WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Windrichtingen en tuinligging: wat zegt dat eigenlijk?

Windrichtingen en tuinligging: je hoort vaak dat mensen een tuin op het zuiden willen, maar wat zegt dat eigenlijk precies? En wat bepaalt een tuinligging voor de inrichting van de tuin? Alle tuinliggingen mét de voor- en nadelen voor jou op een rij. 

vtwonen 05-2017 | styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Spek | tuininspiratie

Tuinligging bepalen

Een tuinligging is vaak al duidelijk bij de aanschaf van een huis. Als je het niet zeker weet kun je altijd aan de haal met een kompas, maar er zijn ook een aantal regels die je het antwoord kunnen geven. Het is daarbij belangrijk dat je weet waar en wanneer de zon in de tuin schijnt.

  • Als de zon ’s ochtends in de tuin schijnt, dan is er sprake van een tuin op het oosten.
  • Als de zon ’s middags in de tuin schijnt, dan is er sprake van een tuin op het zuiden.
  • Als de zon ’s avonds in de tuin schijnt, dan is er sprake van een tuin op het westen.
  • Is er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds geen zon te bespeuren in de tuin? Dan heb je te maken met een tuin op het noorden.

Wat bepaald een tuinligging?

Een tuinligging bepaalt dus hoeveel zonlicht de tuin krijgt. En dat is belangrijk om te weten bij het inrichten van de tuin. Moet je bijvoorbeeld aan de haal met schaduwplanten of kun je zonliefhebbers wegzetten? En creëer je een terras voor een kop koffie in de ochtendzon of een borrel in de avondzon?

LEES OOK
Dit kun je doen als je last hebt van veel wind in de tuin

Een tuin op het zuiden

Voor zonaanbidders is een tuin op het zuiden een feestje. Dat staat namelijk garant voor een warme en zonnige tuin, mits de gele bol zich laat zien en niet wordt belemmerd door hoge bomen of gebouwen. Je kunt vaak van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar genieten van zon in de tuin. Een terras kun je dus op bijna elke plek in de tuin kwijt. Niet zo gek dus dat een tuin op het zuiden het populairst is.

Daarnaast zul je merken dat de stookkosten met name in het voorjaar en de herfst bij een huis met een tuin op het zuiden minder hoog zullen zijn. De zon zal namelijk ook het huis verwarmen. Ook bepaalde planten en bloemen zullen het extra goed doen door de vele zonuren, sommigen juist wat minder. Bewatering is wel essentieel om een zonrijke tuin mooi groen te houden. Door de warmte heeft beplanting meer water nodig. Een buitenkraan of bewateringssysteem is dan ook wenselijk bij een tuin op het zuiden.

Een nadeel is wel dat het in de zomer iets té warm kan worden. Een fijne overkapping of goede beplanting voor een schaduwplek is dan ook een must bij een tuin op het zuiden. Niet alleen om in de tuin verkoeling op te kunnen zoeken, maar ook om het in huis koel te houden. Bedenk ook dat bijvoorbeeld tegels erg warm kunnen worden in de zon. Met name donker gekleurde tegels. Dat maakt het lopen met blote voeten in de tuin soms minder aangenaam.

LEES OOK
Hoe je op hete dagen voor verkoeling in de tuin zorgt

Tuin op het noorden

Een tuin op het noorden is eigenlijk het tegenovergestelde van een tuin op het zuiden. In een tuin op het noorden is het vele malen koeler omdat de zon de tuin niet tot nauwelijks zal bereiken. Dat kan in de zomer een zegen zijn: je kunt makkelijk de verkoeling opzoeken. In de avonduren heb je bij een lange tuin op het noorden kans dat de zon achterin de zon schijnt. Dit zou een goede plek zijn voor een terras om tocht te kunnen genieten van de zon.

Omdat er zo weinig zonlicht in de tuin valt, moet je daar rekening mee houden als het op beplanting aankomt. Zo moeten de planten het goed doen in een schaduwrijke omgeving en wil je daarnaast voor laaggroeiers kiezen. De zonnestralen die de tuin bereiken wil je natuurlijk niet blokkeren. Die lichtstralen moeten ook het huis kunnen bereiken, anders wordt het wel donker in huis.

Ook als het op bestrating aankomt, moet je rekening houden met de poreusheid van de tegels. Door het weinige zonlicht in de tuin kun je sneller last krijgen van groene aanslag. Kies dus voor een tegel die weinig onderhoud nodig heeft, zoals een keramische tegel of een beton tegel die geïmpregneerd is.

Tuin op het oosten

Met een tuin op het oosten kun je heerlijk genieten van een ochtendzon. Het is dan ook een must om het terras op de plek aan te leggen waar de zon ’s ochtends staat. De zon zal na de ochtend achter het huis verdwijnen, maar achter in de tuin heb je ook nog kans op een avondzonnetje. Dus ook een plek om hier te relaxen is niet verkeerd. 

Zon en schaduw wisselen elkaar geregeld af in een tuin op het oosten. Dat betekent dat je los kunt gaan als het op beplanting aankomt. Je kunt een mooie afwisseling maken tussen planten die de zon aanbidden of juist liever vermijden. Let wel op als het op hoge beplanting aankomt: je wilt deze niet plaatsen op de plek waar de slagschaduw van het huis eindigt. Zo creëer je namelijk nog meer schaduw in de tuin.

LEES OOK
Vier de seizoenen onder een veranda

Tuin op het westen

Een tuin op het westen staat garant voor een zonnige achtertuin. ’s Ochtends kun je nog heerlijk vertoeven in de schaduw, maar in de loop van de dag zal de zon zich steeds meer in de tuin laten zien. In de zomer kan het dus goed warm worden in een tuin op het westen. Een verkoelende en schaduwrijke plek is dan ook geen overbodige luxe. Daarnaast moet de beplanting de volle zon kunnen overleven.

Als je aan het eind van de ochtend wil genieten van het zonnetje, plaats het terras dan achterin de tuin. ’s Avonds zal de zon zich voornamelijk laten zien bij de gevel van het huis. Een terras of overkapping aan het huis is bij een tuin op het westen dan ook alles behalve een slecht idee. Je kunt dan namelijk optimaal genieten van de avondzon en omdat de zon de gevel zal opwarmen, kun je nog langer buiten zitten door de warmte-afgifte van de muur.

In huis kan het hierdoor wel erg warm worden door de zon die op de gevel schijnt. In de zomer kan dit een vloek zijn, maar in het voor- of najaar juist een zegen. Omdat de gevel de warmte zal vasthouden, blijft het niet alleen buitenshuis erg aangenaam, ook binnenshuis blijft de warmte langer hangen.

DE TUIN ONDER HANDEN NEMEN?
Meld je aan voor de cursus Droomtuin: Ontwerp en creëer je eigen buitenplek

nog meer: Tuin