Alles over de Kattenstaart plant

beeld vtwonen Beeld

De grote kattenstaart, Latijnse naam Lythrum salicaria, komt van het noordelijk halfrond. Het is een mooie borderplant, die in wilde vorm geschikt is voor de natuurtuin want deze zaait zichzelf flink uit.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor soorten Lythrum zijn er?

Kattenstaart is een geslacht met maar liefst 35 soorten, waarvan de twee belangrijkste Lythrum salicaria en Lythrum virgatum zijn. Kattenstaart zijn voornamelijk kruidachtige planten, maar er zitten ook eenjarige bloeiers en kleine heesters bij. De planten komen, met uitzondering van Zuid-Amerika, op alle continenten voor. Er zijn zowel kleine kruipplanten als tot 180 centimeter hoge kattenstaart planten.

Wat voor bloemen krijgt de grote kattenstaart plant?

De grote kattenstaart heeft kleine, stervormige roze of rode bloemetjes die dicht in lange aarvormige trossen staan. De donkerroze bloemen staan dicht opeen in lange trossen ingeplant en bloeien in de maanden juni tot en met augustus. De felgekleurde bladeren zijn aan het eind van de zomer een opvallende verschijning in de border, aan de rand van de vijver, in graslanden en duinvalleien. De tweede naam salicaria dankt de plant aan Linnaeus. Het betekent zoveel als: met blad dat lijkt op die van een wilg. En als je goed kijkt, zie je dat het blad daar inderdaad veel op lijkt. Het is langwerpig of lancetvormig en staat of verspreid of in kransen langs de steel. Het blad wordt geel in het najaar. En als je van vlinders in je tuin houdt, dan zit je goed want Lythrum trekt opmerkelijk veel vlinders aan.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Kattenstaart?

Kattenstaart is een gemakkelijk groeiende plant die ook goed tegen de schaduw kan. Groeit het beste in zeer vochthoudende grond. De grote kattenstaart groeit zelfs in water tot 10 centimeter diep en is dus ook zeer geschikt voor langs vijvers. In niet te droge, normale tuingrond is de groei ook goed. Een zonnige tot licht beschaduwde standplaats heeft de voorkeur. De grote kattenstaart kan heel lang blijven staan. De wilde soort kattenstaart zaait zich sterk uit, kijk dus uit dat de plant niet gaat woekeren.

Lees verder onder de advertentie

Is de grote kattenstaart winterhard?

De grote kattenstaart is winterhard, maar helaas niet wintergroen. De kattenstaart plant verliest in de winter al het blad.

Hoe kan ik de Lythrum salicaria snoeien?

De stengels van de grote kattenstaart kun je aan het einde van de winter of in het begin van het voorjaar afknippen. Wanneer je niet wilt dat de kattenstaart zichzelf uitzaait en kan gaan woekeren, knip dan net na de bloei alle bloemaren weg.

Grote kattenstaart kopen voor in de tuin

Heb jij al een mooie plek bedacht in de tuin voor de Lythrum salicaria. Bestel de grote kattenstaart direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Lythrum salicaria

Familie

kattenstaart

Latijnse familie

salicaria

Onderhoud

Verzorging

Geef bij warm weer extra water om uitdroging te voorkomen.

Snoeien

Stengels afknippen aan het eind van de winter of begin van het voorjaar.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

groot

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

150

Beschrijving

100-150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Lila

Kleurbeschrijving

donkerroze

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus