Alles over de kerspruim

beeld vtwonen Beeld

Wat is een kerspruim?

Een kerspruim is een bloesemboom die vruchten produceert in het najaar. De pruimen hebben een kersachtige vorm. De Latijnse naam van de kerspruim is Prunus cerasifera ‘Nigra’ en is een van de meest voorkomende kerspruim. De boom is niet een kruising tussen een kers en een pruim, alhoewel ze wel tot hetzelfde geslacht horen. ‘Cerasifera’ betekent ook wel wild groeiende kers en dat slaat op de kersvormige vruchten van de boom.

Lees verder onder de advertentie

Welke verschillende soorten prunus zijn er?

De kerspruim hoort bij de Prunus-familie, waartoe nog meer vruchtbomen horen. De kers, sierkers, pruim, sleedoorn, wintergroene laurierkers, bospest, vogelkers, abrikoos en perzik horen allemaal bij het Prunus geslacht. Wat de Prunus bomen gemeen hebben zijn steenvruchten, een vrucht met meestal een harde kern. Veel van deze fruitbomen zijn winterhard, maar kunnen last hebben van late vorst in het voorjaar wat slecht is voor de bloei. Juist de hangende takken en prachtige bloesem in de lente maken deze Prunus-bomen zo mooi.

Wanneer bloeit de kerspruim?

In februari krijgt de kerspruim langzaam allemaal rode knopjes aan de boom. Wanneer de zon goed schijnt, kunnen deze allemaal open bloeien. De kersenbloesem van de kerspruim start over het algemeen in april met prachtige witte tot roze bloesem. De bloemen van de kerspruim zijn het teken dat de lente is begonnen.

De groei van de Prunus cerasifera ‘Nigra’

Na de rijke bloei in april, komen er bladeren aan de kerspruim. De bladeren van deze kerspruim zijn prachtig donkerrood van kleur. De boom produceert verhoudingsgewijs weinig vruchten in het najaar. De kerspruim is met gedoornde takken redelijk ondoordringbaar en wordt daarom ook soms als dichte heg gebruikt in de tuin.

Lees verder onder de advertentie

Wat is de beste grond voor de kerspruim?

Prunus cerasifera ‘Nigra’ is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. De boom of struik heeft graag wat kalk in de grond. Zolang de boom nog jong is, helpt een laag mulch in het voorjaar om de grond vochtig te houden.

Hoe snoei ik de Prunus cerasifera ‘Nigra’?

Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, doe dat dan na de bloei in mei of juni. En kerspruim snoeien is vaak alleen nodig om de boom in vorm te houden. Lees meer bij fruitboom snoeien. De sapstroom van de kerspruim Prunus cerasifera ‘Nigra’ komt al vroeg in de winter op gang. Wacht daarom met rode kerspruim snoeien tot juni. Haal dan alleen jonge zijtakken weg om een mooie boomkroon te vormen. Doe dit vanaf het begin goed. Te zwaar uitgegroeide takken kunnen later alleen met groot gevaar voor ziekten worden gesnoeid. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. Lees meer over ziekten en plagen.

Een kerspruim voor in de tuin kopen

De kerspruim kopen kan in verschillende soorten. Zo is er de gewone boom, maar ook een leiboom of een boom met vierkant dak. Kies zelf welke kerspruim past bij jouw tuin.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Prunus 'Nigra'

Cult

'Nigra'

Familie

kerspruim

Latijnse familie

cerasifera

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vogels. Steun zware takken.

Snoeien

Eventueel lichte snoei in juni.

Bemesting

Bemest met kalkrijke mest. Mulch bij jonge planten.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor voedzame kalkrijke

Vochtigheid

verdraagt droge grond

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

600

Maximaal

600

Beschrijving

6 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roze

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April