Alles over de Vijgenboom – Ficus carica ‘Brown Turkey’

beeld vtwonen Beeld

De vijgenboom, Latijnse naam Ficus carica ‘Brown Turkey’, is het populairste ras van vijgenbomen, vanwege de regelmatig grote oogst met grote vijgen. In uitzonderlijk warme jaren kan hij drie oogsten per jaar geven.

Lees verder onder de advertentie

Hoe vaak en wanneer vijgen oogsten van een vijgenboom

Een vijgenboom produceert het beste rijp fruit in warme omstandigheden. In de tropen kunnen wel drie oogsten per jaar plaatsvinden. In ons land staat de vijg het beste tegen een muur op het zuiden. Dan zijn er twee oogsten te verwachten, waarvan een oogst met rijpe vruchten. De rijpe vruchten van de vijgenboom ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als de vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijg in september. De tweede oogst van de vijgenboom ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen. Ze dienen dan verwijderd te worden, zodat de energie van de vijgenboom wordt gericht op de ontwikkeling van de ‘erwtjes’ die in september weer rijpe vijgen kunnen worden. Rijpe vijgen kunnen geoogst worden vanaf oktober. Vijgen bevatten sappig vruchtvlees en belangrijke voedingsstoffen.

Welke soorten Ficus zijn er??

Het plantengeslacht Ficus komt al duizenden jaren voor. Deze plant of boom groeit voornamelijk in tropische en subtropische gebieden. Er is een enorme variëteit ontstaan met onder andere ook planten die geschikt zijn als kamerplant en dan natuurlijk de vijgenboom.

De vijgenboom in de geschiedenis

De vijg is een van de oudste door de mens geteelde vruchten. De Egyptenaren, de Feniciërs en Romeinen zagen vijgen als voedsel, handelswaar of middel tegen verstopping. De bladeren van de vijgenboom zijn handvormig, soms met slechts vier of drie ‘vingers’, en werden in het oude testament al benoemd als bedekkers van de geslachten van Adam en Eva. Ook in de Romeinse geschiedenis wordt de vijgenboom genoemd: de kribbe waarin Romus en Remulus zich bevonden, zou zijn blijven hangen in de takken van een vijgenboom, op deze plek is Rome gesticht.

Lees verder onder de advertentie

Plaats in de tuin voor de vijgenboom ‘Brown Turkey’

Deze vijgenboom staat graag op een zonnige plek in de tuin die enigszins beschut is. Tegen een muur op het zuiden zal deze vijgenboom goed kunnen groeien. Na ongeveer vier jaar heeft de vijgenboom zijn hoogte van vier meter behaald, heel veel groter zal de boom niet meer worden met de juiste verzorging. De vijgenboom is winterhard, maar wel bladverliezend in de winter.

Hoe kan ik de vijgenboom snoeien?

De snoei van de vijgenboom hangt af van de plaats en de vorm van de boom. Een waaiervorm tegen een muur bijvoorbeeld heeft een sterk gestel nodig. Dit bereik je door elk jaar in februari alle gesteltakken met de helft in te korten bij de vijgenboom, totdat de hele muur bedekt is. Vanaf dan verwijder je in juni de top van de helft van de jonge scheuten. In november kun je de vijgenboom snoeien tot op 5 centimter van de helft van de takken die gedragen hebben. Als de vijgenboom zelfstandig in de tuin staat, werkt het vijgenboom snoeien anders. Indien er nog geen stam is, ontwikkel de eerste twee jaren een stam door in februari alle overige takken weg te snoeien. Het derde jaar snoei je in februari ongeveer de helft van de verlenging van iedere tak voor de helft weg tot op een naar buiten gerichte knop. De daaropvolgende jaren is weinig snoei voor de vijgenboom nodig.

Hoe kan ik de vijgenboom onderhouden in de tuin?

Bescherm de vruchten in de winter tegen vorst door of vitrage of paklinnen te spannen over de waaiervorm van de vijg. De struikvorm kun je beschermen met strop op de vrucht en dit losjes vastbinden met repen vitrage. Verder staat het onderhoud van maart tot november uit het opbinden van de takken en jonge vijgenbomen dienen regelmatig water te krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Bestel een Ficus carica ‘Brown Turkey’

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Ficus 'Brown Turkey'

Cult

'Brown Turkey'

Familie

vijgenboom

Latijnse familie

carica

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vorst. Jonge bomen opbinden en water geven.

Snoeien

Snoei afhankelijk van vorm.

Bemesting

Bemest in voorjaar met kunstmest.

Winterhard

redelijk tot minus 10°

Bodem

voedselarm en licht

Vochtigheid

droge grond

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor rijpe vruchten

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

900

Beschrijving

3-9 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

nvt

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April