Buitenkijken in een boerentuin: ‘Ik kan niet zonder bloemen’


In de tweede tuinkamer is een zit- en eetplek ingericht onder de appelboom. Klepbank overgenomen van een kennis en zwart geverfd. Zwart geverfde picknicktafel gemaakt van een onderstel van de rommelmarkt en een zelfgetimmerd blad. Stoelen, lampen, plaid, kussens en kan Loods 5. Grote pot tuincentrum. Karaf, placemats, glas, bestek en  muggennet Xenos. Servies Broste Copenhagen. Potten met olijf- en eucalyptusboompje TP Flowers & More.
 Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries
Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries

Als bloemenmens is Jet bepaald niet dol op strenge naaldbomen. Toch gaf de dennentuin de doorslag om dit huis te kopen. Want hier kon ze realiseren waar ze altijd al van droomde: een bloemrijke boerentuin met kippen, fruitbomen en plukbloemen. Zo gewenst, zo gedaan.

De bewoner(s): Jet le Deu (51, bloemist), Peter (53, machinist bij de NS), Jasmijn (23) en Charlotte (20)

Online: @jetledeu

Wat: Tuin van 450 m2 op een perceel van 600 m2

Waar: Een dorp op de Veluwe, sinds 2015

Tuinsmaak: ‘Zwart geeft een modern gevoel in zo’n boerentuin’

Bijzonder: Dat deze tuin pas zes jaar jong is, maar oogt alsof ie er altijd is geweest

Lees verder onder de advertentie

Lange tuin met veel zon

Als tienjarige fabriceerde ze een kraam om boeketjes te verkopen van bloemen die ze plukte in de siertuin van haar ouders en langs de sloten bij hun plattelandshuis. Later zou ze bij een echte bloemenkraam gaan werken. ‘Ik heb 24 jaar op de markt gestaan’, vertelt Jet le Deu. ‘Bloemen zijn belangrijk voor me, ik kan niet zonder, en dat geldt ook voor een tuin.’ Een boerentuin wilde ze graag, zo één die ze kende uit haar jeugd. ‘Met fruitbomen, plukbloemen, kippen. Dat was de reden dat we een paar jaar geleden op zoek gingen naar een ander huis, met een leuk stukje grond waar ik dit kon realiseren.’ En dat vinden ze: een vrijstaande woning uit 1938, met een lange tuin erachter waar de hele dag de zon schijnt. ‘Het huis was leuk, maar de grond gaf de doorslag. Het stond helemaal vol met dennen, verder niets, typisch jaren dertig. Ik dacht: daar kan ik wel wat mee.’

In het voorjaar kleurt de pluktuin voornamelijk wit en blauw, daarna domineren de blauwtinten en plukjes roze en oranje van onder andere kattenkruid en klaproos.
 Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries
Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries

Boerenhortensia’s

Zes jaar later is hier geen enkele den meer te bespeuren, behalve de gekortwiekte exemplaren die al als haag waren gepland op de grens met de buren. ‘Ik ben er niet dol op, maar hij was al zo mooi volgroeid, dan is het zonde om hem weg te halen.’ Aan de andere kant wordt de erfgrens gemarkeerd met een ligusterhaag. ‘Ook typisch een jarendertig­element’, weet Jet. Ze laat de struik terug­komen in het tuinontwerp dat zich al snel vormt in haar hoofd. Dat ontwerp is opgebouwd uit drie achter elkaar liggende tuinkamers, gescheiden door ligusterhagen met een mooie boog, en verbonden door een grindpad ‘van boerengrind, dat is grover.’ Kamer één is het domein van de kippen, een witte Brabanter en zwarte Wyandotte. ‘De ren is helemaal achter in de tuin, zo komen we daar tenminste, anders blijf je toch maar een beetje in de buurt van het huis ronddwalen. We hebben er zicht op vanuit het huis, dus het hok mocht wel een beetje smoelen.’ De dames krijgen een riant onderkomen, een heus houten huisje opgetrokken rond een oude tuindeur en bedekt met oude dak­pannen. Boerenhortensia’s komen erbij, in blauw, wit en roze. En laatbloeiende frambozen­struiken die door vogels worden genegeerd, maar waar Jet en Peter lekker van snoepen - net als de kippen.

Lees verder onder de advertentie

Mini-kas

Met wat resthout, een oude tuindeur en overgebleven dakpannen van het kippenhok timmerde Peter een ondiepe kast die Jet gebruikt als mini-kas, ze trekt er dahlia’s voor en kweekt er zaden op in kweekbakken. Door het geheel zwart te verven, valt ie mooi weg tegen de zwarte schutting en het groen. Naast de kas plantte ze onder andere een vijg. Over de dakpannen kruipt een clematis. Heb je behoefte aan een kast voor het opbergen van potten en tuingerei? Kijk hoe je die zelf kunt timmeren.

De oude gieters en teilen vond Jet op rommelmarkten.
 Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries
Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries

De tweede kamer

De middelste kamer wordt de boomgaard. Jet plant er zes fruitbomen: twee appels, twee peren en twee pruimen. ‘Ik plantte kroospruimpjes, een vergeten fruit. Het is een ouderwetse, kleine en heel zoete pruim die je bijna niet meer ziet. Ik moest er lang naar zoeken. We hebben bewust geen jonge bomen gekocht, ze waren al een jaar of tien. Anders moet je zo lang wachten voordat je een boom met volume hebt. Nu denken mensen weleens dat dit een oude tuin is!’ De fruitbomen geven prachtige bloesem, in roze en wit, en een oogst die varieert van mager tot uitbundig. ‘Het is elk jaar weer afwachten. Afgelopen zomers hebben we ze veel water moeten geven. Daarom overwegen we nu de aanschaf van een grondpomp, zodat we geen leidingwater meer hoeven te gebruiken.’ In dezelfde kamer plant Jet dertig witte pluimhortensia’s. ‘Ik wilde dit middenvak een beetje strak houden. Ik heb de planten gekocht bij een kweker wiens overgroot­moeder ze al teelde, rond 1900. Bij ons vorige huis hadden we Annabelles, die lagen bij regen meteen plat. Deze hortensia’s staan sterker op hun steel.’

“We hebben geen jonge fruitbomen gekocht. Dan moet je zo lang wachten tot ze volume hebben”

Jet le Deu Bloemist

Schapenhek

Een natuurlijke uitstraling, duurzaam en lekker luchtig: het schapenhek wint nog steeds aan populariteit als tuin­afscheiding. Het wordt gemaakt van kastanje­hout, een Europese hardhoutsoort die bestand is tegen alle weersinvloeden en zo’n vijftien tot twintig jaar meegaat, zonder onderhoud. Schapenhekken zijn te koop als Franse en Engelse variant. De Franse latten zijn spitser (let op met kinderen en dieren) en dichter op elkaar gebonden. Je koopt ze op rol, in diverse hoogtes en lengtes, en met variabele afstanden tussen de latten. Er zijn veel aanbieders, dus kijk, vergelijk en kies de mooiste.

Het kippenhok werd opgebouwd rondom een oude tuindeur die ze vonden bij een handelaar in oude bouwmaterialen, naam onbekend. Peter timmerde het van Douglashout, legde er oude dakpannen op en verfde het matzwart met schuttingverf.  Tafel en stoel uit Normandische brocanteloods. Zinkwerk van rommelmarkt. Overig onbekend.

 Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries
Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries
Lees verder onder de advertentie

Bloemenzee

Jets tuinontwerp heeft verschillende zit­plekken. ‘Op het terras bij de tuindeuren zitten we ‘s avonds nog lekker beschut, in de warmte van het huis. Hier hebben we een jasmijn geplant die we uit onze vorige tuin hebben meegenomen; we kregen hem van mijn moeder bij de geboorte van onze dochter Jasmijn.’ Natuurlijke schaduw vinden Jet en Peter aan de kleine picknicktafel met klepbank onder de fruitbomen. ‘Hier zitten we heel graag en het meest, we eten er ook weleens samen. Deze plek heeft die platte­landsromantiek die ik ken van vroeger, mijn moeder had ook een tafel in de boomgaard staan.’ Om buiten te tafelen met dochters, familie en vrienden is een royale eethoek ingericht in de derde tuinkamer, dicht bij het huis. ‘De tafel staat op een vierkant van grind, met daarnaast op iedere hoek een vak vol zaaigoed en bollen. Dit is mijn pluktuin, gevuld met bloemen die je ook vaak langs akkerranden ziet: lupine, papaver, cosmea, dahlia, klaproos, kattenkruid en kievitsbloem. Drúk dat het er is, het wemelt van de beestjes. Ik heb in alle vakken hetzelfde gezaaid en gepoot, zo krijg je een mooie eenheid. Het is prachtig, je zit hier in een zee van bloemen.’

Lupine, kattenkruid en kamille geven de pluktuin kleur.
 Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries
Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries

“Ik zou wel een grotere tuin willen, snoeien is voor mij pure ontspanning”

Jet le Deu Bloemist
Lees verder onder de advertentie

Eet smakelijk

Lekker, gezond en leuk om zomerse salades mee op te fleuren: eetbare (biologische) bloemen. Zet de bloeiende planten in potten op de buitentafel en ze staan knipklaar binnen handbereik. Denk aan Oost-Indische kers, korenbloem, komkommerkruid, lavendel, viooltjes en goudsbloem, en bloeiende kruiden als rozemarijn, bieslook en tijm.

Klepbank overgenomen van een kennis en zwart geverfd. Zwart geverfde picknicktafel gemaakt van een onderstel van de rommelmarkt en een zelfgetimmerd blad. Lampen en kan Loods 5. Karaf en vazen met rotan, placemats, glas en bestek Xenos. Servies Broste Copenhagen. Potten met olijf, lavendel en een eucalyptus­boompje TP Flowers & More.
 Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries
Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries

Duurzame tip

Bewater de tuin met regenwater in plaats van leidingwater. Tweedehands houten tonnen of tonnen gemaakt van oude (wijn)vaten zijn extra duurzaam. Of ga voor de Raintap. Deze is gemaakt van gerecycled plastic en heeft een geïntegreerde wasbak.

Lees verder onder de advertentie

Amazing Grey

De groene hagen vormen de ruggengraat van de tuin, ze trekken de kamers bij elkaar en geven ook in de winter nog een beetje groen. De tuin bloeit in de lente en zomer. ‘Vanaf de herfst is het wel gedaan met de kleuren’, vertelt Jet. Naast het groen en de wuivende bloemen in wit, véél blauwtinten en toefjes roze en oranje koos zij zwart als accentkleur. ‘Een beetje apart, dat vind ik leuk, en het geeft een modern gevoel in zo’n boerentuin.’ Het zwart duikt overal op: in de mix van oude en nieuwe tuinmeubels, een tafelkleed, hangstoel en kussens, zelfs in de bloemen, zoals zwarte petunia’s, dahlia’s en stokrozen, en de chique papaver Amazing Grey.

Jet is dik tevreden met haar tuin. Ze vindt het geen probleem, als ze wéér onkruid moet plukken, het gras moet maaien of de hagen moet snoeien. ‘Snoeien moet toch wel twee keer per maand om ze mooi strak te houden. Ik vind het allemaal leuk om te doen, het is pure ontspanning. Ik zou zelfs wel een grotere tuin willen. Ook met meer dieren, zoals varkens, geiten en een ezel. En een moestuin. Iets vrijer, meer een boerderij. Maar ik geniet hier volop. ’s Ochtends buiten met een kop koffie, dan hoor ik al dat gezoem, zie ik alle kleuren en denk ik: wat een pláátje.’

“We hebben er zicht op vanuit het huis, dus het kippenhok mocht wel een beetje smoelen”

Jet le Deu Bloemist
Lees verder onder de advertentie

Doorkijk

De haagliguster groeit zo’n veertig tot vijftig centimeter per jaar, dus zo’n romantische poort kan vrij snel worden gerealiseerd. Een kwestie van snoeien met beleid. Jet laat de liguster tegen een frame opklimmen, zo heeft de plant steun en heeft zij houvast bij het snoeien van de vorm.

Kijkje door de ligusterboog naar de derde tuinkamer: de pluktuin. Over het dak van rietmatten groeien witte druif en Clematis. Eettafel en stoelen Avh-Outdoor tuinmeubelen. Tafelkleed en vaas Xenos. Lamp en houten bollen Loods 5. Pot TP Flowers & More. Gieter rommelmarkt.
 Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries
Beeld vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries

Shop de stijl...

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen tuinspecial tuin 7 2023 | fotografie sietske de vries | tekst Monique van der Pauw