Alles over de Hortensia ‘Annabelle’

beeld vtwonen Beeld

De welbekende hortensia ‘Annabelle’ (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) is een rijkelijk bloeiende hortensia. De plant wordt iets hoger dan een meter en heeft grote, halve bollen met witte, steriele bloemen. Deze ‘bollen’ hebben een doorsnede van vaak wel twintig centimeter, deze hortensia wordt ook wel bolhortensia genoemd.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit hortensia ‘Annabelle’?

In tegenstelling tot de bekendere macrophylla-hortensia’s bloeit hortensia ‘Annabelle’ zelfs na sterke snoei of een intens koude winter omdat de bloemknoppen pas vanaf het voorjaar worden gevormd. De hortensia Annabelle bloeit van juli tot september.

Wat voor bloemen heeft hortensia ‘Annabelle’?

Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen, lees daar meer over bij hortensia soorten. Hydrangea arborescens is een struik met opgaande bloeiwijze. Het groene blad is eirond, elliptisch of breed-eirond en zes tot zestien centimeter lang. De hortensia ‘Annabelle’ wordt iets hoger dan een meter en heeft grote, halve bollen met veel bloemen die van lichtgroen naar wit verkleuren tijdens de bloeiperiode. .

Waar kan ik hortensia ‘Annabelle’ planten?

De meeste hortensia’s stellen wel speciale eisen aan de standplaats: voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond. Daarnaast is een plek met halfschaduw vaak goed, maar ze kunnen ook zon verdragen. Lees hier hoe je een hortensia kunt planten. De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is. Een mooie border met hortensia Annabelle maken? Per vierkante meter zijn er ongeveer 1 tot 3 Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ nodig.

Lees verder onder de advertentie

Hoe en wanneer hortensia ‘Annabelle’ snoeien?

Deze hortensia ‘Annabelle’ bloeit op eenjarige scheuten van juli tot en met september. Elke voorjaar kan de hortensia diep terug gesnoeid worden op twee of drie ogen, vaak tot zo’n 20 centimeter boven de grond. Dunnen twijgen van de hortensia kunnen verwijderd worden. Hierdoor ontstaat op den duur een goed gevormd takkenskelet. Kijk bij hortensia snoeien voor een video en nog meer informatie over snoeien.

Wat te doen tegen ziekten en plagen bij de hortensia?

Bij vochtig weer of te beschutte stand (onvoldoende ventilatie!) kunnen schimmelziekten (met name meeldauw) optreden. Verder kan de heester last hebben van bladluizen, dopluizen, snuitkevers en spint.

Hortensia ‘Annabelle’ kopen voor in de tuin

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Hydrangea 'Annabelle'

Cult

'Annabelle'

Familie

hortensia

Latijnse familie

arborescens

Onderhoud

Verzorging

De grond niet laten uitdrogen.

Snoeien

Verjongingssnoei in voorjaar.

Bemesting

Bemest in het vroege voorjaar en als de bloemknoppen zichtbaar zijn.

Winterhard

goed

Bodem

lichtzuur en humeus

Vochtigheid

matig, steeds vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot halfschaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

125

Maximaal

125

Beschrijving

1,25 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Lees verder onder de advertentie