Weg met die echo: zo verbeter je de akoestiek in huis

beeld vtwonen Beeld vtwonen 03-2016 | Fotografie Sanne Tulp | Styling Anke Helmich
Beeld vtwonen 03-2016 | Fotografie Sanne Tulp | Styling Anke Helmich

Wanneer je huis door een betonnen vloer en ‘less is more’-inrichting in een echoput is veranderd, zijn er ingrepen nodig om de akoestiek te verbeteren. Met wat zachte aanpassingen op de juiste plekken demp je het geluid naar een aangenaam niveau.

Lees verder onder de advertentie

Hoe werkt akoestiek?

In de ene ruimte galmt het meer dan in de andere. Dat heeft vooral te maken met het formaat van de kamer en de materialen die erin zijn toegepast. Sommige voorwerpen absorberen geluid, andere materialen weerkaatsen het juist. En als je iets te veel spullen uit de laatste categorie hebt, dan krijg je de beruchte echo.

Materialen met harde afwerkingen als betonnen vloeren, muren en ramen weerkaatsen geluid. En zachte materialen, bijvoorbeeld gordijnen of een vloerkleed, absorberen het geluid juist. Eigenlijk geldt: hoe meer stoffen, hoe beter de akoestiek. En die stoffen breng je op verschillende manieren in huis.

Vloerkleed

Een vloerkleed is niet alleen een grote sfeermaker, het is ook een flinke geluidsabsorbeerder. Het is een van de makkelijkste manieren om de akoestiek te verbeteren, een echte win-win dus. Het moeilijkste aan dit item is misschien nog wel het kiezen uit het enorme aanbod. In ons woondossier over vloerkleden vertellen je we meer over hoe je het formaat en de vorm bepaalt die het best bij de ruimte passen.

Lees verder onder de advertentie

Gordijnen

Grote ramen zijn prettig voor het licht, maar voor de akoestiek in huis werken ze minder. Helemaal als je kiest voor jaloezieën als raamdecoratie. Gordijnen in allerlei vormen werken het beste als wapen tegen een slechte akoestiek. Dit kunnen rolgordijnen, vouwgordijn of zogenaamde duettes zijn, als ze maar bestaan uit stof. Een minimalistisch interieur kan zo’n zachte tegenhanger goed gebruiken.

Zijn gordijnen toch een no-go, kies dan in ieder geval voor houten jaloezieën of shutters. Hout werkt ook absorberend.

Lees verder onder de advertentie

Akoestische panelen

Als je in een grote ruimte woont of werkt en het na bovenstaande aanpassingen nog steeds nagalmt, kun je ook kiezen voor akoestische panelen. Die zijn steeds vaker vermomd als kunstwerk of wand- en opbergpaneel en kunnen veel goeds doen voor de kamer. Er zijn ook panelen die achter een kunstwerk kunnen worden bevestigd en daardoor niet zichtbaar zijn, maar wél hun werk doen.

Wandkleed

Kleden zijn allang niet meer exclusief voor de vloer bedoeld, de meeste vloerkleden kun je zelfs met het juiste bevestigingsmateriaal een plek aan de muur geven. Met een wandkleed heb je naast een blikvanger en sfeermaker meteen een kingsize geluidsabsorbeerder in huis.

Lees verder onder de advertentie

Er zijn ook kleden die voor de muur bedoeld zijn, gemaakt van vilt of een andere delicate stof. Een prachtige toevoeging aan een less is more of industrieel interieur. Veel meer dan het wandkleed heeft de muur ook niet nodig.

Bron: beeld: vtwonen 03-2016 | Fotografie Sanne Tulp | Styling Anke Helmich

Lees verder onder de advertentie