

anneleenpeeters op 8 september 2015 om 07:54

Hoi Petra, mest van planteneters en hooi mag op de composthoop, het verteert ook. Gebruik het niet als de dieren ziek zijn. De geitenkeutels maken de compost wat scherper. Let op dat de mest goed verteerd is, voordat je het bij de planten uitspreidt. Anders verbranden de wortels van de planten. Kortom, het kan. Maar zorg voor voldoende ander materiaal. ~Marie

Anoniem op 27 juni 2016 om 19:54

Hoe zit het met tuinafval van groente waar wisselteelt erg belangrijk voor is mag dat in de compostbak? Naar mijn idee verspreid je het weer over de tuin en dan staan de planten waar het zo belangrijk voor is weer via de compost in hun eigen afval. Dat kan toch niet goed zijn maar hoe zit het echt?
Dan zou er geen afval van aardappel, tomaat, uien, knoflook, en wat nog meer op de composthoop kunnen is voor mij een raadsel.
Ik zou hier graag een deskundig antwoord op hebben

Hoi Ruud, aardappel, tomaat en andere nachtschade families verwerk je niet in je compost hoop. Dit is, omdat ze ziektes overbrengen. ~Marie