Zo geef je een industriële woonkamer een warme look
De industriële woonkamer staat erom bekend vrij stoer en rauw te zijn. Ben jij gek op deze robuustheid, maar vrees je dat het allemaal te koud of kil aanvoelt? Geen zorgen! Wij geven tips hoe je met de juiste styling warmte toevoegt aan een industriële woonkamer.
De perfecte mix tussen industrieel en warm
Het vinden van de juiste balans tussen stoer en warm kan in een industrieel interieur knap lastig zijn. Aan de ene kant wil je misschien de rauwe meubels, gietvloer en zwarte, metalen details van een industrieel interieur, maar aan de andere kant wil je ook een gevoel van knus- en huiselijkheid. Vooral in de woonkamer is zo’n combinatie van sferen erg gewild.
7 tips voor een warme touch
Gelukkig zijn er genoeg simpele opties om een knusse, gezellige touch en een flinke dosis warmte aan je industriële huis te geven. Wij geven zeven stylingtips!
1. Mix industrieel met landelijk
Industrieel en landelijk: ze lijken misschien tegenpolen. Maar je weet wat ze daarover zeggen. Precies: die trekken elkaar aan. Landelijk en industrieel kun je dan ook heel goed combineren. Mix bijvoorbeeld een industriële, betonnen vloer met een landelijke, houten eettafel. Denk hierbij in contrasten: zo robuust als de stalen pui is, zo aaibaar is de naturel gekleurde bank.
LEES OOK
Zo combineer je de woonstijlen landelijk en industrieel
2. Het juiste kleurgebruik
Een industrieel interieur is vrij minimalistisch. Veel witte muren, zwarte kozijnen en grijze details zijn vaak de regel. Maar dat wil niet zeggen dat kleur niet welkom is! Met kleur kun je juist een warme touch geven aan industrieel. Kies hierbij het liefst voor warme aardetinten zoals rood, bruin, donkergroen en oranje. Ook een tikkeltje roze in een industrieel interieur kan de boel een beetje verzachten.
3. Warme materialen
Materiaalgebruik en warmte creëren gaan hand in hand. Wol, leer en hout zijn dé materialen voor warmte in de woonkamer. En laten die nou prachtig matchen met industrieel. Ga groots met een cognac leren bank en een wollen plaid of kies klein en voeg warmte toe met een houten krukje, schapenvacht en wollen kussenslopen.
Shoppen maar!
4. Warmtebron
Met de juiste verlichting creëer je warmte in een industriële woonkamer. Enerzijds door een warme lichtkleur te kiezen, anderzijds door lampen te kiezen die van natuurlijke materialen zijn gemaakt. Bijvoorbeeld een rieten hanglamp of houten vloerlamp.
5. It’s all in the details
Het sleutelwoord in een industrieel interieur is stoer. Grote stellingkasten, leren banken en tafels met metalen onderstel zijn favoriet. Misschien dat deze items op het eerste gezicht weinig warmte toevoegen aan de woonkamer, maar met woonaccessoires maak je een hoop goed. Een keramieken vaas in een zachte kleur, gezellige pampaspluimen, (kunst)bloemen of een mooie kamerplant. Het zit ‘m in de details!
6. Bakstenen
Wie kent ‘m niet: de prachtige bakstenen muur in industriële interieurs. Het geeft meteen warmte aan de ruimte. Soms zit hij achter een stuclaag verstopt, maar niet iedereen is de gelukkige eigenaar van een oud huis. Gelukkig kun je de bakstenen muur goed nabootsen. Met een behang met bakstenen print bijvoorbeeld. Mag het wat ruwer? Dan zijn bakstenen strips een goed plan.
7. Maak het persoonlijk
Een warme sfeer krijg je ook door je woonkamer persoonlijk te maken. Dierbare foto’s, inspirerende koffietafelboeken of souvenirs maken jouw interieur eigen. Heb je een stoere, industriële stellingkast? Zet er persoonlijke items in die voor jou belangrijk zijn. Iedere keer als jij ernaar kijkt, krijg je een warm gevoel. Zo makkelijk kan het zijn!
Shoppen maar!
styling De industriële woonstijl: zo pas je ‘m toe
keuken inspiratie Chic meets stoer met de zwarte keuken
Kleur Zo pas je de betonlook toe in huis
keuken inspiratie Nieuw! Ontwerp je droomkeuken met de vtwonen cursus Project Keuken met stylist Eva
Bron: Beeld 1: vtwonen 03-2022 | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Dennis Brandsma. Beeld 2: vtwonen 02-2013 | styling Marianne Luning | fotografie James Stokes. Beeld 3: vtwonen 10-2017 | styling Marianne Luning | fotografie Alexander van Berge