Creëer een sfeervolle tuin of veranda met een hanglamp voor buiten

Witte tafel op maat gemaakt van Combitex Com Anders. Kleine lamp staand links, grote staande lamp links, zwarte hanglamp links, zwarte hanglamp midden, zwarte hanglamp rechts, witte gevochten stoel, zwarte schommelstoel met houten onderkant, zwarte gevlochten stoel rechts, hoge zwarte gevlochten stoel achter tafel, grote zwarte tafellamp van Dacks. Stoel links Akola van Allibert antraciet, zwart-wit gevlochten stoel Delphine van Hartman, Stone wash zwart bestek Vintage van Amefa. Tafelkleed wit met zwarte streep, servet wit met zwarte streep By Molle. Papieren tafellopers Sukha. Bruin vloerkleed onder tafel, witte koffiekopjes met zwarte rand, glazen waterflessen op tafel, grote witte vaas op achtergrond, rieten mand rechts op grond, kussen in mand op grond van Hinck, zwart-wit gestreept kussen op stoel, kleed over stoel, bezem tegen achterwand van Loods 5. Zwart bord, wit bord met geglazuurd keramiek, zwarte kom, witte mok met bloemenprint, slabestek met hout H&M Home. Grote witte schaal rechts op tafel Annemieke Boots Ceramics. Zwart-wit gestreept kleed op grond, witte lampionnen boven tafel, witte kandelaar achter op tafel Ikea. Zwart-witte kan met print op tafel, mini-dienblad met klein bord erop Maison. Kleine witte schenkkan Zara Home. Beeld vtwonen 04-2020 | Styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans | assistentie Roos van Bruggen en Niels Kist
Beeld vtwonen 04-2020 | Styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans | assistentie Roos van Bruggen en Niels Kist

Weinig zo fijn als een zomerse avond buiten met vrienden of familie. Een tafel op de veranda gevuld met heerlijk eten en smakelijke drankjes, een avond vol goede gesprekken en de zon die langzaam ondergaat. Zo’n gezellige avond kan nog wel eens laat worden en dan is de juiste sfeerverlichting geen overbodige luxe. Alleen hoe kies je nou een goede hanglamp voor buiten?

Lees verder onder de advertentie

Een hanglamp voor buiten kopen? Hier wil je op letten

Een lamp op de veranda of aan een overdekt balkon maakt of breekt de sfeer van de plek waar je buiten zit. Bedenk dus goed voor welke kleur en soort licht je wilt gaan. Omdat het om een hanglamp gaat, is het ook verstandig om te bepalen waar je de lamp wilt plaatsen. Er moet immers stroom naar dat punt worden geleid dus je krijgt in principe maar één kans. Te dicht bij de muur is niet fijn en ook een goede plaatsing boven de tafel is gewenst.

LEES OOK
Alles over verlichting: van lampen tot lumen

Zo weet je of een lamp geschikt is voor buiten

Misschien wel het belangrijkste wanneer je een hanglamp voor buiten wilt aanschaffen, is de mate van geschiktheid. Een lamp die oorspronkelijk voor binnen bedoeld is, hang je niet zomaar buiten op. Zelfs wanneer je een lamp onder een overdekte veranda hangt, moet het exemplaar waterdicht zijn. Dat gaat vooral om het peertje en de fitting, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een IP-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de lamp tegen weersinvloeden zoals regen kan. Dat is ook belangrijk wanneer de lamp niet direct in aanraking met de regen komt omdat ook vocht gevaarlijk kan zijn. Over het algemeen kun je uitgaan van een IP-waarde van 23 of hoger. Installeer je een hanglamp voor buiten met een lagere waarde, dan kan dit kortsluiting veroorzaken. Oppassen dus!

Lees verder onder de advertentie

Hoe hoog hang je een buitenlamp?

Wie een hanglamp onder de veranda plaatst, doet dit vaak boven de eettafel. De juiste hoogte is dan belangrijk. Je wilt immers niet dat de lamp het eten op tafel raakt, maar ook te hoog kan voor problemen zorgen: dan is de kans groot dat de lamp niet voldoende licht brengt. Standaard gezien is 60 tot 80 centimeter boven het tafelblad een goede keuze. Wanneer je aan tafel zit wil je namelijk onder de lamp door kunnen kijken. De ideale hoogte is voor veel mensen op ooghoogte wanneer ze staan.

Hangt de lamp niet boven de eettafel maar bijvoorbeeld boven een loungebank, dan is het een ander verhaal. Op deze plek loop je waarschijnlijk onder de lamp door en zou je hoofd stoten een regelmatig gevolg zijn wanneer de lamp op dezelfde hoogte zou hangen als bij de eettafel. De lamp minstens 180 centimeter van de vloer af hangen is een prima keuze. Hoe groter jij en je familieleden zijn, hoe dichter je de lamp bij het plafond plaatst. Houd er wel rekening mee dat een hanglamp voor buiten minder licht heeft. Een wandlamp of staande buitenlamp is in dit geval wellicht een beter idee.

LEES OOK
Geef de tuin een luxe uitstraling met deze tuinmeubels

Lees verder onder de advertentie

Eye-catching lampen...